Volvo a ajuns pe mainile chinezilor de la Geely

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 17.06.2009
O publicatie auto din China a dezvaluit faptul ca Ford a reusit sa vanda marca Volvo chinezilor de la Geely.

Dupa cum stiti, Ford incearca de cateva luni sa vanda marca suedeza Volvo, in incercarea de a strange lichiditati. Inca de la anuntul vanzarii marcii suedeze, producatorii chinezi de automobile au fost declarati ca fiind potentiali investitori ai companiei Volvo. Potrivit unei publicatii auto din China, Ford si Geely Auto au semnat deja un acord de vanzare a marcii Volvo. Oficialii celor doua companii nu au confirmat inca acest zvon, dar tranzactia ar putea fi confirmata in urmatoarele zile.

Primul pas pe care il vor face chinezii de la Geely este sa mute productia Volvo din orasul Dongguan in Guangdong, unde Geely detine o facilitate de productie. Volvo produce deja cateva modele in China, pe care le ofera exclusiv pe piata asiatica. Primul model care va fi fabricat in fabrica din Guangdong sub conducerea celor de la Geely este SUV-ul XC90.

Pe langa posibilitatea de a produce modelele Volvo, chinezii de la Geely au obtinut accesul la tehnologia de siguranta oferita de marca suedeza, unul dintre cele mai atragatoare puncte ale companiei Volvo, mai ales pentru un producator chinez de automobile.

Totodata, chinezii vor putea sa distribuie modelele Geely prin intermediul retelei de dealeri a marcii Volvo.

Geely a primit sprijinul guvernantilor din provincia Dongying, pentru a putea transfera productia Volvo in acea regiune, iar producatorul chinez a cerut deja teren de la stat pentru a construi o fabrica in zona respectiva. Pe langa asta, chinezii de la Geely au cerut si un imprumut de la guvern pentru a putea construi noua fabrica de automobile in provincia Dongying.

Via | Chinacartimes

Comentarii (28)

  • ok
    ce v-am zis eu ???
    6 6
  • mare pacat ca a ajuns asa.Chiar pe mana chinezilor . mai rau de atat nu se putea
    14 3
  • alecstm
    naspa
    sper sa nu ajunga volvo o marca de duzina. Ne consolam cu faptul ca pot pastra procesul tehnolocic al sigurantei, numa sa nu-l faca praf
    12 0
  • ...
    Sunt pur si simplu socat de aceasta stire. Volvo nu merita asa ceva. Pacat, mare pacat... uite ce se intampla cu firmele pe care pun americanii mana.
    8 1
  • enoeht
    Tehnologia Volvo
    ...va ajunge in mai toate marcile chineze. Pe termen lung ii va afecta serios pe toti producatorii cu nume actuali - probabil ca in 3-7 ani chinezii vor domina autorita piata entry-level.
    7 1
  • de rahat
    galbejitii mai au mult de lucru numai sa hraneasca populatia si se gandesc acum sa achizitioneze mari fabricanti auto.Cred ca vine sfarsitu lumii!!!Hooooooooooo!!!!
    5 2
  • :((((((
    Volvo
    sper sa nu ajunga o masina de jucarie:(((
    3 0
  • :((((((((((
    Volvo
    in cativa ani cred k o sa scrie pe Volvo made in china:((((
    5 1
  • nu ai vazut ce deja scrie "made in china" se produc si acolo si la preturile lor super mici de productie ce o sa ii opreasca sa nu le faca pe toate acolo si sa inchida fabrici din Europa. Sper din tot sufletu ca Geely sa aiba cultura corporativa cum are TATA care face treaba buna din Jaguar si Land Rover prin faptul ca nu se baga peste ei....
    9 0
  • geely?! orezarii aia care fac copii dupa masini europene... nasol rau de tot, sper si eu sa lase volvo sa-si faca treaba cum stiu ei si sa nu-i influenteze prea tare
    2 1
  • criza de idei
    am ramas masca , nu ma asteptam la asha ceva , ma intreb doar de ce guvernul nu a incercat sa salveze o marca care dupa parerea mea le reprezinta tara in lumea auto ( alaturi de saab bineinteles) , trebuie sa asteptam pentru e vedea rezultatele , poate nu e dracul asha de negru cum pare
    4 0
  • cve urat
    Sper sa nu se aleaga prafu de volvo asa cum s-a intamplat cu Rover. mare pacat chinezii aia trebuie exterminati.
    5 5
  • AndreiRN
    Felicitari
    Bravo lor. Au muncit din greu si au vandut lumi intregi produse folositoare la preturi dorite si de ani buni produc elementi auto pt aproape toate firmele din lume. A venit timpul sa faca si ei un pas inainte si sa salveze firma Volvo de la faliment total asa cum a facut-o Ford ani in urma. Ca firma de guvern nu a fost niciodata profitabila si cu noua legislatie EU nu mai este voie subventia guvernamentala a firmelor.
    Acum Geely vor putea produce in mai multe locati si vor prezenta preturi rezonabile pe langa faptul ca acuma au o locatie de vanzare a masinilor lor.
    De abia astept sa apara masinile electrice si hibride din china ca sa coboare toti preturile.
    Sa nu mai vb de panouri solare care ar trebui sa fie la orice magazin.
    3 1
  • LauCalin
    facem pariu ca e bine? ;)
    Si ca sa nu ma apuc sa scriu din nou acelasi lucru, dau un copy/paste la comentariul meu de acum doua zile:
    "TOTUL se rezuma la bani. Volvo nu are nevoie de nimic altceva in afara de bani, iar chinezii au destui. Acesta este motivul pentru care nu este o problema daca Volvo este cumparat de chinezi. In plus chinezii stau prost la siguranta si au de la cine invata.
    In privinta calitatii, fratilor, cat timp a apartinut/apartine de Ford, Volvo a facut si masini si motoare foarte bune concepute in fabricile LOR , cu o implicare indirecta a lui Ford-adica Ford a sarit cu banul (motoarele D5 au fost unele dintre cele mai bune din lume cand au aparut, sunt apreciate si in prezent si totusi nu sunt pe niciun Ford-oare de ce? de ce numai C30 si S/V40 impart platforma tehnica cu Ford? V8-ul 100% Volvo stiti ca e unul dintre cele mai "curate" motoare din lume? Stiti ca tot ce inseamna siguranta vine din Suedia-impreuna cu otelul din fiecare masina?). Multi zic ca imparte platforme comune cu Ford. Va sfatuiesc sa desfaceti un motor de Volvo si daca vedeti vreo piesa pe care scrie Ford nu mai postez nimic. Asta ar trebui sa va dea de gandit ce legaturi sunt intre Ford si Volvo si relatii asemanatoare vor fi si intre Volvo si viitorul proprietar. Suedezii nu sunt prosti, chiar daca nu mai "impart ei cartile" ;). Nu vor permite sa ajunga praf din cauza chinezilor. Repet, totul se rezuma la bani. Acum banii care se fac din vanzari ajung in mare parte la Ford, insa Ford este obligat sa dea bani lui Volvo ori-de-cate-ori este nevoie. La fel se va intampla si in viitor. :)"
    As mai adauga ceva: incercati sa priviti mai larg lucrurile. Cati dintre voi nu aveti produse scumpe made in China (cu tehnologie din tara de provenienta a marcii produsului) si merg foarte bine?
    Oricum va veti convinge peste cativa ani de ceea ce am zis. Si ca sa fiu sincer si eu am fost (foarte) sceptic la aflarea vestii. Insa m-am gandit mai bine, am mai vorbit si cu altii care lucreaza la marketing in domeniul auto si mi-am dat seama ca totusi nu e chiar asa de naspa. Ia incercati sa analizati putin treaba asta :)
    9 1
  • ....
    Pe firmele pe care AMERICANII pun MANA, ajung la CHINEZI! asta e cursul economiei mondiale! Macar Volvo a scos un ultim model adevarat...XC60
    2 1
  • sailor66
    cine are banul...
    iata ca a inceput!!!in 10 ani chinezii o sa ia fata tuturor si o sa va vad la volanul unui geely ori byd tragand tare pe autostrada soarelui!!!numai cine nu vrea nu vede ca el ce are acum banul,in plina criza economica,va face mai tarziu legea pe pietele internationale!!!si stati fara grija...chinezii au interesul sa vanda cat mai mult..nu pot face rabat la capitolul siguranta.
    3 0
  • Rover???
    Mihai, ai vazut ce modele ROVER sunt facute in China ?

    http://www.cleancartalk.com/clean-car-talk-posts/shanghai-automotive-industry-corporation-saic-giant-chinese-carmaker-to-stir-excitement/


    http://www.promotor.ro/noutati-auto-masini-noi/articol-roewe-350-nou-model-chinezesc-4531401

    eu zic ca arata bine si sper sa fie si bune.
    cauta pe youtube sa vezi ce reclame au !
    1 1
  • Adio VOLVO ! Mai rau nici nu se putea !
    3 0
  • robert
    nu!
    tragic!, asociere imposibila China-Volvo, pacat de marca si de istoria celor de la Volvo, oricum ce fac astia este pe dos, ar trebui sa dezvolte propriile modele daca vor sa-si imbunatateasca imaginea, tot chinezarii vor scoate si de acum incolo.....
    0 0
  • just like that
    se vede cu ochiul liber ca suntem in pragul unui proces de globalizare bine calculat, atat de bine incat toata lumea se va trezi abia cand ''TOATE CARTILE VOR FI DEMULT FACUTE'' .
    ps: poate asta e directia fireasca a lucrurilor.....
    0 0
  • bogdan
    Volvo
    Nu stiu de ce va agitati atat pentru ca este doar un zvon care n-a fost confirmat sau infirmat de nicio parte implicata.

    s-a trezit un site chinez sa faca senzatie si Automarketu hopa si el sa mai bage o spila pentru trafic.

    imi pare rau pentru cei de la zercustoms ca citeaza o sursa ca AUTOMARKET, oricum sunt singurii din presa internationakla care conteaza- si in spatele lor stat tot un roman fugit in America :))
    0 2
  • cristian
    sa se duca
    Oricum era o ragalie de firma asta, mare pacat nu e. Mai bine sa ne facem griji de ce face Opel pentru ca aia e cu adevart o firma adevarata de masini si e pacat sa pateasca ceva.
    0 3
  • OHHHH NOOOO!!!!
    Mi-e teama ca va disparea o marca care o apreciez foarte mult. Doar atat sper ca noii proprietari sa nu strice imaginea Volvo prin implicarea lor in procesul de dezvoltare al modelelor...ar fi mult prea pacat. Asa cum spunea cineva inainte, cred totusi ca la incheierea unui astfel de contract nu este ca si cum cumperi un frigider de la Altex iar cand il duci acasa il transformi in dulap pentru ca deja este al tau si faci ce vrei cu el. Sper ca au negociat la sange contractul si nu le vor permite chinezilor sa isi bata joc de ei.
    @cristian - daca ai ajuns sa spui ca Opel ≥ Volvo (pt cei care nu inteleg semnul este "mai mare sau egal") cred ca nu ai prea mult de a face cu fenomenul auto. Cand Opel va aduce atatea inovatii cate a adus Volvo atunci vom putea discuta. Nu vreau sa discreditez marca Opel, este o marca importanta, insa nu trebuie o putem pune pe acelasi nivel cu Volvo.
    2 0
  • florin
    volvo
    Sunteti toti asa de suparati de parca ati fi actionari majoritari la Volvo sau ati fi condus pana acum nunai Xc-uri. Lasati-i in pace sa-si vada de treburi si noi sa vedem ce facem cu Stepway-ul de teren fara 4x4.
    1 1
  • Om trai si-om vedea...
    Preluarea Volvo de catre chinezi ar fi dezastruoasa in cazul in care acestia se vor baga in altceva decat finantare si strategii de vanzare. Volvo este una dintre marcile cu greutate in Europa si ar putea ramane asa daca chinezii n-or sa-si bage nasul in ceea ce priveste tehnica sau designul, lucruri care ar trebui pastrate si continuate pe drumul inceput in ultimii ani. Chinezii ar putea sa ajute prin capacitatea mare de productie in cazul in care ar fi controlati la sange de Suedezi. In China se produc si lucruri de foarte buna calitate, iar pe partea de sisteme electronice si electrice, nu vad de ce nu s-ar apela la asemenea solutii. Vivat Volvo!
    1 0
  • LauCalin
    Beewhore@
    Asta incerc sa spun si eu dar vad toti o sustin pe-a lor. Nu e dracu asa negru cum se crede. Personal sunt mare fan Volvo si initial mi-a parut foarte rau cand am auzit ce e pos sa ajunga la chinezi. Am crezut ca praful se va alege de marca asta. Dar dupa o perioada de analiza am ajuns la concluzia ca poate e chiar asa.
    Cand Volvo a apartinut de Renault (adica de una dintre cele mai slabe marci din Europa-atunci nimeni nu auzise de chinezi), s-a crezut ca se va alege praful de Volvo. Ei bine nu a fost deloc asa. Ganditi-va la 850, S70, S90, V70, V70 Cross Country, 950 (adica masini care erau facute dupa tehnica suedeza si au rezistat si rezista in continuare multe sute de mii de km.), iar S/V40, adica modele care aveau legatura mai mult cu Renault, s-au dovedit a fi si ele masini bune.
    Deci stati calmi, trageti aer in piept si v-am zis, priviti si altfel lucrurile, ca nu sunt managerii lui Volvo atat de cretini (cel putin asa au dovedit pana acum) incat chinezii sa-si bata joc de ei. Sunt anumite lucruri prin care Volvo se identifica (de ex. siguranta de top, calitate, refinament etc.) iar aceste lucruri sunt definitorii cand se cumpara masina (deci astea aduc bani). Si uite inca un motiv pentru care Volvo sunt sigur ca va ramane in continuare o marca de top :)
    2 0
  • Flaviu C
    sceptic
    eu nu sunt asa de optimist ca si restu'....zicea cineva mai sus ca chinezii produc de mult piese pt mai toate masinile europeene. De-accord, dar sunt in general MAI PROASTE! Asta pt ca unu care lucreaza in china pt 20$/zi nu-si da acelasi interes ca si cel ce lucreaza cu 100$/zi de ex. Sa nu mai vb'im de nivile de trai.......
    Toate au o ordine fireasca.
    Parerea mea e ca nu putem sa ne-aruncam cu capul inainte si spunem daca este Bine sau RAu...mai ales ca nu suntem in tema.
    Vom trai si vom vedea!
    0 1
  • volvo
    Mai oameni buni, calmati-va, ca faceti infarct.
    Ce va agitati atat? Sa nu ziceti c-ati inceput sa si plangeti? V-a murit cineva, ce aveti? A luat-o lumea razna.
    Cati de aici aveti volva? 1, 2 oameni? Sau poate nici unu.
    Lasati vrajeala asta ieftina. Fiecare cu banii si cu treaba lui.
    Aveti grija de voi si lasati bashtanii de la Volvo, ca n-ar trebui sa le plangeti de mila. Au conturile full.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru