Spyker, gata să-şi schimbe numele în Swedish Automobile de dragul Saab

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 23.05.2011
Dacă înţelegerea cu chinezii de la Pang Da va fi semnată iar Saab va primi injecţia financiară necesară supravieţuirii pe termen lung, Spyker îşi va schimba numele.

După ce compania chinezească de investiţii Pang Da Automobile va primi girul autorităţilor din China pentru a cumpăra 24% din Spyker - mutare care va asigura supravieţuirea mărcii Saab, cumpărată de constructorul olandez anul trecut - Spyker va fi redenumit Swedish Automobile NV. 

Înţelegerea dintre Spyker şi Saab pe de o parte şi Pang Da pe de altă parte a dus deja la injectarea unei sume de 30 de milioane de euro în Saab, aceasta garantând reluarea activităţii la fabrica de la Trollhattan. Al doilea pas al înţelegerii va fi reprezentat de cumpărarea, în schimbul al 65 de milioane de euro, a 24% dintre acţiunile Spyker. Ulterior, Pang Da şi Spyker (redenumit Swedish Automobile) vor forma un joint venture care va construi maşini Saab la o uzină care urmează să fie ridicată în China.

În cazul în care contractul dintre părţi nu va fi finalizat din diverse motive - incluzând aici un eventual refuz al autorităţilor chinezeşti de a acorda girul pentru această înţelegere - cele 30 de milioane de euro vor fi returnate de Spyker.

via | Autocar

Comentarii (4)

  • caliber
    GM a inceput sa produca modelul SAAB 9-4x la o uzina in Mexic si adevaratul SAAB cerseste mila chinezilor. Ce tare!!!!!!!
    7 3
  • Sandwich Automobile...
    Mila chinezilor? Pai nu era evident ca aici o sa se ajunga?! Dar oare de ce n-a fortat Muller o alipire de BMW Group, care sa fi fost piedicile si de ce natura? BMW si SAAB sunt campioane mondiale neincoronate in privinta abilitatii de a concepe sedane sportive, extrem de seducatoare vizual si care se conduc pe masura...In definitiv, oricum am dezbate problema, realizam fara drept de apel ca singura solutie cat de cat normala de a salva SAAB (acum nu mai protesteaza nimeni, pe nici un meridian al Globului, si nu mai striga nimeni "Save SAAB" ca in perioada funesta in care GM ameninta cu desfiintarea brandului? - ce repede se inmoaie justitiarii...) se invarte in jurul unui constructor cu un imens potential financiar, material si logistic: Bayerische Motoren Werke...Nu voi indragi niciodata BMW, dar o admir totusi pentru stilul ei sportiv specific, strident, senzitiv, imagistic. Nu detine niste interioare tipatoare precum Daimler, nici motoare atat de fiabile ca VAG, dar, printr-o eventuala asociere cu SAAB, sigur ar cunoaste un progres economic, tehnologic si de imagine si mai mare, plus ca ar da sansa unei colaborari fructuoase intre inginerii celor doua firme. Sa nu o vedeti ca pe o utopie comica. Pana nu incerci, n-ai de unde sa stii ce ar iesi...Este regretabil ca nu putem sa spargem zagazurile gandirii si astfel ne complacem sa ne cantonam in zona placida, unsuroasa, a unor improvizatii ridicole legate cu funtite chinezesti...China va domina lumea? Ha-ha, va domina doar praful desertului si al stepei cu cei 200 000 000 de soldati avantati spre Vest, dupa cum suna proorocirile Apocalipsei. Deci nu va rezulta nimic bun din combinatiile de circumstanta cu firmulete si firmusoare de langa Marele Zid, caci SAAB are nevoie teribila de sprijin si consiliere de tip specialist, iar specialistii de drept si de fapt asteapta putin mai la sud de Trollhattan, nu credeti? Ar fi suficienta doar o scanteie...
    2 1
  • Adaos necesar
    In textul de mai sus folosesc pronumele personal "noi"; unii ar putea crede ca acel context dur, acid, in care apare "noi" ar leza pe toti cititorii, insa va asigur ca ma refeream strict la NOI, adica poporul SAAB de pretutindeni, de masa globala, iar actualmente multi SAAB-isti, din pacate, se inflameaza de placere nechibzuita pe unele forumuri in legatura cu presupusul "miracol economic chinez"...Cumva vom fi condamnati sa murim de foame subit si fara sanse toti cei care nu agream defel nici istoria, nici cultura, nici politica, nici modus vivendi, nici modus pensandi, absolut nimic din ce le este caracteristic chinezilor! Eu, unul, sufar de chinezofobie de cand ma stiu, trebuie cumva sa ma tratez de "boala" asta?
    Haideti asadar sa acordam putin respect tuturor celor care au demnitatea sa nu imbratiseze butada-cliseu "In secolul XXI, daca nu vrei sa colaborezi cu China, nu ai dreptul sa existi!"...Multumesc!
    1 1
  • china...
    China = 99.99% IT, doamne fereste de europenisme, sau americanisme, singurii care mai mishka sunt koreenii cu ale lor samsung si lg, deci... daca saab era ceva, sau cineva , nu cred ca ar fi avut nevoie de mila... chinezilor ?.... sa vedem cand vor respecta EUROPENII producatori de ... automobile, acea directiva intrata parca in vigoare de prin 2010, care specifica obligativitatea CUTIEI DE VITEZE AUTOMATE pe toate modelele URBAN... repet, ca dotare standard ... ca sa fim si cu auto in 2011 ... nu in 1800 ... NU ??? ca pe la noi pe piatza sunt toate scursurile Europei, foarte laudate dar cand ai nevoie sa faci o depasire ... vezi pollo 1.2 TURBO cu DSG ... ca veni vorba de VAG... urban... doamne fereste de concurentza... biciclistilor !? caz concret, om pacalit cu acea masina, nu cred ca mai vrea sa auda de masina poporului ...german .
    a, si ca veni vorba, bmw cam livreaza foarte OFICIAL ansambluri motor + cutii automate pe la chinezi pe undeva, de nici cancelarul lor , cat e ea de cancelar, nu a prea avut cuvintele cu ea cand incepuse sa arunce cu noroi in chinezi. NOROC ca a oprit-o la timp chiar producatorul, sa nu derapeze in penibil... vezi atac merkel versus byd , 2009 parca... repet, oprita la timp chiar de cei de la bmw... e vorba de ajutor FINANCIAR si nu de pus plastic chinezesc in loc de plastic european ... oricum experienta asiaticilor cu forta de lucru europeana e de povestit, vezi fabrica SAMSUNG din romania, unde parca nici plasticul pus la carcasa nu seamana cu cel ce ar trebui ... am vazut personal la UNIVERSITATEA Ovidius, Constanta, de ce suntem in stare... ma intreb oare asiaticii ce parere au despre europeni ? toate cele bune si inainte de a da cu piatra, vezi daca ai dreptul sa judeci ... TU !
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru