LED-urile albastre inving oboseala la volan

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 04.04.2008
Potrivit unor cercetatori americani, luminile LED de culoare albastra inlatura senzatia de oboseala la volan.

Esential

30 de minute sub lumina LED-urilor albastre sunt suficiente pentru a reseta ceasul biologic si a inlatura oboseala.

Oboseala la volan poate fi combatuta prin mai multe metode traditionale sau prin sisteme sofisticate dezvoltate de marii constructori auto. Geamul deschis, sistemul audio la volum maxim sau cafeaua nu dau rezultate intotdeauna. Sistemul de recunoastere faciala dezvoltat de Mercedes sau cel de detectare a pulsului si presiunii cu senzori in scaune gandit de Toyota nu sunt nici ele foarte sigure.

Se pare insa ca cercetatorii au descoperit o solutie mai noua si mai eficienta pentru a combate oboseala la volan. Oamenii de stiinta de la Institutul Politehnic din New York au ajuns la concluzia ca pot reseta ceasul biologic al soferilor si pot spori atentia acestora pe timp de noapte cu ajutorul luminilor LED de culoare albastra.

Potrivit testelor initiale, o anumita intensitate a luminii albastre mareste acuitatea vizuala a soferului si scade oboseala. Lumina albastra ar putea proveni de la un set de LED-uri montate in habitaclul masinii, reglate pentru a oferi o doza de luminozitate optima soferului obosit.

Testele au demonstrat ca o baie de lumina LED albastra de doar 30 de minute este suficienta pentru a inlatura simptomele oboselii.

Din pacate solutia gasita de cercetatorii americani nu este utila si pe timp de zi, in prezent efectuandu-se cercetari pentru a verifica doza necesara eficientizarii luminii albastre.

Succesul testelor au atras mai multi constructori gata sa lucreze cu cercetatorii americani, insa acestia au declarat ca proiectul este inca in faza de cercetare, testele urmand sa continue o buna perioada de timp.

via | MotorAuthority

Taguri: Mercedes, Toyota

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru