Mazda3 primeşte un nou motor diesel de 1.6 litri

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 16.11.2010
Mazda a renunţat la opt supape pentru noul motor diesel de 1.6 litri al lui Mazda3, dar a crescut puterea şi cuplul motor, a redus consumul de carburant şi a echipat propulsorul cu o transmisie manuală cu şase trepte.

Oficialii Mazda au anunţat că modelul lor de clasă compactă a primit un motor diesel de 1.6 litri şi 115 CP. Unitatea vine alături de o transmisie manuală cu şase trepte, un sistem de injecţie no, o turbină cu geometrie variabilă şi cu filtru de particule fără întreţinere. Puterea maximă este atinsă la 3.600 rpm, ceea ce înseamnă că o obţine cu 400 rpm mai "jos" decât unitatea precedentă şi că oferă 6 CP în plus faţă de aceasta.

Cuplul motor maxim a crescut cu 30 Nm şi atinge acum valoarea de 270 Nm. Plaja de turaţii pe care acesta este oferit este situată între 1.750 rpm şi 2.700 rpm. Consumul de carburant a fost redus cu 2.2 procente şi acum este de 4.4 litri la sută în ciclul combinat. Emisiile de CO2 au fost reduse şi ele cu 1.7 procente, atingând 117 grame CO2 per kilometru în ciclul combinat şi permit respectarea normelor Euro 5. Versiunea sedan a lui Mazda3 are un coeficient aerodinamic de 0.28, în timp ce hatchback-ul are un coeficient aerodinamic de 0.30, valori bune spre foarte bune în segmentul compact.

Raportul de compresie al motorului a fost redus, iar supapa EGR este echipată cu un sistem special care permite încălzirea rapidă a motorului.

Cei de la Mazda au renunţat la sistemul cu patru supape pe cilindru în favoarea distribuţiei cu două supape pe cilindru pentru a reduce frecările, spun ei, lucru care a dus la reducerea masei cu 4 kilograme. Transmisia este şi ea mai uşoară cu 3 kilograme decât unitatea cu cinci trepte pe care o înlocuieşte. Distribuţia este realizată pe curea, iar raportul de compresie este de 16.0 la 1. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h este realizată în 11 secunde atât pentru hatchback, cât şi pentru sedan şi viteza maximă este de 186 km/h pentru Mazda3 hatchback, respectiv 188 km/h pentru Mazda3 Sedan.

Via | Mazda

Comentarii (2)

  • motor psa
    celebrul motor al grupului psa, un motor foarte bun care echipeaza citroen,peugeot,ford,mazda,volvo,mini,bmw si probabil ca mai figureaza pe undeva.
    imbunatatirile sunt bine venite si bine meritate. totusi pe seria 3 acest motor dezvolta 117 cp.
    5 1
  • minune nedescoperita
    Un motor de loganeala pe fata.
    Acum e si mai celebru cu cele 8 valve ale lui, dam ceasul inapoi cu 10 ani.
    Slabut si ca management, pana la cinci injectii per ciclu.
    Doar 1650 bar presiunea in injectoare
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru