Politia Rutiera vrea sa interzica detectoarele de radar

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 05.02.2009
Aparatele care detecteaza radarul ar putea fi scoase din legalitate pe teritoriul Romaniei.

Pdetectoarele de radar ar putea deveni, in urmatoarea perioada, o simpla amintire. Politia Romana vrea sa propuna cateva schimbari legate de legislatia in vigoare, cautand metode legale de interzicere a aparatelor de detectare a radarelor.

Schimbarea va fi efectuata in cadrul unui program denumit Life Save, prin care politia vrea sa reduca numarul acciedentelor grave de pe soselele romanesti. Intr-o conferinta de presa cara avut loc ieri, comisarul-sef Gino Bosman a declarat ca schimbarea ii va fi propusa viitorului ministru al Internelor, imediat dupa ce acesta va fi numit in functie.

Conform politiei, Romania are de asemenea mare nevoie de investitii in infrastructura si in resursele politiei, dar si de o educatie rutiera serioasa. Pe langa interzicerea detectoarelor, o alta masura care ar putea fi luata de politie este introducerea probei de noapte la examenul pentru permisul de conducere. Aceasta va avea loc in poligon si va completa cunostintele viitorilor soferi, care vor fi obligati sa urmeze, de asemenea, si cursuri ed conducere preventiva.

via | Cotidianul

Comentarii (34)

  • Cristi
    Hotii
    Vor doar banii nostri. Pana de curand a fost ok sa se vanda detectoarele radar. A fost buna taxa verde - a intrat frumos in buzunarele lor.
    Ce facem cu detectoarele radar cand o sa fie ilegale? Ni le punem in cap? Le folosim drept bibelouri?

    Proasta instruire si spagile grase luate la examenul auto sunt de vina pentru accidentele din Romania. Nesimitirea unor soferi nu are nici un fel de limita pentru ca au prea multe pile.
    Betivii si copii de bani gata dar fara minte omoara mai multi oameni decat un vitezoman.
    0 0
  • varza
    tot nu au inteles ca nu neaparat viteza ucide oameni ci prostia. oameni ucid aia care au primit carnete pe spagi chiar de la politie. cat despre detectoare.... au mai fost ilegale si oricum avea toata lumea ascunse... asa ca...
    0 0
  • asa si?
    poa sa le interzica ca io il am in bord si are functie de ascundere. mai bine s-ar lasa de spagi la traseu ca sunt niste criminali.
    0 0
  • interzicere detectoare
    Mai bine s-ar legaliza direct spagile si s-ar numi "contributie directa la autoritati". Ganditi-va la avantaje. Spagile ar putea fi impozabile, ar exista contributii pentru somaj etc din spagi. Toata lumea ar castiga. E ca si prostitutia. Nu e legala dar se intampla oricum. De ce sa nu capitalizeze statul si din asta?
    0 0
  • Niste nemernici.La cat de prostii sunt astia de la circulatie va fi mare balamuc cu detectoarele.Ce ma surprinde si desi nu ar fi trebuit ca de panda nu au zis nimic.Adica vor sta la panda in continuare!!
    0 0
  • asta ar fi o masura de cresterii a sigurantei circulatiei sau da marire a numarului de amenzi? oricum, statistic, doar 5% din accidente au ca motiv viteza excesiva.
    0 0
  • CRISTI13
    GUNOAIELE DRACULUI. INPUSCATI TOTII!
    0 0
  • eu si cu detectorul nu mergeam cu viteza mare pt ca eram constient ca nu mai aveam timp sa franez.Asta inseamna pt militieni clar un nou motiv de spaga sau cum sa ia spaga mai multa in perioada de criza cand nu sunt bani.
    0 0
  • Foarte bine
    Mi se pare o masura cat se poate de buna.
    0 0
  • 2
    Ar fi interesant de vazut care este varsta media a celor care scriu pe acest "forum". Ori sunt liceeni ori doar mintea a ramas de liceu. Altfel nu-mi explic prostiile pe care le citesc zilnic.
    0 0
  • dupa ce ii baga la puscarie pe cei 1000 care se STIU cu acte ca au luat carnete pe naspa (inclusiv PIEDONE) atunci au dreptul sa mai ceara ceva militieni
    domnilor de la militie......a scazut spaga? nu mai aveti de ce va lua?
    0 0
  • De acord
    As fi de acord cu interzicerea ... si cu o aplicare mai drastica alegii rutiere , PT.TOATA LUMEA !
    0 0
  • george
    NU E NICI ALB NICI NEGRU
    @ 1

    Adevarul e undeva la mijloc. Daca urmam o logica elementara si de minim bun simt, detectoarele de radar ar trebui interzise cu desavarsire. Pentru ca de-aia exista reguli.

    Din pacate, in Rumanica (si nu numai) logica in functiune are grave disfunctionalitati:
    - in primul rand, limitarile de viteza (majoritatea) sunt total aiurea, incepand cu cea de 50 in oras.
    - in al doilea rand radarele se pun exact acolo unde riscurile de accident sunt minime spre nule. Daca s-ar pune inainte de treceri de pietoni sau de intersectii sau de viraje stranse, as mai zice.
    - in al treilea rand, "smecherii" n-au nici o treaba cu radarele ca se descurca. Majoritatea dintre noi, daca avem detectoare (eu nu am), le avem ca sa scapam de amenzile pentru vitezele astronomice de 64 la ora pe care le luam pe sosele largi, cu vizibilitate, fara curbe, samd.
    - in al patruea rand, dupa cum spuneau multi pana acum, e plin de soferi cretini (din aia care n-ar fi trebuit sa ia permisul asa repede sau sa-l ia vreodata, adica dusi cu capu` pe bune)
    - in al cincilea rand, un drum pana la Cluj, respectand vitezele legale, si marcajele absolut idioate in anumite cazuri te duce la exasperare...si mai scoti si niste consumuri de zici ca ai plecat la arat...
    0 0
  • Adrian
    Absolut adevarat. ce spune george.
    Nu este normal ca pe o sosea europeana cu 2+1 benzi pe sens (vezi DN2) sa ai limitare de 40 km/h intr-un sat!!!
    Cine vrea sa extinda satul de-a lungul soselei sa suporte riscurile. Daca nu, sa-si faca drumuri in sat, soseaua nationala sa nu mai fie folosita ca ulita principala!
    0 0
  • Codrin
    Completare mai sus
    O completare a celor scrise mai sus ar fi ca in majoritatea cazurilor limita de viteza e depasita cu putin, iar in cele mai multe cazuri depasirea vitezei in localitati si inafara acestora este facuta cu intentia de a ajunge in aceeasi zi la destinatie - (pentru un drum european (E85) de 300 Km nu este normal sa faci 5 ore si jumatate deoarece este plin de localitati) - daca ar fi mcar 2 autostrazi sa traverseze Romania nu am mai avea nevoie de detectoare
    0 0
  • Ar fi ok...
    Am carnet de 13 ani, iar detector de radar mi-am luat acum cateva luni, pentru ca trebuia sa merg 200 km pe un drum asa-zis european cu 50km/h.

    As fi de acord cu interzicerea radarelor daca m-ar lasa sa merg cu 70km/h pe acel drum - E 85 (are 4 benzi). E adevarat ca viteza excesiva ucide, am vazut multe accidente "live".
    Una este sa mergi cu 100 - 110 km/h in afara localitatii, 4 benzi (desi incalci legislatia, maxim e 90) si alta e sa mergi cu 140 sau 160 la ora. Problema e ca multi au luat carnet, dar foarte putini au habar de fizica, aerodinamica si cum se comporta o masina.
    0 0
  • redundant
    tare
    daca exista legalitatea la data achizitionarii si aparatul mai este in garantie, ii pot da in judecata daca schimba legea si cere daune materiale in valoarea aparatului; in legea initiala nu scria nimic de valabilitatea dreptului de folosire; contraexemplu: poti avea arma de vanatoare dar, daca nu ti-ai actualizat licenta de vanatoare, nu o poti folosi (asa ceva nu se aplica in cazul det de radar, pentru ca nu a fst stipulat nicaieri); ce o sa ma distrez :)
    0 0
  • MateiS
    detector...
    Am folosit cu succes detectorul de radar incepand cam de prin 2004, asta neinsemnand ca nu merg regulamentar... ci doar ca sa scap de sticletii aciuati la pomenile de 40 la ora in locuri pervers alese, sau alte situatii similare. Ca sa nu am probleme, detectorul statea bine-merci sub tetiera scaunului pasagerului, bine infipt intre tetiera si scaun.
    Cum la inceputul lui 2007 mi-a nu luat nu mai mult de cateva zile sa ma acomdez sa nu-l mai prind sub tetiera, ci in clema lui chiar pe parbriz (Doamne cat am mai cautat clema aia, ca n-o folosisem niciodata!!), la fel o sa ma reobisnuiesc sa-l pun sub tetiera... exact ca-n vremurile bune!!!
    Sper doar sa nu pierd iarasi clema... cine stie??!!!
    0 0
  • Dr Felix
    in principiu DE ACORD....
    .....DAR m-as bucura daca as avea si drumuri europene. Cat despre cei care si-au luat permisul pe bani, inclusiv PIEDONE, inca astept niste efecte!!!!
    0 0
  • Prostii...
    Imbecilii si spagarii de politisti. asta era cauza accidentelordin punctul lor de vedere. nu stiu cum is altii, dar eu pe langa radare ma uit si dupa hotii cu cascheta si acord mai putina atentie traficului(bineinteles ca nu este ok). Detectoarele tot vor exista. interesant este cine le-a importat si ce profit s-a obtinut din asta. daca s-ar respecta legea de catre toti e ok, cand ii vezi pe smecherii cu masini ca le scuipa seminte-n cap si scapa cu un telefon... iar fraierii(fara ofensa) cu dacii sau masini mai pe buzunarul romanului, sunt fecmaniti. JOS POLITIA Plecati fratilor, daca puteti, din tara asta de c...
    0 0
  • Silviu
    aberatii romanesti...
    In esenta, detectorul nu ar trebui sa fie acceptat; dar asta NU intr-o tara in care pustii de bani gata (poate si drogati) "calca" masini de peste 200CP, NU intr-o tara in care legea nu e lege pentru toti, NU intr-o tara cu o sosele proaste dar cu restrictii aberante, NU intr-o tara cu doar 250Km de autostrada...

    Eliminati spaga politistilor si nu mai dati carnete tuturor analfabetilor, nu mai lasati copii pina in 21 de ani sa conduca bolizi, judecati restrictiile de viteza, mai construiti vreo autostrada sau macar un european - noi, soferii vom fi mai multumiti, poate vom renunta singuri la detector dar sigur va scadea numarul accidentelor!

    Da, in afara tarii, nu folosesc detector dar asta pt ca nu e nevoie! Pot traversa Ungaria in 3,5 ore fiindca au autostrada de la un capat la altul. Traversarea Germaniei, pe la sud, prin Bavaria, unde nu ai limita de viteza e deja o poveste frumoasa... Dar la noi, in cit timp ajungi in dulcele tirg al Iesilor plecind din orasul lui Bucur? Dzeu stie... piine, apa si, eventual tutun... Ah, uitam... si rabdarea (da' te lasa, mai devreme sau mai tirziu, pina sa ajungi la destinatie!)

    GO WEST!!!
    0 0
  • Crysty
    Detectoare radar
    1.Oricum sunt jepati politistii ca le tin oprite. S-a intamplat de multe ori sa trec pe langa masina cu radar, era politistul in ea dar tinea oprit aparatul radar. Cand te vede ca vii tare si nu ai timp sa opresti atunci il porneste.
    2. Sa construiasca autostrazi sa putem ajunge rapid unde avem nevoie si al dracu daca nu ar disparea peste noapte. Ne mai trebuiesc cam 20-30 de ani sa avem 1% din autostrazile din TARILE CIVILIZATE !
    0 0
  • vandrei
    A sczut cota de amenzi?
    Daca vor sa reduca accidentele sa puna radare peste tot. Sa semnalizeze corespunzator drumurile. Ei nu vor sa nu mai fie accidente ei vor amenzi mai multe. Tipic romanesc..
    0 0
  • ion-creion
    ce ma?
    "mari nevoie", "interzicerea radarelor"?? asa scrie in "cotidianul"?
    parca nu imi vine sa cred. reciteste cineva articolele astea inainte de a le publica pe site?? a mai ramas vreun pic de respect in tara asta pentru o treaba facuta bine de la un capat la altul??
    investitie in infrastructura inseamna si alte metode de a obliga soferii sa nu mai depaseasca viteza legala: mai multe drumuri care ocolesc localitatle, mai multe camere fixe cu radar (care nu pot lua spaga) si o educatie care incepe din gradinita despre cum sa te folosesti de bun simt, de buna crestere, de echilibru psihic atunci cand iesi pe strada, indiferent daca esti pieton sau sofer. toate astea si multe altele.
    0 0
  • Adrian
    radar
    mi se pare ca e corect asa ...pt ce am nevoie de detector radar daca circul respectand regulile de circulatie?
    0 0
  • razvantro
    esti sigur? "Adrian"
    E nevoie ca atunci cind te ia valul sa-ti aduca aminte sa te temperezi.Nue o idee buna sa le scoata dar probabil vor sa incaseze mai multi bani de pe urma amenzilor....
    0 0
  • Alexandru
    1
    Imi place ca se i-a carnetul mai greu, poate mai curata tara de persoane care stau la semafor verde si nu stiu ce sa faca, (se da jos doamna si vine la mine, nu o ajut sa porneasca masina si motorul era pornit).
    Aproximativ 60% din soferii romani detin astfel de detectoare radar, unele mai scumpe altele mai ieftine, dar exista pe piata si inca se cumpara. Dupa ce au investit in aceste aparate, acum se interzice folosirea lor,sunt de acord, dar cu conditia ca statul Roman sa inapoieze toti banii dati pe aceste aparate. Daca nu ar fi lenea asta in Romania, s-ar face o statistica in care s-ar demostra ca mai mult de 80% din accidentele rutiere grave care au fost inregistrate in Romania, vinovatii nu detineau detectoare radar, erau MATOL la volan. Nu cred sa interzica folosirea aparatelor dupa ce multe persoane au primit sau inca isi doresc astfel de aparat(e cadoul ideal de sarbatori), chiar daca nu isi face treaba de nota 10, chiar daca mergi cu 70 in oras, esti constient de faptul ca exista politia care te poate amenda pentru multe alte chestii depasire neregulamentara, sau neacordare prioritatii la pietoni, poti sa ai 100 de detectoare ca pe aceea nu ii detectezi, deci omul constient isi cumpara detector de radar, si este atent la toate trecerile de pietoni, cai ferate, etc.

    Am fost de acord cu interzicerea asa numitelor antiradar care bruiau dar acelea nu au fost pe piata incat sa le cumpere o tara intreaga. Majoritatea accidentelor sunt provocate de oameni in stare de ebrietate la volan, asa zisii smecheri cu masini recent aduse in tara ,care vor sa vada ce le pot masinile si calca pedala fara frica.

    Cei care sunt de acord cu interzicerea lor 50% din ei nu detin astfel de aparat sau nu au nici macar masina, imi e mila de ei.

    Cat despre spaga la politie ma abtin, eu nu am dat spaga, mi-a detectat detectoru radar, stiam ca e acolo, dar m-am luat dupa Audi TT din fata si am mentinut viteza lui, sa fie fluent traficul si sa nu vada politia ca incetinesc, TT avea 67km/h, eu aveam 62, el pleaca, eu sunt oprit, am intrebat care e problema, ma intreaba daca stiu cu cat circulam, ii zic 60 km/h, zice asa e, si ma intreaba daca i-am detectat...Am ramas masca si am intrebat daca pot sa plec, daca tot nu mi-a cerut actele. A zis ca mi-ar scrie un avertisment dar i s-a terminat pasta la pix.

    Nu merg ca nebunul prin oras, nu depasesc limita de viteza, doar ca imi place sa ma tin coada dupa cineva, si daca acea persoana merge repede, eu vreau sa franez cand detectez politia. De aceea nu sunt de acord cu interzicerea detectoarelor.
    0 0
  • detectoarele, radarele, viteza si prostia
    Cred ca interzicerea detectoarelor e o modalitate de a da mai multe amenzi si eventual a lua mai multa spaga, mai ales in zone unde-s puse limitari aiurea de 30-40km sau in oras la viteze de 60+ ...

    Daca ar vrea sa creasca siguranta prin utilizarea radarelor, le-ar anunta si le-ar lasa pornite permanent in locuri unde pericolul de producere a accidentelor e mare.

    In alta ordine de idei, cred sincer ca principalele cauze de producere a accidentelor sunt neatentia, inconstienta si nesimtirea la volan - aici includ si oamenii cu permis luat pe spaga care incearca sa struneasca bolizi de sute de CP. Era parca si un studiu care concluziona ca viteza e cauza a accidentelor doar in 5% din total. Sa speram ca inaspirea conditiilor pentru permis vor duce la cresterea sigurantei in trafic.
    0 0
  • Cristi
    ar trebui interzisi politistii
    merita vazut, e de plans
    http://www.220.ro/RHfLWXVZ20/Ce-Cucu-Meu-Sunt-Politist.html
    0 0
  • participant la trafic de 24 an
    s-o mai fi si altele!
    Greu,se mai fac oamenii OAMENI......ii vorba si de rele si de bune ,ca iubim tara,cu tot ce are ea .......mai ales ca vin valuri de schimbari,din 4-4 ani dupa mintea CLOCITA"a noului numit sa dea dispozitii peste noapte dupa 4 ani de fraiereala ...ce??? doar Ingerul Pazitor,poate sa-i ia sticla de la gura betivului,tot el ....sa-l trimita la {Psiholog,...E.T.C.)sa mearga cu vit. legala,tot ,,el" sa-i de-a permis pe merit ......s-ar mai fi multe de enumerat .....dar la Romani Ingerul Pazitor,ii politia care ne joaca cum vor ei......ce mai!?Uite detectorul-nu e detectorul,uite drumul-nu e drumul,ia permisul-nu-i permisul ,tu n-ai voie-eu am voie??????ca sunt politist doar.
    0 0
  • Propunere
    Propun ca detectoarele radar sa fie montate din fabrica pe autoturisme si sa fie obligatorii , sa devina standard in dotarea acestora cu posibilitatea update-ului in functie de dotarile politiei. Update-urile ulterioare sa fie obligatorii si gratuite acestea fiind facute de fabricant , politia trebuie de asemenea sa isi dea concursul pentru oferi consultanta daca radareleor sunt modernizate.
    0 0
  • ATENTIE ! Propunere
    Propun ca detectoarele radar sa fie montate din fabrica pe autoturisme si sa fie obligatorii , sa devina standard in dotarea acestora cu posibilitatea update-ului in functie de dotarile politiei. Update-urile ulterioare sa fie obligatorii si gratuite acestea fiind facute de fabricant , politia trebuie de asemenea sa isi dea concursul pentru a oferi consultanta daca radarele lor sunt modernizate
    0 0
  • De acord
    Sunt de acord cu propunerea dar numai cand vom avea sosele nationale care: a) sa ocoleasca satele/comunele/orasele, nu sa treaca prin mijlocul lor si b) sa aiba doua benzi pe sens ca sa fie posibile depasirile, nu sa fii tentat sa dai bice dupa ce ai stat cu 50km/h in spatele unui camion timp de juma de ora.
    Pana atunci imi fac singur dreptate si consider cifrele alea inscrise in cercurile rosii mai mult niste sugestii si conduc cat de repede imi permite traficul. Asa ca detectorul de radar este indispensabil.
    0 0
  • sofer_roman
    PT "Silviu" ... "Dar la noi, in cit timp ajungi in dulcele tirg al Iesilor plecind din orasul lui Bucur?"

    iti spun eu ca fac des drumul ... fara detector si respectand limitele de viteza ... 7 ore ... cu detector si mergand decent (eu asa fac) 5h30min - 5h45min.

    Cunosc pe cineva care face Bucuresti - Iasi in 5 ore ... dar cu copilul in masina nu ma inham la astfel de performante.

    Detectorul l-am luat ca sa merg un pic mai repede in satele insirate pe E85. Mi-am luat amenda cu 61 km/h si asta m-a scos din sarite. Sa faca drumuri/autostrazi, limitele in localitati sa fie decente si pot sa faca ce vor cu radarele fixe.

    Kilometri fara incidente !!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru