Soarele şi găinaţul, cele mai mari pericole pentru vopseaua maşinii tale
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Britanicii de la Autoglym au făcut un studiu pentru a afla cât de dăunătoare sunt dejecţiile păsărilor pentru vopseaua automobilelor. Având o compoziţie acidă, era evident că acestea afectează vopseaua, dar nu era clar pericolul la care era expusă vopseaua unui automobil. Aparent, pericolul nu apare doar de la respectivele dejecţii, ci şi de la soare. Mai bine zis, de combinaţia celor două elemente. Dacă o maşină este parcată la soare şi are câteva pete de găinaţ pe vopsea, respectivele pete se vor întări pe măsură ce vopseaua se dilată. Cu sosirea serii, vopseaua se va contracta, iar odată cu ea se va contracta şi găinaţul întărit.
Cea mai bună soluţie în cazul în care aveţi pete de găinaţ pe maşină este o cârpă umedă. În cazul în care aceste pete s-au întărit deja, este indicat să nu frecaţi, ci să aplicaţi o lavedă bine umezită peste acestea şi să o lăsaţi câteva minute (maxim zece minute) să înmoaie respectiva pată, după care o puteţi sterge.
Recomandăm degresarea periodică a caroseriei în cazul în care întâmpinaţi asemenea pete în mod frecvent. De asemenea, vă reamintim că trebuie să vă spălaţi bine pe mâini după înlăturarea respectivelor pete, deoarece acestea vă pot îmbolnăvi.În ciuda faptului că tratamentele de polish şi ceruire protejează vopseaua unui automobil de razele UV şi de alte avarii provocate de soare, respectivele soluţii nu sunt viabile şi pentru protecţia la excremente de pasăre. Concluzia studiului este să înlăturaţi cât de repede posibil găinaţul de pe un automobil pentru a evita avarierea vopselei. Odată cu acest studiu, cei de la Autoglym au prezentat şi soluţia lor dedicată pentru această problemă – un set de şerveţele umede dezvoltate special pentru eliminarea dejecţiilor de pasăre de pe automobile.
Via | Autoglym
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din General
-
Toyota a anunțat că va furniza 500 de exemplare ale modelului Mirai în cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris din 2024. Constructorul japonez este, de altfel, unul dintre partenerii oficiali ai evenimentului. (25.09)
-
Un Porsche taycan Cross Turismo a pornit de la o altitudine de 218 metri sub nivelul mării și a ajuns în Tibet, la o altitudine de 5355 de metri. (18.09)
-
Patru piloți români au participat alături de echipa DTO Rally la unul dintre cele mai dure raliuri din WRC. Supranumit Raliul Zeilor, acesta a înșirat 270 de kilometri de probe speciale. (18.09)
-
Designerul Polestar: „Mașinile de azi arată ca un cartof, iar la interior te simți ca în Las Vegas”
-
Skoda deschide șampania. Cehii au produs 3 milioane de SUV-uri
-
Chinezii prezintă o mașină sport electrică de 38.000 de euro cu design inspirat de Tesla Roadster
-
Tesla face istorie: a ajuns la cinci milioane de mașini asamblate
-
Pasărea Phoenix
:)
Si mai e ceva foarte important. La noi in tara exista o clima cu umiditate destul de ridicata fata de restul Europei. Asta face ca in Franta, sau Italia toate masinile sa straluceasca, iar la noi sa para mizerabile la nicio o zi dupa spalare, pentru ca umiditatea face ca toate particulele din aer sa adere. Iar particulele alea, desi nu se vede in timp iti vor zgaria destul de serios masina.