Volanul viitorului

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 13.04.2007
Celebrul producator de volane Nardi a lansat un produs inovativ denumit Two Spoke. Volanul ofera mai multa manevrabilitate si o mai buna vizibilitate a instrumentelor de bord.

Nardi, brand recunoscut pentru productia volanelor auto, furnizor oficial pentru Ferrari din 1959 pana in 1965, si-a prezentat cea mai noua creatie: Two Spokes. Noul volan va redefini conceptul traditional prin forma sa futurista dar foarte practica.

Proiectul a fost propus de Lorenzo Cerofolini, administrator delegat Nardi, care a declarat ca volanul a fost proiectat pentru o mentinere permanenta a mainilor in pozitia ideala, exact in dreptul orelor 9 si 15. Avantajul acestui tip de volan o constituie si vizibilitatea sporita a instrumentelor de bord, spatiul intern mai mare si controlul mai bun al masinii.

Volanul proiect a fost montat pe un Porsche 996 GT2 cu un scop precis: observarea comportamentului unei masini sportive echipate cu Two Spoke. Proiectul celor de la Nardi doreste sa inlocuiasca volanele obisnuite, obiectivul cel mai greu de atins fiind schimbarea mentalitatii soferilor. Noul sistem de control nu este primul de acest gen, acest tip de volan fiind intalnit si pe cateva concepte revolutionare.

Singura masina de productie care are un volan putin asemanator cu Two Spoke, datorita butucului fix, este cel intalnit pe gama Citroen C4.

In prezent cei de la Nardi sunt recunoscuti pentru parteneriatele cu Lotus si Zonda si pentru produsele pe care le vand caselor de tuning.

Comentarii (32)

  • nu prea cred
    pai asta e mansa de la avion, eu nu-mi pun asa ceva nici gratis; o fi practic la avioane, dar in trafic iti trebe covrig, nene
    0 0
  • aiurea
    eu cred ca este aberant pentru ca e bun sa te tii de el doar in linie dreapta ... deocamdata masinile au nevoie de covrig cum spune si "iul" ... si pare si mai aberant cand ne arata un Porshe ! ...parca alea de la F1 arata altfel ...
    0 0
  • Nepotrivit
    Nu imi place nu mi se pare a fi practic deloc , stiu ca sa mai incercat si sa renuntat la idee ca nu era deloc practic .
    0 0
  • Darius
    o tampenie!
    sa vedem si o bicicleta cu volan si apoi sa comparam!
    0 0
  • Nu merge!
    numai la o masina care foloseste o caseta de directie sport ar merge asa ceva
    0 0
  • nicu..nu exista caseta de directie sport...
    0 0
  • cu genunchiul ce faci?
    poate doar daca ai cutie automata, dar ce te faci daca in dreapta ai o blonda?
    0 0
  • Balaurus I
    nu e practic , sa fim seriosi !
    De acord cu voi - e chiar periculos , la viraje la 180 de grade sau cand trebuie sa il rotesti pana la cap-cremaliera ( 2-3 ture) , ce draq faci daca il scapi si te grabesti si deja masina o accelerezi? Nu prea ai de unde sa il apuci .Daca ar face o demultiplicare mai mica, ar creste mult forta de manevrare -resp. efortul la pompa servodirectiei - .Tot nu e bine ca ar fi directia prea sensibila la orice miscare / tremurat al mainii.....Gata cu nervii si cu cafeaua :) .Nu imi place decat ca aspect.Sa il lase la avioane ! :)
    0 0
  • :(
    astia numa nu mai vor sa faca mashini pentru simplaplacere a condusului . Trebuie exterminatzi !!!!
    0 0
  • Pardaillan
    o timpenie
    Oare cum o sa mai stea cocalarii cu mina pe volan sa li se vada ghiulu si bratarile????
    0 0
  • YMihai
    da da da
    ...dar la termenul de concept v-ati gandit ??? Nu tot ce zboara se mananca. Ei propun ...publicul / utilizatorul accepta sau nu.
    Sa ne amintim de transmisia 4x4 ...sau de cine stie ce alt caz. Lumea a fost reticenta...si e normal

    revin ...e doar un proiect ...nu ne forteaza nimeni sa mergem cu el pe masina
    0 0
  • cool
    la bicicleta am vazut volan :)
    si din astea ,adik in acest sens mai fac astia cu tunning cand taie din volan si ajunge sa arate
    0 0
  • ~:>
    Si airbagul unde se monteaza??? sau daca ai volan ca asta nici nu trebuie? Nu/mi place nici mie...
    0 0
  • directie cu microunde
    cred ca tot telecomanda va rezolva problema directiei cu microunde
    0 0
  • mihail
    covrig
    Am fost citiva ani pilot.Aeroplanele serioase au un alt tip de mansa..asa ca un melesteu.Sint mai usor de folosit.Numi cele de linie au mansa ca cea din fotografie.Mansa la aeroplan,inclina intr-o parte sau alta aeronava,dind comenzi la eleroanele de pe aripi.Pt, un viraj mai este necesara si utilizarea palonierului,defapt niste pedale aflate sub bord.
    Daca avioanele de vinatoare,cele sportive,planoarele ,etc..nu au asa ceva,de ce tot bagati pe git ideea de le folosi la avioane?
    Apoi,pe niste serpentine,cum procedam..?
    0 0
  • volan ciudat
    E clar, nu e bun nici pentru avioane! Cu atat mai putin pentru masina. Sa-l puna atunci la bicicleta.
    0 0
  • Tataia
    Iaca profesori...
    Bai , academicieni de Buzau , omu' a dzis bine :CONCEPT. Nu mai papatsi ciorba cu carnatsi : cand va rupetsi deshtele pe taste jucand mai shtiu io ce Raliu pe comp,ce va mai distrati ! Bai, pilotu' lu' peshte! iegzasta un tanc , romanesc chiar,care se conduce cu mansha ca de aveon ,asa ca baga-tsai eleroanele-n fund shi distrugatoarele de portantsa printre masele , bah profesore !
    Volanu ala ca o mansa e bun,treb'e sa ai nitsel creier si un picuts de indemanare,care lipsesc defin itiv la ghiulari shi gauzari !
    Asha sa va agiute Dumnezeu , fraierilor !
    0 0
  • pentru tataia
    iti multumim ca ne-ai luminat.
    incercam sa cumparam niste creer, numai sa ne spui de care ai tu ca sa luam si noi la fel, si apoi si un picut de indemanare, si apoi vom face un miting pentru introducerea volanelor cu pene si vasle.
    0 0
  • Arlequin
    mi piace
    ....... da bre da nu v-ati gandit ce senzatie cand asezi blonda pe volanu hasta.. .si creca nici nu mai claxoneaza in timp ce umbli la delcou !!!
    0 0
  • nu stiu ce sa mai faca...
    Personal abia astept rotile patrate, stopurile cu lumina verde, radio-cd-ul actionat cu degetul mic de la piciorul stang si acceleratia montata in tetiera pentru actionare speciala cu ceafa, si de ce nu esapamentul montat sub spoilerul fata, motorul pe locul din dreapta spate si injectoarele in faruri pentru performante sporite!!!
    Am crezut ca eu sunt un conservator pentru ca imi plac break-urile, nu pentru ca o sa ajung in cativa ani sa aleg volanul clasic rotund fara miez fix, de pe lista de optionale...
    0 0
  • letsoc
    abureala
    in loc de cerc ai 2 manete (joistikuri sau kum leo zice
    )
    0 0
  • Varza volanul
    nu stiu daca ati vazut la televizor park acu vreun an la stiri volanul cu aer conditionat...aia era idee buna nu asta......bafta
    0 0
  • cam ciudat
    Cam ciudat, nu mi-as pune asa volan, dar l-as incerca un pic :) Nu pare dificil de folosit, manetele alea se invart in orice directie, asa ca la curbe tragi putin in jos de una din ele, iar pentru rotiri complete folosesti doar una de care invarti asa cum mai este acum pe volanele mari la autobuze sau tiruri :)))
    0 0
  • Pardaillan
    Pentru tataia
    Tataia, ia asculta aici, oricine are dreptul sa-si spuna parerea, daca tie iti convine sau nu este treaba ta, dar lasa jignirile deoparte.
    0 0
  • Mircea Mester
    jigniri
    Daca s-ar putea ca discutiile sa se lege strict de subiect ar fi minunat. Merci.
    0 0
  • Curios
    _
    Interesanta treaba. Eu unu as incerca un asemenea volan. Toti ne-am invatat cu volan la masina si coarne la bicicleta, dar park vad ca asta e mai usor de folosit, dar nu pe Dacie, asta e clar :D
    0 0
  • VOLAN
    Poate idea va fi acceptata si folosita c-am peste10-15 ani,dar nu generalizata,idea este novatoare,multumesc de informatie,SUCCESE redactiei.
    0 0
  • ora 15
    unde e ora 15 asta ? asta e ca in bancul cu "ce faci intre 13 si 14..."
    0 0
  • dog947
    ba, voi va-ti tzacnit ?
    terminati drq cu coarnele voastre, poi ce drq zici k e berbec ! covrigu' e covrig vericah , giumbushlukarilor !
    0 0
  • SEBASTIAN
    mentalitatea
    Dupa cum spunea si stirea...:Proiectul celor de la Nardi doreste sa inlocuiasca volanele obisnuite, obiectivul cel mai greu de atins fiind schimbarea mentalitatii soferilor.
    0 0
  • Este foarte bun....
    Mda....parerea mea este ca acest volan este cel mai bun de pina acum...unde ati mai vazut volan in vare sa agati atit de usor sutienul bagaboantei cu care esti in masina??
    0 0
  • Sunrise
    si in situatii de criza?
    in situatii disperate sau in curbe nici nu mai nimeresti volanul :) unde-i volanul unde-i volanul? buuuuum.
    sau poate se foloseste sfatul lui tata pe vremea cand dadeam de carnet: "in orice situatie cand nu stii ce sa faci....nu conteaza ....apesi frana ...cu putere"
    :) mie nu-mi place
    imi place sa imi alunece mana pe volan ...mai ales la parcari
    Iti oboseste mana....mai tii volanul si mai de jos, mai sus
    La acesta ai mainile fixe
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru