Romania, pe locul al cincilea in Europa la scaderea vanzarilor in octombrie

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 16.11.2009
Declinul abrupt inregistrat in octombrie de piata auto din Romania (-69.1%) a dus tara noastra pe locul al cincilea in "clasamentul rusinii" in Europa. Pe locul intai se situeaza Letonia, cu -81.6%.

Romania se afla pe locul al cincilea in Europa la capitolul scaderi ale vanzarilor de autoturisme in octombrie, cu un minus de 69.1% fata de aceeasi luna a anului trecut. Cele mai mari scaderi au avut loc in Tarile Baltice, Letonia (-81.6%), Estonia (-73.2%) si Lituania (-71.3%), in fata Romaniei clasandu-se de asemenea Ungaria (-72.4%). Pe de alta parte, cele mai mari cresteri la nivel european s-au inregistrat in Marea Britanie (+31.6), Spania (+26.4%) si Germania (+24.1).

La capitolul marci, Dacia a reusit sa isi creasca foarte usor cota de piata in Europa, ajungand de la 1.5% anul trecut la 1.6% in 2009, vanzarile constructorului roman detinut de Grupul Renault crescand in octombrie cu 19%. Surprinzator, cea mai mare crestere la nivel european s-a inregistrat in dreptul marcii Nissan (+56.6%), japonezii fiind urmati de Chevrolet (+38.1%) si Renault (+37%).

La nivel european, vanzarile de masini noi din luna octombrie au crescut cu 11.2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cel mai interesant aspect este insa contrastul dintre vanzarile in Europa de Vest si Europa de Est: daca in prima regiune vorbim de o crestere medie cu 15.8%, zona din care face parte si Romania a cunoscut o scadere abrupta, de 36.9%. De altfel, Cehia a fost singura piata care a crescut in Europa Orientala, cele +8.8 procente nereusind insa decat sa atenueze cifrele de vanzari est-europene.

Cresterea efectiva din statele Europei de Vest se datoreaza mai ales programelor de reinnoire a parcurilor auto (Rabla), patru dintre cele cinci piete importante beneficiind inca de aportul acestora.

Per total, europenii au cumparat 12.206.381 de masini in perioada ianuarie-octombrie 2009, vanzarile fiind in scadere cu 5% fata de primele zece luni ale lui 2008. In calcul au fost luate vanzarile din cele 27 de state membre UE plus membrele EFTA (Islanda, Norvegia si Elvetia).

via | ACEA

Comentarii (4)

  • ^_^
    "clasamentul rusinii"... oamenii au fost grav loviti de criza si nu isi mai pot permite achizitionarea unei noi masini...ce-i asa de rusinos in asta?...
    10 0
  • Are dreptate daniel
    Va credeam niste jurnalisti seriosi, si inca sper ca nu o sa va transformati si voi in fabricanti de titluri "socante", sau "senzationale".
    5 0
  • Vaaaaaai, ce rusine, s-au desteptat romanii si nu mai fac credite in prostie pentru masini. Jenant! Mai penibil de atat credeti ca se poate?
    3 0
  • bmw power
    de ce clasamentul rusinii? oameni acum au alte prioritati cum ari fi:familia copii...etc. nu achizitionarea unei masini.ce este asa rusinos sa ai grija de familie.nu masina tine de foame oamenilor.rusine voua
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru