Saab 9-5 BioPower 100 Concept

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 14.02.2007
Constructorul suedez a dezvoltat un motor care functioneaza cu bioethanol si ofera 300 de cai putere.

Saab va prezenta luna viitoare la Salonul Auto de la Geneva ultima sa realizare in materie de biotehnologie. Saab Biopower 100 Concept reprezinta primul model echipat cu un motor de serie optimizat pentru functionarea pura pe baza de ethanol (E100). Rezultatul este un nivel de performanta nemaiintalnit pana acum de la o masina care utilizeaza acest tip de combustibil.

Kjell ac Bergström, presedinte al diviziei GM Suedia si indrumatorul echipei care a dezvoltat propulsorul lui BioPower 100 Concept, a declarat ca "bioethanolul este un combustibil potent, de inalta calitate care deschide oportunitati imense pentru schimbarile de mediu pe care le traim in acest moment. Pentru ca este nevoie de o reducere a consumului de energie, Saab exploreaza noi modalitati de a construi motoare mai mici dar care sa dezvolte o putere relativ mare, cu sau fara tehnologie hibrida. Acest concept demonstreaza ca bioethanolul joaca un rol cheie in acest proces pentru a minimiza emisiile de CO2".

Propulsorul BioPower va echipa un model Saab 9-5 Sport Combi pentru a demonstra potentialul urias pentru performanta.

Combinatia dintre expertiza supraalimentarii si a motorului de 2.0 litri de pe modelul 9-5 dezvolta o putere maxima de 300 de cai putere. Aceasta putere a fost posibila prin modificari aduse sistemului de management a motorului si a componentelor interne.

Puterea exceptionala de 150 de cai putere pe litru demonstreaza ca exista un viitor stralucit pentru motoarele mici pe baza de ethanol. Puterea motorului este subliniata si de cuplul motor de 295 Nm, care ofera caracteristicile unui propulsor de 40 litri aspirat normal.

Performantele lui Saab BioPower sunt si ele impresionante: 0-100 km/h in doar 6.6 secunde si chiar 8.2 secunde de la 80 km/h la 120 km/h in viteza a cincea. Elementele de interior si exterior ale Saab-ului BioPower 100 Concept au fost atent supervizate de Anthony Lo, director de design la GME. Lo a supervizat si mult premiatul concept Saab Aero X, prezentat anul trecut tot la Geneva.

Saab este deja in Europa cel mai vandut brand in materie de biotehnologie. De aceea Saab 9-5 BioPower si Saab BioPower 100 Concept vor veni sa consolideze pozitia constructorului suedez pe aceasta piata.

Comentarii (5)

  • extraordinar
    Extraordianr ! Este foarte bine ca se gandesc la minimizarea emisiilor de CO2 ! Cat despre putere 300 CP wow ! :)
    0 0
  • Lucica
    Misto
    Da de consum se stie ceva?
    0 0
  • AndreiRN
    Etanol
    Pai brazilia foloseste etanol ca benzina de vreo 20 - 30 de ani si in multe locuri in USA se vinde 75% etanol pt masinile Ford sau GM. Astfel se sprijuna agricultura care isi dubleaza productia de etanol si biodiesel de la an la an. Consumul este ceva mai mare ca modelul pe benzina deoarece etanolul are o puterie calorica mai scazuta. Problema technica principala este corozivitatea etanolului care nu poate intra in contact cu fierul fara sa nu lase urme. Deci rezervorul devine de plastic si conductele neferoase.
    0 0
  • are gust
    asta da masina, e desteapta
    0 0
  • AndreiRN
    Etanol
    Datorita noilor legi din state si folosirea etanolului in benzina pretul la porumb sa dublat pe piata mondiala. De la $2/bushel la $4. Anul acesta se vor planta suprafete record de porumb datorita profitabilitati si ca materie prima pt rafinariile de etanol. Curand va urma soia si rapitza pt bio-diesel.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru