Obama scrie istorie in SUA: noi reguli stricte de consum pentru 2016

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 20.05.2009
Barack Obama a anuntat noi reguli de emisii si consum pentru modelele care se vand in SUA. Media consumurilor turismelor nu va putea sa depaseasca 6 litri/100 km in 2016.

Esential

6.0 litri/100 km va fi media mxima a consumurilor turismelor vandute pe teritoriul SUA in 2016.

Presedintele american Barack Obama a dezvaluit ieri, la Washingtton, ceea ce presa de peste Ocean denumeste "o miscare istorica". Este vorba de o lista de reglementari si standarde ecologice care au rolul de a micsora consumul si emisiilr poluante la nivelul Statelor Unite. Mutarea a fost primita cu aplauze de producatorii auto.

Conform documentului semnat ieri de zece dintre cei mai mari producatori auto care au fabrici pe teritoriul SUA, constructorii vor fi nevoiti sa imbunatateasca dramatic pana in 2016 eficienta modelelor pe care le produc, rezultatul final al operatiunii urmand sa fie salvarea a 1.8 milioane de barili de petrol pe an si taierea a 900 de milioane de tone de emisii cu efect de sera.

Media consumului vehiculelor care vor fi vandute in 2016 in SUA va trebui sa fie de maximum 6.6 litri/100 km, o scadere abrupta de la normele actuale, care arata ca masinile care se comercializeaza pe teritoriul SUA trebuie sa aiba o medie a consumului de 9.4 litri/100 km. Media se refera atat la autoturisme, cat si la pickup-uri si utilitare mici.

In ceea ce priveste strict autoturismele, media consumului tuturor exemplarelor din SUA trebuie sa coboare pana la un incredibil 6 litri/100 km.

"In trecut, o astfel de intelegere nu ar fi fost posibila. Din acest motiv, acest anunt este extrem de important. El nu reperzinta doar o schimbare de politica la Washington, ci o schimbare in modul in care lucrurile se misca la Washington", a declarat Obama in discursul ulterior anuntului.

Conform AFP, preturile masinilor vor creste in perioada 2012-2016 cu pana la 700 de dolari din cauza noilor tehnologii care vor fi montate pe acestea. Cu toate acestea, costurile totale ale detinerii unei masini vor fi amortizate in timp, acestea fiind mult mai scazute decat sunt in acest moment.

"Suntem absolut multumiti de noile reguli. Acestea vor ajuta la dezvoltarea vehiculelor ecologice care functioneaza pe baza unei noi generatii de surse de energie", a declarat presedintele Ford, Alan Mullaly. Acesta a fost dublat de Fritz Henderson, CEO General Motors, care sustine ca noile standarde de emisii si consum "vor fi in beneficiul clientilor din America.

Securitatea energiei si schimbarea climatica sunt prioritati nationale care au nevoie de sustinere federala, iar directia pe care merge presedintele are sens atat pentru industria auto, cat si pentru tara in general".

Printre cei care au edarat la noile reglementari ale SUA se numara, pe langa Alan Mullaly si Fritz henderson, Jim Lentz (presedintele Toyota SUA), John Mendel (vicepresedintele executiv Honda SUA), Bob Nardelli (CEO Chrysler), Dieter Zetsche (presedintele Daimler) si Ron Gettelfinger, presedintele Uniunii Sindicatelor Auto.

via | AFP

Taguri: Obama, SUA, consum, emisii

Comentarii (6)

  • Marius
    consum max ...
    Mai cititi odata ... eu cred ca cel care a scris articolul acesta vroia sa ne informeze ca consumul mediu in SUA in 2016 trebuie sa fie de max 6.6 l/ 100 km si nu minim !!!
    3 1
  • MARIUS
    UN NOU MONOPOL
    HIBRIDE SI FIAT 500 ! RESTUL SUNT RABLE:))

    PS: CONSUMURI DE VIS, POATE DOAR CU MOTOARE DIESEL !
    0 4
  • era si timpul
    aham, se pare ca americanii au multe de invatat de la europeni. era si timpul...
    2 0
  • bogdan
    aberatii
    Eu unul sunt de parere ca pana in 2016 nu va mai fi petrol si se va trece la electrice,hidrogen etc Sa vorbeasca un politician ce va face el sau ceva fi peste 7 ani, deja poveste.
    2 1
  • :D
    perfect
    era timpul sper sa nu se razgandeasca sau sa modifice legea presedintele care o sa vina in locul lui
    americani au numai masini cu motare de 5. 6. si 9 litri am vz pe un camaro modificat incredibil ala polua si consuma de "rupea"
    totusi cam tarziu dar mai bn mai tarziu decat niciodata usa consuma 20 de milioane da barili/zi
    USA se sperie ca raman fara petrol
    0 0
  • Dupa atatea voci care tot trambiteaza alarma cineva trebuie sa isi suflece manecile si sa inceapa treaba grea - practica lucrurilor.

    Prevederea asta poate fi si un inceput pentru relansarea producatorilor auto care au de lucrat la altfel de proiecte decat pana acum si au sansa unui nou inceput. E un fel de reset, dar mi-e "frica" mie ca unii deja au "furat startul"...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru