20 de lucruri pe care nu le stiai despre... MERCEDES-BENZ

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 16.04.2009
Episodul saptamanal din seria "Stiati ca..." ne duce astazi la Stuttgart, pentru a afla 20 de informatii mai putin cunoscute despre Mercedes-Benz.

1. Sigla Mercedes-Benz semnifica cele trei spatii pentru care germanii produc motoare – sol, apa si aer. Aceasta sigla a avut sase versiuni de-a lungul timpului. Incepand cu anul 1910, aceasta este prezenta pe fiecare model Mercedes-Benz.

2. Multi sustin ca Mercedes era numele fiicei lui Karl Benz sau a lui Gottlieb Daimler. Gresit. Primul automobil produs de Daimler-Benz sub numele Mercedes-Benz s-a numit 35 HP. Acest model a fost denumit astfel deoarece Emil Jellinek, un om de afaceri austriac, a achizitionat peste 20 de exemplare ale lui 35 HP in schimbul denumirii acestora “Mercedes”. Numele fiicei afaceristului era Adriana Manuela Ramona Mercedes Jellinek, austriacul numindu-si astfel toate proprietatile.

3. Prenumele Mercedes are origine spaniola si inseamna "mila, milostenie". Este preluat din unul dintre titlurile cu care este gratulata Fecioara Maria in Spania: Maria de las Mercedes (Maria cea milostiva). Printre personalitatile care poarta acest nume se numara mama actualului rege al Spaniei, Juan Carlos I: Maria de las Mercedes Cristina Genara Isabel Luisa Carolina Victoria.

4. Mercedes-Benz are un inspector la fiecare 11 muncitori. Inspectorii verifica minutios fiecare actiune pe care o fac angajatii, asfel ca fiecare model a trecut prin mii de inspectii separate pana sa fie aprobat pentru vanzare.

5. Toate elementele cromate de pe modelele Mercedes-Benz sunt create prin placarea cu doua straturi de cupru, peste care se aplica un strat de nichel. Acestea vor fi placate ulterior cu crom.

6. Scaunele din automobilele Mercedes-Benz sunt proiectate cu ajutorul specialistilor in ortopedie. Astfel, acestea ofera sprijinul necesar pentru genunchi, rinichi si spate. In plus, arcurile scaunelor din modelele clasice Mercedes-Benz au fost proiectate in concordanta cu cele folosite la suspensie, pentru a evita micile “zgaltaieli” care duc la oboseala muschilor si disconfort.

7. Mercedes a introdus primul motor diesel cu cinci cilindri pe un autoturism de serie in 1976. Acesta era OM617 si dezvolta 80 CP si 169 Nm dintr-o cilindree de 2998 cmc.

Motorul a fost folosit pe modelul 240 D 3.0 din seria W115, echivalentul din acea vreme al lui E-Klasse. Totodata, acest automobil era si cel mai puternic autoturism echipat cu un propulsor diesel de la acea vreme.

8. Primul autoturism de serie cu motor diesel este Mercedes-Benz 260D, lansat in 1936.

9. Mercedes a facut o serie de inovatii in materie de siguranta pe care le-a impartit cu ceilalti producatori de automobile din lume pentru a imbunatati siguranta trasportului rutier. Printre aceste inovatii enumeram sistemele ABS si ESP, airbag-ul, centurile pretensionate, precum si sistemul de control al tractiunii.

10. Mercedes a creat primele modele cu "cusca de siguranta" si zone cu deformare controlata in anul 1951. Desi tehnologia a evoluat in timp, principiul zonelor cu deformare controlata a ramas acelasi – absorbtia fortei generate in urma impactului.

11. Mercedes a semnat o alianta cu producatorul american Studebaker-Packard in anul 1958. In cadrul acestei aliante, Mercedes putea folosi reteaua de distributie a producatorului de peste Ocean. Studebaker a dat faliment in anul 1963, moment in care fostele reprezentante Studebaker au inceput sa livreze doar modele Mercedes-Benz.

12. Mercedes a creat doua modele experimentale cu motor Wankel. Acestea aveau numele de cod C111 si au fost create in 1969 si 1971. In urma testelor, Mercedes a decis sa se concentreze asupra dezvoltarii propulsoarelor diesel.

13. Modelele Mercedes-Benz au devenit cunoscute in Formula 1 sub denumirea “sagetile argintii” in urma unui regulament de concurs care specifica greutatea maxima pe care o putea avea un model. Deoarece monoposturile Mercedes depaseau plafonul maxim cu cateva kilograme, inginerii au decis sa “rada” vopseaua de pe caroserii pentru ca masa acestora sa scada si sa poata participa in concurs. Modelele au putut concura si au reusit sa castige acea cursa, culoarea argintie a metalului devenind ulterior simbol si fiind folosita ulterior in numeroase alte competitii.

14. Mercedes este prezent in cultura muzicala printr-o piesa cantata acappella de Janis Joplin.

Aceasta se numeste chiar "Mercedes Benz" (fara cratima din denumirea oficiala a constructorului german) si este un comentariu social la adresa modului in care unele persoane considera ca fericirea este strict legata de bani si de bunuri scumpe. "Doamne, de ce nu imi cumperi un Mercedes Benz?" suna primul vers al piesei.

15. Ironia face ca piesa sa fie utilizata ulterior chiar de catre Mercedes-Benz in cateva spoturi publicitare. Ultima data in 2007.

16. Primul vehicul hibrid Mercedes-Benz a fost produs acum 40 de ani. Acesta era un autobuz Mercedes-Benz OE 302 si dezvolta 156 CP constant si un varf de 204 CP la viteze mici. Acest autobuz avea cinci blocuri de acumulatori in partea inferioara, acestia oferind 91 kWh la 380 Volti. Cu ajutorul acestei baterii, autobuzul putea sa functioneze 2.5 ore pe traseul sau. Pe langa motorul electric, autobuzul avea un propulsor diesel cu patru cilindri ce avea o capacitate de 3.8 litri si dezvolta 65 CP. Unitatea diesel era folosita la periferia orasului si funtiona la o turatie constanta pentru a incarca bateriile si a economisi carburant. Autobuzul beneficia de tehnologia regenerarii energiei pierdute la franare.

17. Mercedes a lansat un autobuz 100% electric in anul 1975. Acesta a fost folosit in orasul Esslingen. Modelul se numea O305 si 25 de unitati au fost testate in orase precum Stuttgart, Esslinge si Wesel.

18. Mercedes a lansat primul automobil de serie echipat cu un motor supraalimentat in anul 1923. Acesta era Mercedes 10/40/65 hp si era echipat cu un compresor mecanic.

19. In 2003, Mercedes-Benz a lansat prima transmisie automata cu sapte trepte pentru autoturisme. Aceasta se numeste 7G-Tronic si a fost standard pentru modelele echipate cu propulsoare V8 din gamele E,S,CL si SL.

20. Mercedes a lansat primul sistem cruise control in anul 1975 pe versiunile echipate cu transmisie automata ale modelului S-Klasse. Sistemul putea mentine constanta o viteza ce depasea 40 km/h.

Comentarii (25)

  • marfa
    Si acum o sa urle niste "cunoscatori" auto, gen "mertan" si "bamveu", ca e mai tare mercedes ca bmw si invers(oricum tu ala cu parerile care nu ai condus altceva decat dacia lui tati mai bine taci), la un moment dat o sa urle unu ca tot loganu e mai bun si cam asta se discuta pe forumurile de aici. Tare site oricum nu am fost dezamagit de cand v-am descoperit acum 1 an si mai ales asta cu 20 de lucruri e tare rau. Si poate mai aflu si eu lucruri interesante si de la cei ce posteaza pe forum nu numai kkturi. primu si ultimu post asta daca nu ma musca nimeni :))
    2 1
  • mda
    Nu am citit articolul. M-ar interesa stiri despre masini ieftine , nepoluante...........nu jegurile comunistilor......Progagil ca platesc bine....hahahahaha!
    0 2
  • Vlad Pop
    da....
    Ideea e ca airbagul e inventat de americani si a fost lansat pe Chrysler prima oara si centura de siguranta de Volvo daca bine imi aduc aminte ... ce sa faci.
    3 1
  • Haha...
    Da mai DBG Mercedes este intr`adevar, de fapt era cea mai tare marca cand vine(venea) vorba de confort, si ti`o spun pt. ca pana in prezent am avut cel putin 20 masini Mercedes, desi majoritatea modele mai vechi iti pot spuine ca nimic nu se compara cu un Mercedes cand vine vorba de confort si eleganta. Am avut de asemenea si alte modele de masini asa ca nu vb. in nestiinta de cauza. BMW este o masina sportiva nu zic ca nu este buna dar cei din Bavaria construiesc masinii dintr`un alt punct de vedere (sportivitatea). Acum nu te poti , si anume kk in gusturile omului... fiecare isi cumpara ec vrea sau ce`l ajuta buzunarul!
    5 2
  • becali
    salut haa haa
    Ce va pot spune eu este urmatorul lucru in materie auto sunt 2 genuri de masini mercedes si altele,la fel in materie de telefoane mobile nokia si altele .grija la drum
    3 4
  • Crysty
    Mercedes Benz
    Se pare ca dintotdeauna acest producator s-a axat in principal pe siguranta si confortul pasagerilor?
    Ce altceva e mai important decat aceste 2 caracteristici?
    Designul, sportivitatea, consumul.... ?
    Felicitari Mercedes Benz !
    4 1
  • @Vlad Pop
    Volvo a inventat centura de siguranta, dar Mercedes a brevetat centura de siguranta PRETENSIONATA...citeste mai bine articolul.
    6 0
  • Tot despre Mercedes-Benz
    Modelul 6/25/40 hp din 1923 a fost prima masina cu motor supraalimentat. Era echipata cu un motor in 4 cilindri in V
    0 0
  • Mercedes
    Era o vorba in trecut ,bmw -ul il cumperi dupa cum suna motorul ,iar mercedes-ul dupa cum se inchid usile ...asta in epoca in care se tranteau usile.
    Mercedes are standarde foarte inalte mult peste multi producatori .Cel mai bine uitati-va la un mercedes de 20 de ani si comparati calitatea materialelor ,finisarea,motor ,stabilitate cu masini 2009 ,firme mai ieftine si o sa vedeti diferenta.Pacat ca la noi e o masina ,care reprezinta parveniti ...in proportie destul de mare.
    5 0
  • marius
    Mercedes
    Depinde de fiecare ce asteptari are de la o masina ... eu unul fac parte din aceia care apreciaza calitatea masinilor Mercedes vechi gen W124 :X
    6 0
  • dangrig
    Cobra rullzzz !!!!!
    Cobranu este inegalabil !!!!!
    3 0
  • @alex
    "masini ieftine, nepoluante"? ca de exemplu renault clio simbol? alex in rubrica "stiati ca?" mi se pare normal sa apara nume care au facut istorie in industria auto, probabil o sa fie si Kia dar pentru inceput e normal sa apara nume precum Mercedes, Bmw, Porsche si altele iar apoi Kia si mai stiu eu ce.Cum poti numi o marca precum Mercedes "jegurile comunistilor?" ce legatura are politica ca nu inteleg? tu ai cumva o masina facuta de vreo natiune de hippy pacifisti? Noua ne plac articolele astea si le citim cu mare interes, vrem sa invatam ceva si sa stim mai multe despre masinile noastre, nu te obliga nimeni sa le citesti, si totusi am o curiozitate, daca nu ai citit articolul, de ce ai intrat?

    Excelent articolul la fel ca si realizarile mercedes.
    0 1
  • Cobra
    Visul meu e sa imi cumpar un Mercedes W123 280CE (coupe) pe care sa il pun la punct cu piese originale Mercedes (noi, bineinteles)
    3 2
  • re cipa
    cipa eu am si mercedes si bmw sunt bolnav dupa masini adica obsedat rau. Si ai totala dreptate mercedes e mai de costum asa mai elegant iar bmw este mai mult sport e mai agresiva asa, mai suparata :). sunt 2 masini foarte bune si nu merita sa le compari. eu ma refeream strict la persoanele care au faze gen mercedes rulz sau comenturi dastea de cocalrai in ratb.
    2 0
  • AndreiRN
    Calitatea
    Trist este ca incepand cu ani '90 calitatea motoarelor si a masini in general a scazut extrem de mult.
    Barfa spune ca cei de la Mercedes au fost presati sa nu mai produca masini asa de bune si care se strica asa de greu ca asa nu mai vin clienti sa ia altul.
    Adevarat sau nu dar cateva modele chiar au fost de rusinea numelui dar eu o sa raman la W126 pana la restul vieti reusind sa-mi fac o colectie frumusica.
    Este de fapt ultimul motor diesel din fonta pe un autoturism si asta explica functionarea pana la un milion de km.
    5 0
  • Andrei.
    Mercedes
    @ DGB daca spun Mercedes rullz inseamna ca sunt cocalar?

    MERCEDES RULLZ !
    1 0
  • Bine ca nu i-au pus numele Manuela dupa
    Adriana Manuela Ramona Mercedes Jellinek
    1 2
  • rubens
    super funy
    ai dreptate *io* toti s*au legat de calitate,confort,siguranta si 'etc insa numele inseamna milos/milostiva totusi pretzul nu este deloc de ignorat pentru ca cele mai scumpe masini din lume accesibile omului de rand snt mercedes si bmw
    0 1
  • o experienta
    in 1991 am avut ocazia sa conduc doua automobile:
    Mercedes si BMW. Unul era Mercedesul acela din 1975-76(Bot-de-cal), diesel, 180.000 km. Asta manca ulei mai mult de cat normal, dar functiona superb. Stati sa vedeti o chestie ! Cealalta masina, BMW 320-1984, carburator dublu corp, bobina normala, fara fite, clasica, 4 cilindri.
    Asta era enervant de intepat .
    Va dati seama, deabia cunosteam si noi in acea perioada si altceva in afara de Dacia.
    Acum, cu aceste doua masini am avut ocazia sa abordez aceasi curba situata la intersectia Kisseleff x Jiului, ma rog, sper sa nu bat campii, dar ca sa fiu mai precis: rondul Piata Presei libere, directia dinspre Arcul de Triumf catre Fantana Miorita.
    Pe vremea aceea acolo se facea, chiar in acea curba, trecerea de la asfalt la piatra cubica(tot tronsonul pana la Fantana Miorita era piatra cubica).
    Mai oameni buni, Mertzanul ala obosit, alb crem, de 180.000 km, care manca ulei, la 100 de km/h a intrat impecabil, neutru, liniar pe traiectorie. Ok, bun, bazandu-ma pe chestia asta, atunci cind am intrat, la cateva zile, cu BMW-ul asta 320 intzepat, foarte agil la vremea lui, cam la aceeasi viteza, a trebuit sa apelez la umilele mele cunostinte de control al directiei, deoarece asta a dorit neparat sa supra-vireze in conditiile de mers constant, fara bruscari, identice cu cele ale Mercedes-ului. Pneurile erau ok la ambele masini, chiar superioare la BMW(dupa care eram lesinat !!!)
    Acum, spuneti si voi, cum de se poate asa ceva, ca si comportament pe sosea in aceste conditii identice ?! La asa diferenta de ani si greutate(Mercedesul era in comparatie cu BMW-ul...tanc) !
    As dori sa-mi dati gir de incredere deoarece nu doresc sa fiu partizan nici macar uneia dintre marci, ci, doar obiectiv !
    Topicul acesta m-a facut sa simt nevoia sa va impartasesc aceasta experienta. Restul concluziilor le veti trage singuri.
    5 0
  • bmw oversteer
    parerea mea e ca datorita greutatii ti-a tinut tie asa de bine trasa, modelul respectiv de bmw da vesel din coada daca e vorba de e21, dar si e30-ul la fel e.mai trebuie luat in calcul ampatamentul, latimea masinii, geometria rotilor, ce fel de suspensie e pe spate (ma refer la sistem) si bineinteles uzura elementelor ce alcatuiesc suspensia, dar in cea mai mare masura cred ca greutatea face diferenta, un seria 5 e mult mai bine inchegat si mai stabil decat aceeasi generatie seria 3, de altfel seria 5 cred ca era competitorul pentru mercedesul respectiv.Is multe lucruri care nu le vezi, cum am zis mai sus, suspensii etc, si bineinteles latimea pneurilor si presiunea din ele, 0.3-4 bari e enorm si am simtito pe piele mea.

    Acuma vor fi multi care vor zice "normal, e mercedes, si mercedes e cel mai misto" dar sa fim realisti, is multe chestii care intra in discutie.
    1 4
  • andr3i
    mercedes
    @ mowgli - iti dau perfecta dreptate ptr k sunt multe detalii care trebuiesc luate in seama. imi place mult mercedesu dar trebuie vb pe delaii concrete atunci cand se fac diferente intre ele.
    numai bine.
    1 1
  • Esti sigur
    @ Moshu
    Sigur era din 1984 acel BMW? Daca era 320 din 1984 era E30, iar E30 320 are 6 cilindri. Daca era E21 320, atunci da, avea 2.0 litri si 4 cilindri.

    Cum e pana la urma?
    1 1
  • Rodallega
    ABSu si ESPu
    ABSu si ESPu au fost invetate de Bosch...ca a fost prima echipata cu asa ceva....asta e alta branza:P
    0 1
  • Merc driver
    Decat sa-ti dai cu parerea du-te sa vezi cu ochii tai:
    Cand veniti in Londra lasati americanii si asiaticii sa isi faca poze cu Big Ben si vizitati asta: http://mercedes-benz.co.uk/world. Intrarea e gratis, poti sa conduci utimele AMG-uri, poti sa vorbesti cu Pilotii lor de incercare si cu designerii iar duminica poti sa vezi cursa de f1 intr-un cinematograf special amenajat in interior comentata din cand de tehnicienii lor, Merita.
    2 0
  • Nu cred ca esti parvenit daca ai un mercedes,mai urat se uita lumea la tine daca ai un BMW.
    Mercedes inseamna calitate,precizie,minutiozitate tipic germana,confort,calitate.Un Mercedes te face sa te simti un om in toata firea,spre deosebire de un Lamborghini,Porsche&co.,care te fac sa pari un copil de 7 ani.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru