STUDIU: Pe volan stau mai mulţi microbi decât într-o toaletă publică

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 28.04.2011
Când ai curăţat ultima dată interiorul maşinii tale? Un studiu din Marea Britanie a arătat că automobilul găzduieşte de nouă ori mai multe bacterii decât o toaletă publică.

Cercetătorii de la Universitatea Regina Maria din Londra au descoperit că interiorul unui automobil găzduieşte de nouă ori mai mulţi microbi decât colacul unei toalete publice. Aparent, unul dintre cele mai murdare elemente ale habitaclului este volanul, deoarece acesta este curăţat extrem de rar, dacă nu chiar niciodată. Să punem şi cifre în afirmaţiile de mai sus: în medie, pe 6.5 centimetri pătraţi de colac de toaletă se găsesc 80 de bacterii, în timp ce aceeaşi suprafaţă din interiorul unui automobil găzduieşte peste 700 de bacterii dăunătoare. În cazul în care obişnuiţi să mâncaţi la volan, vă aflaţi în "clubul" celor 42% dintre şoferi care au acelaşi obicei.

"Un automobil reprezintă mediul perfect pentru înmulţirea bacteriilor, în special dacă mâncaţi în maşină şi lăsaţi resturi sau gunoaie la bord. Pentru a evita potenţialele riscuri asupra sănătăţii dumneavoastră şi a pasagerilor, este indicat să curăţaţi regulat interiorul şi exteriorul maşinii.

Majoritatea bacteriilor sunt inofensive, dar am testat şi unele maşini care aveau o serie de bacterii periculoase pentru om. Oamenii îşi curăţă casele dar unii uită să-şi cureţe şi maşina în aceeaşi manieră şi conduc vehicule care arată, mai degrabă a coşuri de gunoi ambulante decât a automobile.", a declarat Dr. Ron Cutler, directorul departamentului de Ştiinţe Biomedicale de la Universtatea ”Queen Mary” din Londra.

De departe cea mai murdară zonă a unui automobil este portbagajul, cu peste 1.000 de bacterii la fiecare nouă centimetri pătraţi. Cele mai comune bacterii sunt "bacillus cereus" şi "arthrobacter". Primul tip de bacterie este găsit în orez, paste şi cartofi şi poate să cauzeze intoxicaţii alemntare. Cel de-al doilea tip de bacterie este găsit în sol şi în pielea umană. Studiul a fost efectuat pentru magazinul de bricolaj B&Q şi a relevat faptul că 66% dintre şoferii intervievaţi nu îşi verifică nivelul uleiului şi a lichidului de răcire înainte de a porni într-o călătorie mai lungă.

De asemenea, aceiaşi şoferi au declarat că nu ştiu să schimbe o anvelopă şi nu au idee cum sesizează nivelul de uzură excesivă a anvelopelor.

O treime dintre şoferii intervievaţi au declarat că nu ştiu să umfle o anvelopă, iar peste 50% dintre respondenţi au declarat că nu pot să schimbe un ştergător de parbriz. Rezultatele studiului de mai sus nu fac decât să confirme faptul că proprietarii de automobile care le neglijează fac acest lucru din lipsa de educaţie, nu neapărat din rea voinţă, lucru care trebuie să ridice câteva semnale de alarmă la achiziţia unui automobil second-hand cu interiorul murdar.

Via | IBNLive

Comentarii (6)

  • baieti . . . usurel cu "cadenta" stirilor si mai recititi ce scrieti - aveti greseli de scriere, si nu una.. si nu numai in articolul asta. (si o foarte probabila gresala la numaratoarea celor 1000 de bacterii in noua centimetri patrati... pentru ca este posibil sa ai de cam 1000 de ori mai multe bacterii pe suprafata aia .. )
    6 1
  • ...
    "automobilul găzduieşte de nouă ori mai multe bacterii decât o toaletă publică" dar nu cred ca sunt atat de periculoase ca cele din toaleta publica;)
    10 0
  • e la fel ca faza cu microbii din gura cainilor, sunt mult mai putini ca microbii din gura omului, da depinde si de tipul lor
    1 0
  • Nu-i panica
    Eu unul imi sterg si volanu .. nu doar mainile cu un servetel umed .. dupa vizita de la toaleta ..
    1 1
  • Gelu T.
    Amice, dupa ce utilizezi toaleta te speli pe maini obligatoriu nu doar daca te urci la volan.....
    1 0
  • Digital Ateps
    DigitalSteps.in: Complete SEO Solution and Digital Marketing Company in India. At Digital Steps, our agency plays the role of a web designer, web developer, and also does online marketing. So, the digital agency has competence in all these three segments of the business.

    https://www.digitalsteps.in/
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru