Taxa zilnica pentru masinile londoneze

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 09.08.2007
Londra discuta impunerea unei taxe zilnice pentru masinile poluante. Valoarea taxei oscileaza intre 11 si 35 euro.

Ken Livingstone, primarul Londrei, a anuntat ca pe data de 10 august va incepe o dezbatere publica pe tema introducerii unei taxe pentru masinile poluante din capitala engleza.

Denumite popular la Londra „Chelsea tractors”, masinile poluante din metropola risca o taxa zilnica de peste 35 de euro. La categoria celor mai poluante masini sunt incluse masinile sport si modelele de lux.

Circa 8% dintre masinile inregistrate in Londra au emisii de C02 care prevad o taxa zilnica de 35 de euro. Masinile care au emisii de cel mult 120 g C02/1km nu vor fi taxate in niciun fel.

Majoritatea masinilor din Londra au emisii de C02 cuprinse intre de 120 si 225 g pe kilometru. Acestea vor fi taxate cu 11 euro pe zi.

Masinile care emit mai mult de 225 g C02/km vor fi taxate cu 35 de euro pe zi. Din aceasta categorie fac parte limuzinele si supercar-urile. In aceasta categorie de pret sunt incluse si modelele mai vechi de 6 ani si modelele dotate cu motoare de cel putin 3 litri.

Masinile contribuie cu circa 22% din cantitatea de C02 emisa in Londra.

Actuala grila propusa de primarul londonez va fi supusa dezbaterii publice pana in octombrie anul acesta, dupa care se va lua o decizie finala.

Comentarii (5)

  • ursus2
    OK!
    Baga Gogule taxe mai mari ce drak!?! 11euro/zi?doar atat?Si ca faci cu banii astia?Cumperi oxigen?Alta metoda nu ai gasit?
    0 0
  • @ursus2: Fii sigur ca nu o sa cumpere oxigen. Studiaza putin economia si o sa vezi cam care vrea sa fie efectul acestei taxe: DESCURAJAREA. Ideea nu e neaparat de a colecta valoare ci de a descuraja utilizarea (si implicit cumpararea) masinilor poluante.

    Ideea in principiu este foarte buna si ar trebui aplicata in toate orasele lumii "civilizate". Totusi, as fi curios cum o sa se implementeze aceasta masura intr-un oras cu cateva milioane de masini...
    0 0
  • Vrem si la noi
    Ieftin frate. vreo 10 mil pe luna e foarte ieftin. Cate din masinile actuale (masini noi) scot mai putin de 120 g CO2? Eu vreau sa minim 30 euro pe zi si 10 pe noapte.
    0 0
  • mda...
    Si credeti ca unul care isi i-a o limuzina sau un supercar este speriat de cei 12775 de euro pe an? Sa fim seriosi...

    Aici tot cei care nu au prea multi bani au de pierdut...
    0 0
  • ursus2
    sau......
    decat sa plateasca taxa vinde masina unui roman,rus,bulgar si face rata pt. moua masina care are emisie CO2 sub 120gr si il costa cam 11euro/zi.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru