Premiera: BMW GINA, conceptul din material textil

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 10.06.2008
BMW a prezentat un concept revolutionar cu o caroserie din material textil, botezat GINA Light Visionary.

In urma cu cateva zile v-am prezentat un video care dezvaluia o mica parte din surpriza pe care BMW o pregateste fanilor sai. Este vorba despre un concept complet nou, botezat BMW GINA Light Visionary.

Nu va grabiti insa sa trageti concluzii pripite pentru ca nu este vorba despre un concept obisnuit, asemanator cu cele pe care le vedem la fiecare salon auto. De aceasta data, BMW a impletit designul futurist cu o noua viziune asupra structurii de baza a conceptului.

Inginerii germani au dat astfel nastere unui roadster cu doua locuri , care, in loc de banala caroserie din aluminiu sau tabla, foloseste un material textil, flexibil, de inalta rezistenta, care acopera structura metalica.

O serie de elemente ale structurii textile sunt chiar mobile, permitand schimbarea formei vehiculului. Pe timp de zi, cand folosirea luminilor nu este necesara, blocurile optice sunt ascunse sub caroseria din textil. Forma conceptului se schimba atunci cand caroseria permite deschiderea blocurilor optice fata.

Chris Bangle, designer sef la BMW, a declarat ca acest concept dovedeste ca nu este nevoie de o caroserie pentru a pastra rigiditatea unui model.

De aceea designerii si constructorii nu ar trebui sa se simta limitati la folosirea elementelor comune pentru caroserie. Bangle sustine ca astfel ar putea fi economisite resurse importante de energie si costurile ar scadea dramatic.

Puteti viziona aici un film in care Chris Bangle, designerul BMW, explica filosofia care a stat la baza conceptului GINA. 

via | Carscoop

[poll]118[/poll]

Comentarii (32)

  • ovidiu
    mijto
    tare sunt astea de la BMW, dar am o intrebare daca se zgarie sau este lovita nu se taie acel material?????
    0 0
  • :))))
    doua zdrente ( masina si acest designer ratat , chris bangle)
    0 0
  • sunshine64sm
    Ce maşină mai e şi asta ???
    Prin faptul că oamenii au idei, e o caracteristică care ne diferenţiază de alte vieţuitoare ale planetei. Prin faptul că oamenii au idei, mai este şi posibilitatea ca acele idei să fie transpuse în practică. Una din ideile celor de la BMW e preluată de la Trabant, caroseria fiind din carton presat. Acuma se joacă cu materialul textil. Să înţeleg ca deja toate ideile bune s-au terminat în materie de maşini ?? Păcat, că de idei idioate nu duce lumea lipsă. Şi carcasa aia din textile e una din ele. De ce nu trece la caroserii din paie ? Sau din stuf ? Sau din fîn ?!! Şi aia vrea să spună că va fi maşină de lux ? Greu mai e şi cu creatorii ăştia: au niste concepţii tare ciudate. Bine că nu face maşina din policarbonat, complet transparentă să se vadă bikineii gagicilor care îşi iau maşini din astea ciudate. A, şi o piscină mai trabă amenajată, evident, tot transparentă. Revenind la Trabant, la vremea lui o avut un mare succes, ceea ce n-aş putea să spun la fel despre ciudăţenia celor de la BMW. Varză ...
    0 0
  • Spalatorie auto sau masina de spalat
    Oare trebuie dusa la spalatorie auto sau la curatatorie:)? O trebui calcata dupa ce o speli? Eu o vad doar ca pe o curiozitate, nimic mai mult. Nu cred ca materialul textil ar rezista prea bine tinut zile intregi in ploaie sau la temperaturi de -20*, prin noroaie si zapada, etc. Si numai faptul ca s-ar decolora si cred ca ar fi destul. In plus ma cam indoiesc de integritatea celulei pasagerilor in cazul unei coliziuni. E interesanta, dar atat.
    0 1
  • de carpa
    Am mai multe intrebari:
    1.Cand se murdareste, se spala la masina de spalat ? Si la ce program, nu de alta dar sa aleg temperatura corect sa nu intre materialul la apa, sa ajung sa conduc un miniBMW in loc de un seria 7.
    2. Materialul este anticutit si antipietris ? Nu de alta dar am niste vecini binevoitori care ar putea sa o faca cart, sau in a doua varinta e posibil ca un TIR sa-mi rezolve bunatate de carpa
    3. Cum e securizata fata de posibilii hoti? Ca nu-l desparte de masina decat o carpa...nu se mai chinuie sa o deschida, o taie...
    Concluzie: Un rahat impanat!
    0 1
  • Lucian V.
    :)
    sa nu fim rai totusi. imagineaza-ti ca esti racit, e iarna....nu ai servetele: iti curge nasu ingrozitor. tot ce tre sa faci e sa opresti, tragi o dunga cu nara stanga pe capota si pleci in tromba. noul bmw zewa softis.
    0 0
  • Bmw
    Marfa... acum o sa apara masina din hartie, din paie, din lemne...
    Suntem Ecologisti ce naiba!
    Sa termine cu prostiile asta!
    0 1
  • incredibil
    Voi astia care ati votat da, erati beti cumva? Ati tras pe nas. Inteleg, a fost meciul aseara, v-ati facut praf, da' culcati-va si nu mai faceti prostii ca astea.
    Masina e o porcarie iar Bangle un retardat. Cum ar fi o reclama, noul BMW cutare, 100% bumbac. Da-o dracu' de treaba.
    0 1
  • %Albin%
    :)))
    Bai baieti nici nu ma mir cum ganditi, ca de doar traim in Romania... Mai uitati-va si voi pe Discovery, Chinezi au revolutionat constructiile de cladiri, de ce nu ar revolutiona si germani masinile...ca de la masini sunt printre cei mai tari!!! si pana la urma e doar un concept car... si poate chiar, in viitor sa fie scoasa pe piata.. Voi salvati economia Romaniei si cumparati SANderO si LOGAN, ca sunt din tabla de......... 2mm
    :):):):)
    marfa... de masini
    2 0
  • Un priceput
    Figura de stil
    Ideea de design mi se pare interesanta (suprafetele preiau niste curbe greu de conferit unui metal).

    Totusi, ca orice design, este nepractic. Daca face pipi o pisica pe capota... arunci intreaga masina, ca nu vei suporta mirosul. La praful din tarile mari consumatoare din acest model (cum este Romania) trebuie sa ai cate o "caroserie" de schimb pe week-end. Ca sa nu mai vorbim ca la un accident... airbag-ul va iesi si prin capota dupa ce iti va lovi fata. Sa nu uitam ca o caroserie te tabla are rol de insonorizare a motorului.... care acum va putea barai liber.... Deci poluare gupa mare. Iar daca la interior neamul prost pune boxele la maxim pe Florim Salam... sa te tii vibratii.
    0 1
  • URAGANU
    Evolutie BWHAHAHA
    E bine zis Concept pentru ca asa ceva n-o sa vedeti pe strazi in urmatorii 20 de ani. In alta ordine de idei, se vede ca BMW nu mai are ce face si isi pierde timpul cu jocul de-a croitorasul cel viteaza :)))
    0 1
  • nice
    Mie mi se pare foarte interesant conceptul, mai ales dupa ce am urmarit filmul de prezentare. Evident ca nu va fi scos niciodata in productie, poate numai daca indepartam toate problemele enumerate mai sus, dar daca il privim ca pe un concept, daca ii privim formele pe care le poate lua, nu putem decat sa admiram efortul echipei de design de la BMW care a reusit sa ne delecteze cu un automobil minunat. Un alt lucru care il admir e gandirea lui Bangle(si in esenta a intregii echipe), care incearca sa scape de aceasta monotonie a metalului si totodata incearca sa insufle suflet automobilului. Felicitari inca odata BMW !
    0 0
  • Marmorosh Blanc
    Pareri tipice romanului de rand...
    Nici nu ma asteptam la altceva din partea "publicului larg".Cum ar zice unii,"niste tarani domne...n-ai cu cine!".Pai voi credeti ca ei baietii astia...nemtii care sunt cunoscuti tocmai pentru faptul ca fac printre cele mai bune masini din lume,nu au luat in calcul toate aspectele negative ale materialului textil?Nu m-ar mira chiar sa aiba o echipa specializata pentru asa ceva...pana una alta,oricum nu stiu cati dintre voi or sa puna mana vreodata pe o masina de genu` (asta daca printr-o minune vor intra pe linia de productie a gigantului Bavarez),asa ca pana una alta,sariti claie peste gramada in Loganurile tipice si mult prea "mulate" (sper sa intelegeti aluzia si gluma in acelasi timp) romanului...Cheers!
    2 0
  • De acord cu Marmorosh Blanc
    1 0
  • emilian
    m-au uimit cei de la BMW:) Pfoaiaiaiii,astia da! Felicitari! ce imi place bordu ala simplu... Doar cuvinte de apreciere!!! Pt cei cu "motivele" lor: mai fratilor,nu va bateti capu,ca am impresia ca o faceti pe gedeaba,oricum nu cred ca o sa apucati vreunu sa puneti mana pe asa ceva,poate nici intr-un showroom;) Asa ca,lasati-o mai moale cu critica,si incercati sa vedeti partea pozitiva:P
    1 0
  • cocoshanel
    Carpa ?
    adica, mai nou, BMW s-a apucat si de croit ?
    0 1
  • da....
    Ma da mistocari romanii astia,mari glumeti...masina e CONCEPT si oricum nu o sa aveti voi bani in vecii vecilor sa va cumparati o masina k asta...Oricum, pt. cunoscatori,arata besial.
    1 0
  • in Romania nu poti sa-ti faci un interior imbracat profi in piele, dar sa mai imbrace masina?
    este inovativ, ceva deosebit. In timpul rularii cu viteze mari materialul ala nu se va deforma? aerodinamica?
    0 0
  • carcotasilor
    Carcotasilor... daca ar intra in productie toti ati sta la coada sa o cumparati...

    de unde stiti voi ca materialul ala textil nu e kevlar???? (ca vad ca nu scrie nicaieri in articol ce material e)... dar evident... ca tot TZARANU' ORASENIZAT (nu tzaran de la tzara...ca aia sunt mai oameni decat majoritatea orasenilor) sariti cu comentarii fara sa stati sa va ganditi (va bese mintea)... fara sa aveti rabdare sa vedeti si arta din spatele unui asemenea concept...

    Mie imi place mult ideea... mai ales parbrizul acela din doua bucati
    0 0
  • Ce Kevlar ba ? Kevlaru se taie cu foarfecele ? ha ( orasanule`)
    0 0
  • kevlar
    eu am presupus ca ar fi kevlar... gandindu-ma la faptul este unul dintre cele mai rezistente materiale textile (vezi vestele de protectie ale politistilor)... dar poate sa fie si altfel de material...
    0 0
  • bmw gina
    bravoooooo ati facut un lucru bun...ati vazut si voi conceptu de la bmw care a aparut acum o saptamana pe net.....si de 2 zile la tv......noroc ca aveti televizor ca de nu...ati ramane fara articole...mai bine nu ziceati nik...k vati facut de kkt.... cik premiera...scrieti si voi premiera auto...si in legatura cu ...caroseria textila...stati linistiti ca daca e sa fie..nu o sa fie orice material textil...o sa aiba o combinatie...pentru a avea protectie..pentru ca pe asta se pune baza viitorului....PROTECTIE pentru toti
    1 0
  • bmw gina
    aaa si inca un lucru bun legat de materialu textil...in caz de accident...daca se "shifoneaza" iei fieru de calcat si ai rezolvat problema :))) bafta amatorilor
    0 0
  • Dr. Felix
    tinighiciu sau croitor?!
    Am citit toate mesajele postate anterior si de regula am vazut mesaje glumetze/ironice (cel mai mult mi-a placut cel cu batistutza ZEWA si cu fierul de calcat). Am citit si mesaje de genul "Bravo celor de la BMW". Sincer nu am inteles de ce BRAVO dar mi-am dat seama ca daca BMW-ul ar scoate o astfel de masina in Romania ar exista cativa care ar si cumpara-o.
    P.S. Pt %Albin%: zici ca cei din China au revolutionat constructiile?! Acum m-am dumirit si eu de ce au avut atatea constructii daramate de cutremur!
    0 0
  • claudel
    !?
    tot trabantu era mai bun
    0 0
  • Batman batman
    daca asta e masina.. sigur curand trebuie sa apara si soferul.. la-ti vzt pe batman careva de curand?? ce sunt ushile alea ma nene? pakat ca imi place marca f mult
    0 0
  • Cristi
    Aplaud imaginatia, creativitatea, lucrul in sine !
    Omul se diferentiaza de animale, ca are imaginatie si poate sa creeze ceea ce isi imagineaza. Felicitari celor de la Bmw pentru indrazneala, felicitari pentru puterea de a crea ce altii nu stiu sa aprecieze, felicitari tuturor care arata altora ceea ce viseaza. Cei ce critica designul si ideia celor de la BMW, degeaba stati in casa si criticati munca altora, nu aveti acest drept. Mai bine v-ati lauda cu ceva ce ati facut voi, decat sa criticati!

    "Critica apare atunci cand nu este imaginatia" - Johnnie Walker
    "Prostia se ascunde in spatele criticii" - Jack Daniels
    1 0
  • Concept
    Cand ai vreo problema cu o aripa te duci la croitor si se repara...
    0 0
  • raduku
    Concept design - "Un brillant avenire"
    Domnilor, se pare ca un nou concept rasare in cadru BMW. Automobilul cu geometrie variabila, este supper. Materialul textil cred ca are o structura deosebita, foarte usor, aderent, hiperelastic, care face sa se intinda usor peste orice structura. Masina este usoara, comoda placuta la pipait usor de intretinut. Imi plac culorile bordului si linia lunetei. Linia farurilor aduc cu imaginea dinamica a unei "cobre" gata de atac. Frumos vis nu-i asa ? :)))
    0 0
  • tilutza
    re:
    Tin sa spun ca tabla de 2mm nu tine mult! Mi se pare mai avantajos sa fie mai solid strctura autoturismului, prin acest concept, masa tablei este adaugata la masa sistemului de sustinere. Mie mi se pare o idee ok
    0 0
  • Alex ph
    super idee ptr teste
    IDEEA DOMNILOR EXPERTI IN MASINI ESTE CA CEI DE LA BMW NU VOR INLOCUI TABLA CU CARE AM FOST OBISNUITI IN ULTIMA SUTA DE ANI.PTR DESIGNERI A FOST O PROVOCARE DE ASPECT,CUM AR FI DACA .... AR ARATA ASA.NIMENI NU A MENTIONAT CA ACEST PRODUS S-AR FACE DIN ETAMINA(AVIZ TOVARASILOR CARE PE VREMEA LUI CEAUSESCU CONSTRUIAU BLOCURI DIN DESENE PE ETAMINA SI LE EXPUNEAU PE BULEVARDESI MOTORUL DIN PLASTINA.ESTE DOAR UN EXERCITIU DE DESIGN.poate ca asa ciudosi cum suntem noi romanii am facut numai glume proaste de data asta.Dar vazand glumele critice de data asta am realizat:Romania este o tara frumoasa care are un defect :ESTE LOCUITA ;si bnacul cu Bula trimis post mortem sa-i tina pe PACATOSI cu capul in oala cu smoala s-a adeverit:LA ROMANI NU ESTE NEVOIE DE NIMENI SA NE TINA CU CAPUL LA FUND ,CACI DE CATE ORI SCOATE CINEVA CAPUL AFARA SE GASESC ALTI CATIVA-CAM MULTI DUPA PAREREA MEA-CARE SA-L TRAGA INAPOI.
    SA AUZIM DE BINE.
    1 0
  • bmw gina
    frate unii din voi sunt chiar prosti. credeti ca cei de la bmw nu au luat in considerare faptul sa nu fie taiat materialul sau la accidente sa nu pateasca ceva. de taiat nu cred ca se taie dar la accidente cine stie ce o fi inafara de cei de la BMW. orice masina se face praf la un accident ca doar nu e blindata sa nu pateasca nimic. voi nici macar nu stiti din ce e facuta masina inafara de materialul acela. asa ca mai bine documentativa si dupa aceea criticati. parerea mea e ca masina e prea bestiala. asteptai sa apara si dupaia sa vb, nu acuma.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru