Petrom, cel mai mare profit din istoria Romaniei

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 08.08.2008
In primele sase luni ale lui 2008, Petrom a inregistrat un profit de 460 milioane de euro, cel mai mare din istoria Romaniei.

Esential

460 de milioane de euro este profitul inregistrat de Petrom in primele sase luni ale lui 2008.

Desi pretul carburantilor creste in continuare si nivelul de trai din Romania stagneaza, alimentarea masinilor din garaj sau din fata blocului nu este o problema pentru romani.

Pretul mare al benzinei si motorinei nu a afectat deloc vanzarile celor mai mari distribuitori de carburanti de pe piata din Romania. Ba dimpotriva, profitul acestor companii a crescut substantial in primele luni ale lui 2008, cel mai bun exemplu in acest sens fiind chiar Petrom.

Compania patronata de austriecii de la OMV a facut in primele sase luni un profit de 460 de milioane de euro si e in grafic pentru miliardul de la sfarsitul anului. Petrom a realizat, in primul semestru al anului, un profit de 1.66 miliarde de lei (circa 460 de milioane de euro), mai mare cu 67% decat cel din aceeasi perioada a anului trecut si cel mai bun rezultat inregistrat vreodata de o companie romaneasca.

Rezultatul inscrie Petrom printre cele mai profitabile companii pe plan regional. Primul semestru al anului a fost unul excelent pentru aproape toate companiile petroliere din lume, scumpirea petrolului cu aproape 40% aducandu-le in cont sume colosale. 

Compania este controlata, din 2004, de grupul austriac OMV, care detine 51% din capital si care a platit direct in 2004 circa 1.5 miliarde de euro.

Profiturile cumulate in ultimii patru ani sunt insa de peste 4 miliarde de euro, deci investitia a fost recuperata de aproape trei ori.

Alti actionari importanti sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Fondul Proprietatea, care au cate 20% din titlurile Petrom. 

La sfarsitul lunii iunie, Petrom opera 450 de statii de distributie, in timp ce Petrom Group avea in total 805 unitati (547 in Romania si 258 in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia). Petrom estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 11.97 miliarde de lei, cu 2,5% mai redusa decat nivelul de 12.28 miliarde de lei inregistrat in 2007.

In aceste conditii, compania a bugetat un profit net de 2.42 miliarde de lei, in crestere cu circa 36% fata de castigul de 1.77 miliarde de lei inregistrat la finele anului trecut. Valoarea totala a investitiilor programate pentru acest an este de 6.12 miliarde de lei, cu 60% mai mari fata de cele din 2007, care au insumat 3.82 miliarde de lei.

via | MoneyLine

Comentarii (8)

  • benzina
    Desi pretul barilului de petrol a scazut cu 30 de dolari in ultimele luni ...benzina sa ieftinit cu 1 mie doua de lei.Iar colac pt pupaza,petrom nici macar nu depinde foarte mult de importul de petrol deoarce mai mult din jumatate din produsul brut este "luat" din romania!!!Dar preturile au explodat...ca deh...si-asa nu avem destul probleme in tara asta...iar acum cand lucrurile se regleaza afara...la noi stau din nou pe loc...se pare ca suntem primii doar la scumpiri!!!!Sa le fie rusine acestor profitori...desi cu reclamele lor...ei pozeaza in altceva!Si Ii anunt pe aceasta cale ca am renuntat sa mai folosec masina zilnic si mi-am facut abonament la metrou!!!Iar cu masina...doar la shoping si iesiri....si sper sincer ca multa lumea sa faca la fel...E mai incomod...dar mult mai ieftin!!!Am vazut-o pe directoarea de la petrom la o emisiune, in care recunostea, pusa in fata faptului implinit ca desi petrom nu era nevoita sa urce pretul la benzina , au facut-o pentru a-si maximaliza profitul pe spatele romanilor...si mai si zambea satisfacuta nesimtita!!!Probabil se gandea la ce prime a incasat si va mai incasa..pana se va duce naibii si petrolul asta.
    Momentan am un renault 2007 si o sa-l mai tin 2 ani...insa dupa, clar urmatoarea masina va fi ori electrica ori hybrida ...si sper si lumea sa faca la fel...daca pana si americanii s-au trezit...o poate face oricine...sa terminam odata cu poluarea asta masiva si cu inbogatirea arabilor si marilor corporatii pe spatele nostru!
    Poate suna dubios mesajul meu...dar la 26 ani, am impresia de mult ori ca traiesc si muncesc cinstit in tara asta ...ca un fraier pt ca altii sa traiasca bine!E normal?
    0 0
  • ALX CT
    @EU
    Nu,nu este normal.Dar noi suntem furnici pe langa ei si nu avem parerei,noi doar consumam si eventual ne mai spunem parerea pe unde putem.

    Cat timp va exista petrol,productia de hibride si electrice va ramane mica.Asta e viata,asta e sistemul in care traim.asa a fost si asa o sa fie,cei din top sa o duca bine iar noi astia mici......
    SI apropo de reclame....foarte nesimtite de genu "dupa care va furam de va rupem ar trebui sa fiti recunoscatori ca aveti onoarea sa fiti furati de noi si nu de alti"mda....pacat ca sa privatizat totul ..acuma fiecare face ce vrea din noi,azi se scumpeste benzina,maine gazul, si tot asa ca doar nu platesc ei.Va salut
    0 0
  • AndreiRN
    Abureala
    Ma apuca tristetea cum Europeni sunt aburiti de firmele mari si de guverne.
    Peste ocean pretul la benzina a scazut zilnic reflectand scaderea petrolului.
    A coborat ieri sub $4/gallonul si va mai cobora.
    0 0
  • xxx
    Eram sigur ca o sa apara o astfel de stire... Si cand ii vezi la tv pe analistii lu' peste cu explicatii gen: "cresterea pretului la pompa se datoreaza scumpirii pe plan mondial"... e o rusine sa castigi cu 67% mai mult profit decat anul precendent pe seama unui produs necesar zi de zi.
    0 0
  • pretul real
    Poate nu stiati dar pretul carburantilor in Romania e de circa 0,6 lei litrul. Binenteles ca nu veti gasi la acest pret nici macar furata. Pentru ca la acest pret se adauga taxa de drum, accize, cheltuieli de transport, adaosul comercial, in virf se pune tva-ul si asa iese pretul de 4,5 lei. Daca pretul petrolului s-ar dubla motorina ar trebui sa coste 5 lei dar la noi va fi 9 lei. Pt ca la noi orice e posibil...
    0 0
  • gogu incultu'
    profit
    Din text rezulta ca austriecii si-au scos banii de trei ori -au dat 1,5 mld si au scos 4,6 in trei ani.calculul e gresit pt ca ei au luat 51% din 4.6 mld
    ce nu au analizat ziaristii este cati bani au transferat afara cei de la petrom prin incheierea de contracte doar pt a "produce" cheltuieli in Romania si profituri in alta parte(nu de alta dar sa nu ne speriem de profituri) si de asemenea ce amortismente si-au calculat pt investitiile masive pe care le-au facut-bani care nu se vad in profiturile anului trecut
    0 0
  • dodo apatriotu
    afara
    pai mai bine mergem afara mai fratilor, ca aici si salarii mici, si hoti mari, mai bine in alta tara. parerea mea>>>
    0 0
  • NE FURA RAU
    Poate nu stiti dar exista o clauza in contract care ii obliga ca petrolul obtinut din Romania si vandut pe piata romaneasca sa fie la un pret mai mic facand o media cu cel importat sa iasa un pret mai mic la pompa. Dar spaga data a facut sa nu specifice in contract onligativitatea vanzarii petrolului extras din Romania in Romania. Si atunci baietii de la OMV ce fac, cica petrolul extras din Romania il exporta si importa altul din afara care nu are conditie de pret, practic il exporta pe al nostru si il importa tot pe al nostru la alt pret ca si cum nu este extras de la noi si pun pariu ca nici macar nu fac asta in practica ci doar pe acte.
    Informatia este preluata din presa.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru