Nou record pentru Nokian: 252 km/h pe gheaţă cu o maşină electrică

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 22.03.2012
Finlandezii de la Nokian se mândresc cu un nou record de viteză pe gheaţă. De data aceasta, vorbim de un vehicul electric care a atins 252 km/h echipat cu anvelope Nokian Hakkapeliitta 7.

Nokian deţine un nou record de viteză pe gheaţă, de data aceasta în compania unui model electric. Pilotul Janne Laitinen al celor de la Nokian a condus o maşină electrică E-RA pe lacul Ukonjarvi din Inari şi a atins o viteză de 252.09 km/h. Performanţa a fost atinsă cu ajutorul anvelopelor de serie Nokian Hakkapeliitta 7. Nokian deţine deja un record mondial Guinness pentru viteză pe gheaţă, tot cu pilotul Janne Laitinen. Pe gheaţa din Goful Bothnia, Janne Laitinen a atins 331.61 km/h în martie 2011.

Testul celor de la Nokian a fost efectuat pe o pistă de şase kilometri şi a urmărit cu stricteţe regulile Guinness World Records, cu toate că nu există încă această clasă pentru acest tip de record. Tocmai de aceea, un oficial Guinness nu a fost implicat în certificarea respectivului test, de unde şi lipsa unui record mondial pentru această performanţă. Mai exact, viteza cu care a fost parcurs kilometrul marcat şi timpul necesar trecerii a fost măsurat atât la dus, cât şi la întoarcere, iar recordul a fost obţinut prin media celor două măsurători.

Echipa are la dispoziţie doar o oră pentru a face ambele treceri, iar anvelopele trebuie să fie disponibile comercial şi aprobate pentru utilizare pe şoselele ţării în care a avut loc tentativa de doborâre a recordului.

Modelul electric E-RA este realizat de studenţii Universităţii de Ştiinţe Aplicate din Helsinki. Vehiculul poate să atingă o viteză maximă de peste 260 km/h dacă este echipat cu un motor electric de 280 kW. În cazul în care modelul are motorul standard, de 200kW, acesta poate atinge doar 200 km/h. Respectivul motor poate oferi 330 kW pentru o perioadă de zece secunde. Vehiculul electric E-RA a fost construit de la zero folosind ultimele tehnologii în materie de trenuri de propulsie electrice şi sistem de alimentare. Electric-RaceAbout are un consum de 14.5 kWh la suta de kilometri, echivalentul a 1.6 litri de carburant, spun oficialii Nokian.

Via | Nokian

Comentarii (1)

  • foarte bune Nokian
    Am pt iarna Nokian WR G2. Foarte foarte bune pneurile astea, cu nimic mai prejos decat Conti sau Michelin dpmdv.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru