Penalizarile Codului Rutier

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 07.09.2006
Peste 12 zile, fiecare abatere savarsita de soferi va fi penalizata cu puncte care se vor adauga amenzii.

Noul Cod Rutier, care va intra in vigoare din 20 septembrie, vine sa amplifice urmarile faptelor neregulamentare savarsite de conducatorii auto in timpul mersului.

Principalele schimbari sunt reprezentate de introducerea punctelor de penalizare, care se vor aduna in cazul mai multor infractiuni cumulate (si care sunt sanctiuni complementare amenzii in sine), si de faptul ca pietonii vor purta intreaga responsabilitate in urma unui accident care a avut loc din cauza acestora. In plus, amenzile de pana la 700 RON vor putea fi platite direct politistului. Daca nu veti avea grija unde parcati masina aveti toate sansele ca aceasta sa va fie ridicata. Veti fi sanctionati, de asemenea, daca nu veti circula cu luminile de intalnire in timpul zilei.

Iata, pe scurt, directivele noului regulament de circulatie.


DOUA PUNCTE DE PENALIZARE PENTRU: 

- folosirea fazei lungi la intilnirea cu un autovehicul care circula din sens invers.
- vorbitul la mobil in timpul sofatului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere".
- sofatul fara centura de siguranta atasata; - depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise.
- circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis.
- nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers.
- nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe autostrazi, drumuri expres si pe drumuri nationale europene.
- stationarea neregulamentara.


- refuzul de a inmana politistului actul de identitate, permisul de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare.


TREI PUNCTE DE PENALIZARE PENTRU:

- oprirea nejustificata sau circulatia pe banda de urgenta a autostrazilor.
- depasirea cu 21 -30 km/h a vitezei maxime admise.
- nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers, daca prin aceasta s-a produs un accident.
- nepastrarea distantei corespunzatoare fata de vehiculul din fata, daca prin aceasta s-a produs un accident;
- nerespectarea semnificatiei indicatorului "ocolire", instalat pe refugiul statiilor de tramvai.
- patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.


PATRU PUNCTE DE PENALIZARE PENTRU:

- nerespectarea semnificatiei indicatorului "STOP".
- depasirea cu 31 -40 km/h a vitezei maxime admise.
- circulatia in timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare.
conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci atunci cand dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare este eliberata fara drept de circulatie sau durata acesteia a expirat.


SASE PUNCTE DE PENALIZARE PENTRU:

- refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia.
- nerespectarea semnificatiei semnalelor regulamentare ale agentilor de cale ferata care dirijeaza circulatia la trecerile la nivel cu calea ferata.
- depasirea cu 41 -50 km/h a vitezei maxime admise.
- conducerea unui vehicul inmatriculat sau inregistrat care nu are montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare.
- circulatia sau stationarea pe spatiul interzis care separa sensurile de circulatie pe autostrada.
stationarea ori parcarea autovehiculelor pe autostrada in alte locuri decat cele special amenajate si semnalizate.
- nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere, Trecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere sau Oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata.
- schimbarea directiei de mers prin viraj spre stanga, daca prin aceasta se incalca marcajul longitudinal continuu care separa sensurile de circulatie.
- patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca prin aceasta se produce blocarea circulatiei in interiorul intersectiei.

Valoarea unui punct de penalizare este de 10% din salariul minim brut pe economie, adica circa 35 RON. La 15 puncte penalizare, carnetul se suspenda pentru 30 de zile. O recidiva in urmatoarele 12 luni inseamna o nou suspendare a carnetului, dar pe o perioada de 60 de zile. Punctele se anuleaza la sase luni de la savarsirea infractiunii penalizate.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru