Update VIDEO: Cu 363 km/h, noul XF-R devine cel mai rapid Jaguar din istorie

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 15.01.2009
Jaguar a publicat astazi rezultatele unor teste private de viteza cu noul XF-R. Modelul a reusit un record de 363 km/h.

Esential

363.288 este viteza maxima atinsa de exemplarul XF-R testat de jaguar la Bonneville.

Noul Jaguar XF-R, lansat oficial ieri , in cadrul Salonului de la Detroit, a fost numit oficial cel mai rapid Jaguar de serie produs vreodata. Compania britanica anuntat acest lucru in urma unor teste secrete la care un prototip XF-R a participat pe lacul sarat de la Bonneville, Utah.

Viteza maxima atinsa de modelul britanic a fost de 363.288 km/h, cifra care bate precedentul record, detinut de XJ220 inca din 1992: 349.4 km/h.

In cadrul testului reusit de la Bonneville, XF-R-ul prototip a fost pilotat de Paul Gentilozzi, patronul Rocketsport Racing, care a dus spre victorie un XK-R in campionatul Trans Am din SUA intre 2001 si 2006. Exemplarul care a reusit sa stabileasca noul record a fost usor modificat fata de versiunea de serie, schimbarile aerodinamice si de siguranta vizand minimul cerintelor pentru a putea rula la Bonneville. In plus, pentru a obtine viteza de top de 363 de kilometri pe ora, computerul care gestioneaza motorul a fost recalibrat pentru ca acesta sa genereze ceva mai multi cai putere, prizele de aer au fost usor marite iar supraalimentarea si sistemul de evacuare au primi si ele imbunatatiri. In schimb, inginerii Jaguar nu au modificat vreo piesa din interiorul motorului sau al cutiei de viteze, raportul treptelor fiind identic cu cel al versiunii de serie.

"In cursul carierei mele am concurat in intreaga lume, din Noua Zeelanda in Le Mans.

In acest timp, am avut norocul de a avea pe mana modele extraordinare, insa niciunul nu a fost atat de interesant ca cel pe care tocmai l-am pilotat", a declarat pilotul american la incheierea testului de viteza.

Noul Jaguar XF-R dispune in serie de un motor V8 supraalimentat de 5.0 litri care dezvolta 510 CP si 625 Nm. Acceleratia de la 0 la 100 km/h  are loc in 4.9 secunde, iar viteza maxima atinsa de versiune de productie este limitata electronic la 250 km/h. Unul dintre indicatorii performantelor atinse de noul XF-R este acceleratia de la 80 la 110 km/h, care se realizeaza in doar 1.9 secunde.

via | Automobiles review

via | Carscoop

Comentarii (1)

  • Adrian
    automarket..
    Pana la urma care este viteaza maxima? 383 ? asa cum scrie la "Esential" sau .. 363 cum scrie peste tot in articol ?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru