OFICIAL: Fiat cumpara Bertone si va produce modele de nisa

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 06.08.2009
Statul italian si-a dat acceptul pentru ca Grupul Fiat sa cumpere Carozzeria Bertone, compania care a produs Lamborghini Countach si Alfa Romeo GT.

Fiat va cumpara compania Carrozeria Bertone, una dintre cele mai cunoscute si apreciate firme de manufactura si productie auto de nisa din lume. Desi tatonarile dureaza de cateva luni, guvernul italian a anuntat abia astazi, prin vocea Ministrului Industriei din Italia, faptul ca statul a dat unda verde acestei achizitii.

Bertone trece in aceasta perioada printr-o perioada financiaar foarte grea, Fiat angajandu-se sa investeasca 150 de milioane de euro in urmatorii trei ani pentru mentinerea pe linia de plutire a companiei care are o istorie de aproape 100 de ani in industria auto. In aceasta perioada, Bertone a construit atat modele sport de nisa, cat si masini populare, gama extinzandu-se de la Lamborghini Miura, Diablo sau Countach pana la Volkswagen Polo, Fiat Punto, Alfa Romeo GT, Skoda Favorit sau chiar Daewoo Espero (vezi aici o lista completa a modelelor create de Bertone de-a lungul timpului)

Conform administratorului delegat al Grupului Fiat, Sergio Marchionne, Fiat va utiliza in viitor facilitatile de productie ale companiei Bertone pentru constructia unor modele de nisa care vor fi vandute in Europa si in America de Nord.

Seful Fiat Group a refuzat insa sa dea mai multe detalii despre aceste modele viitoare.

Compania Carozzeria Bertone a fost fondata in 1912, fiind cea mai veche companie italiana care produce modele pentru constructorii mari ai lumii si functioneaza pe baza de contracte ferme cu acestia. Bertone a stopat productia de modele de volum in 2005, concentrandu-se pe comenzi si modele speciale. Cei 1200 de angajati s-au vazut in primavara acestui an pusi intr-o situatie delicata dupa ce Bertone a intrat sub protectia legii falimentului, intrand sub administrarea statului italian. Ultima aparitie publica a unui model produs de Bertone a avut loc la Geneva in primavara acestui an, cand aripa de design Bertone - ramasa inca sub administratia familiei cu acelasi nume -  a prezentat conceptul futuristic Mantide.

Fiat nu se afla la primele negocieri pentru preluarea companiei, grupul italian avand o prima incercare de a pune mana pe Bertone in 2006, intr-un moment in care facilitatile de productie Bertone urmau sa fie utilizate la crearea unui model coupe-cabrio pentru Lancia.

Dupa ce negocierile au esuat, proiectul Lancia Fulvia - numele acestui model - a fost anulat de Grupul Fiat.

via | Automotive News

Comentarii (1)

  • Stelian_Opincariu
    Foarte bine!!!!!!
    8 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru