Termenii oficiali ai afacerii Spyker-Saab

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 27.01.2010
Automarket va prezinte cele mai importante decizii luate odata cu anuntarea trecerii Saab dinspre GM inspre Spyker.

Anuntul oficial al vanzarii Saab, facut in cursul zilei de ieri, a multumit mai ales muncitorii constructorului suedez, care in cazul in care GM decidea sa lichideze compania ramaneau fara locurile de munca. Momentul anuntului a fost vazut de altfel de toata lumea auto ca o descatusare, vestea fiind anuntata dupa un an de informatii contradictorii care veneau dinspre Suedia.

Cifrele tranzactiei au ramas oarecum in umbra acestei vesti, desi ele subilinaza un fapt interesant: GM nu a renuntat la toate actiunile Saab, compania americana urmand sa detina in continuare sub 1% din actiuni, echivalentul a 326 de milioane de dolari.

Iata toate cifrele esentiale ale tranzactiei.

 

  • Spyker le va plati celor de la GM 74 de milioane de dolari pentru majoritatea actiunilor Saab in doua transe: 50 de milioane la semnarea acordului (mijlocul lunii februarie) si 24 de milioane in 15 iulie 2010.
  • GM va ramane in posesia unor actiuni in valoare de 326 de milioane de dolari. GM va avea astfel drept minim de veto in noua companie si va avea in acelasi timp acces la eventualul profit ulterior.
  • Exista si alte elemente care favorizeaza GM in tranzactie, insa oficialii americanilor au refuzat sa spuna despre ce este vorba
  • GM va oferi motoare si parti noii entitati "pe termen lung".
  • GM le va oferi celor de la Saab platforma pentru noul crossover 9-4X, construit pe baza lui Cadillac SRX.
  • Noul Saab 9-5 va fi construit in continuare in ritm redus, productia completa urmand sa redemareze in aprilie.
  • GM le va oferi celor de la Spyker Saab Automobiles servicii de inginerie "orientate inspre tranzitia anuntata"
  • Vladimir Antonov, presedintele Consiliului de Administratie Spyker, despre care se spune ca ar fi fost "ghimpele" de care se agata GM pentru a nu semna intelegerea, a fost eliminat din echipa de conducere Spyker prin cumpararea tuturor actiunilor pe care le detinea.
    Acesta se va retrage si din echipa de supervizare Spyker.
  • Posesorii modelelor Saab nu vor fi afectati in niciun fel de schimbare, garantiile urmand sa fie continuate.

Comentarii (5)

  • spyker-saab
    Spyker le va plati celor de la GM 74 de milioane de dolari pentru majoritatea actiunilor Saab ......................GM va ramane in posesia unor actiuni in valoare de 326 de milioane de dolari.............nu prea intzeleg...
    10 0
  • @ baboon
    Intra pe www.thetruthaboutcars.com unde este este explicata in detaliu afacerea Spyker-Saab .
    4 0
  • mircea
    @baboon
    Pretul efectiv de vanzare a fost stabilit pentru ca GM sa primeasca totusi ceva si sa nu lase Saab la pret de dumping. Sunt sigur ca stii o gramada de privatizari si vanzari facute pe un euro. Cumparatorul se obliga insa prin contract sa respecte niste angajamente extrem de dure in continuare pentru ca intelegerea sa stea in picioare.

    Acesta e cazul si aici. Practic, GM putea sa vanda cu un euro Saab, chiar daca actiunile pe care Spyker le primea in schimbul acelui euro valorau mult mai mult. Americanii au preferat insa sa primeasca si ceva malai la schimb. C-asa-s ei, mai altfel :)
    7 1
  • Opinie
    Mestere, eu unul nu inteleg. SAAB valoreaza peste 32,6 miliarde din moment ce 1% fac 326 de milioane? Datoriile SAAB raman la GM? Atunci inseamna ca Spyker a preluat doar marca si uzina? La 74 de milioane GM a luat teapa. Eu sincer nu inteleg afacerea asta.
    2 0
  • SAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB
    Sa ne luam Saaburi ca sa-i salvam si pe ei asa cum am facut si cu Dacia.....profitul urmand sa-l ia suedezii si americanii asa cum ne fac acum francezii,iar deseurile chimice raman la noi bagate cu grija in vagauni bine alese....dar nu,asta-i o aberatie a mea.
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru