Noul presedinte GM: "Nu stiu nimic despre masini"

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 11.06.2009
Ed Whitacre, proaspat numit in functia de presedinte al General Motors, admite ca nu a avut tangenta ca industria auto pana acum, insa spune ca "va invata". Whitacre are 67 de ani.

Imediat dupa ce General Motors a anuntat numele noului presedinte al companiei dupa iesirea acesteia din faliment, publicatiile economice americane s-au grabit sa il provoace pe acesta la o discutie despre masini si despre viitorul companiei pe care o va conduce. Surpriza, insa: Edward Whitacre, cel care a condus gigantul e telecomunicatii AT&T pe drumul spre succes, nu este deloc familiarizat cu industria auto, el recunoscand fara rezerve ca nu a avut tangenta cu aceasta ramura a industriei pana acum.

"Nu stiu nimic despre masini. Dar o afacere este o afacere si cred ca pot sa invat multe despre aceasta industrie. Nu sunt atat de batran si cred ca principiile afacerilor sunt identice", sustine Whitacre, care in luna noiembrie va implini 68 de ani.

Evident, Whitacre nu va fi primul presedinte din afara industriei care freia fraiele unei mari companii auto. Inaintea sa, Ford l-a angajat pe Alan Mullaly (fost sef la producatorul de avioane Boeing) pentru a conduce compania. Este, insa, pentru prima data cand un presedinte non-auto preia o companie aflata pe marginea prapastiei, asa cum este GM in acest moment.

Un avantaj pentru Whitacre va fi insa reprezentat de faptul ca pozitia sa va fi una mai degraba de coordonare decat de formulare a planurilor, de acestea urmand sa se ocupa Fritz Henderson, numit CEO al GM dupa ce Rick Wagoner a fost fortat sa plece de catre administratia SUA acum doua luni si jumatate.

via | Bloomberg

 

Comentarii (6)

  • are timp
    Are timp sa invete pana moare sau pana iese la pensie ;))
    0 0
  • are?
    ...oare are timp ?
    2 0
  • Hmmm???
    Raducu
    Mi se pare cam pripita decizia de a numi in fruntea GM pe cineva care nu a mai avut tangenta cu domeniul...si timpul este ceea ce americanii nu mai au, ca sa astepte dupa cineva sa invete. Ma rog, toate lucrurile se fac pe barba lor.
    1 0
  • Whaaatttt???
    Americanii astia isi taie singuri creanga de sub picioare. Pai cum poti sa spui ca o afacere este la fel indiferent de domeniu...Una este telefonia mobila si alta este domeniul auto. Astia-s dusi cu grebla...pana invata asta cum se conduce domeniul auto, o sa mai ramana numai portarul care sa inchida si sa arunce cheia.
    1 0
  • noname
    management
    managementul trateaza principii, utilizeaza indicatori. nu importa major specificul. pentru prob de specific, exista specialistii, consilierii. daca e greu de inteles, ginditi-va la aplicabilitatea generala a sistemului de asigurare a calitatii.
    GM nu are nevoie de un director tehnic, deci de un specialist. sigur asta are. are nevoie de un manager, unul care intelege mediul de afaceri si imprima directia optima. si omul a demonstrat, daca cititi.
    2 0
  • Au nevoie de un om care stie sa ingroape porcarii, sa lichideze cu succes firme si sa faca disparute zeci de documente compromitatoare. Vorbim la anul.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru