Cel mai tare concept al anului: Citroen GT

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 06.10.2008
Citroen GT e considerat de presa auto conceptul anului. Vezi info si o galerie foto de senzatie cu prototipul francez

Standul Citroen a gazduit la Paris un concept care a primit laude unanime din partea jurnalistilor si oficialilor prezenti la Salonul Auto din capitala Frantei. Numele sau este GT Concept si a fost dezvaluit cu mare fast, dupa o perioada de teasing extrem de bine pusa la punct de catre constructorul francez.

Practic, noul GT Concept a eclipsat toate celelalte premiere de la standul Citroen, lansarea oficiala a lui C3 Picasso - principala noutate din gama francezilor - trecand aproape neobservata. Daca largim unghiul de vedere, GT Concept a reusit sa smulga aplauze din partea tuturor constructorilor prezenti cu stand la Paris, fiind, de departe, cel mai aclamat concept al evenimentului.

GT Concept este un prototip gandit pentru a uni lumea virtuala si cea reala. Conceput in colaborare cu creatorii jocului video Gran Turismo, ajuns la cea de-a cincea serie pe Playstation, GT este remarcabil nu doar prin formele sale extrem de agresive ci si prin faptul ca este 100% functional. Desi la prima vedere ar putea parea un simplu exercitiu de design menit sa scoata in evidenta jocul Gran Turismo 5 si sa fie prezent exclusiv in format digital, GT Concept profita de intregul know-how al inginerilor Citroen si abordeaza altfel problema prototipurilor care au doar rol de exponat.

Citroen GT se autodenumeste un membru al familiei Citroen prin liniile clasice aduse insa la extrem din partea frontala. Caroseria sportiva se impaca perfect cu jantele de 21 de inch si cu usile de tip fluture. Un element special dezvoltat pentru a aparea in premiera pe GT Concept este vopseaua alb-cenusiu care, conform designerilor Citroen, da impresia de miscare chiar si daca masina sta pe loc.

Interiorul extrem de avansat din punct de vedere tehnologic iese in evidenta prin cele doua scaune sport acoperite cu piele neagra si dotate cu centuri cu prindere in patru puncte. Unul dintre materialele utilizate de catre designerii Citroen - cuprul - este extrem de rar intalnit in industrie, insa efectul sau la bordul lui GT este remarcabil. Datele importante legate de rulare sunt afisate pe un display LED asezat chiar deasupra volanului.

Asa cum se obisnuieste in ultimul timp, Citroen a pregatit un tren de rulare 100% ecologic pentru GT Concept. Astfel, in contrast evident cu infatisarea sa demonica, Citroen GT dispune de un propulsor pe baza de hidrogen, tehnologia celulelor de combustibil fiind la ea acasa.

"GT Concept by Citroen arata cum poate fi unita lumea auto reala de cea virtuala, nascandu-se astfel un parteneriat absolut inovativ.

Am vazut cum GT a prins forma in studiourile noastre si apoi l-am vazut nascandu-se cu adevarat, in marime naturala. A fost o experienta unica, deoarece aceste modele raman, de obicei, prinse in lumea digitala", spune Kazanori Yamauchi, presedintele Polyphony Digital, compania care a creat seria Gran Turismo.

via | Citroen

Taguri: Citroen, GT, GT Concept

Comentarii (16)

  • Dumitru
    Superb
    Cred ca este primul automobil pe care il vad a carui parte din spate este aproape mai reusita decat cea din fata. Ai spune ca e o nava spatiala.
    Oricum, inteleg de ce sunt atat de entuziasti norocosii care l-au vazut pe viu.
    1 0
  • plm...
    asteas desene animate...dumitre ai dreptate...

    o zi buna la toti

    bay bay
    0 1
  • Sitroien Taricen
    mda.. s-au dus vremea cand Louis de Funnes simaicutele sau Bourville se dadeau in filme cu 2CV-ul.. daca ar mai fi trait actorul, ar fi facut Saint Tropezul cu GT-ul???
    1 0
  • design
    arata foarte bine. As zice ca elementele exterioare principale sunt de la Brera si Stealther ;-)
    0 0
  • Louis De Funnes
    R8-u...
    ... SF-uri frate!!! Jos palaria! Nu am ce comenta, decat ca ... i-a luat fatza lui R8 de la Audi, daca masina e " perfect functionala " asa cum se lauda inginerii Citroen-ului. S-ar oprii timpu'n loc daca ar trece una de'asta pe strada !!!
    Neaparat trebuie sa-mi cumpar o consola PS3 sa ma pot " da " cu bijuteria asta ... :D
    1 0
  • Spider
    superba...dar...
    Se pare ca totusi este facuta de niste entuziasti cu ceva trecere prin designul auto de multa vreme si cu o gramada de admiratie pt alte modele, deoarece sunt o gramada de elemente imprumutate: usi fluture cu balama pe stalpii fata de la Merc SLR, cu decupatura in plafon in arc de cerc a la Ford GT40, cu bord ce foloseste elemente translucide a la Honda FCX, cu scaune al caror design aminteste de Mazda Nagare, la fel ca si prizele de aer de sub faruri care sunt imbracate intr-o dublura a lateralelor calandrului fata si seamana cumva ca si conceptie cu cele de la Mazda Furai, cu spate ce se prelungeste in eleron suspendat de la Porsche 917 si ornamentele prizei de aer laterala a la Audi R8. Eu cred ca masina se vrea efectiv un omagiu catre cele mai indraznete tendinte ale designului auto, deoarece aduna toate lucrurile bune din mai multe concepte, unele devenind apoi masini de serie. Superba. Faptul ca e functionala nu este o premiera, Mazda Furai fiind la ora actuala in teste, in state, pe circuit, pt a deveni o masina de curse si eventual o productie de serie ( limitata... logic...).
    0 0
  • LilShaq
    cat costa?
    ca o vreau maine! :)) lasand gluma la o parte, chiar e cea mai frumoasa masina de pana acum. daca ar avea banii citroen sa o si scoata ca masina de serie, la modul cum arata sigur face toti banii. viitorul suna bine, ce pot sa zic...
    0 0
  • ATENTIE !
    Francezii fac masini frumoase.In special Citroen. Dar asta e prea de tot ! O frumusete de neimaginat !Allez Citroen !
    0 0
  • Daniel
    SUPERBA
    Masina arata SUPERB! no coment! ce mai puti sa spui!? ti se taie respiratia...
    0 0
  • prudentul
    totusi
    Vizibilitatea in spate e cam zero, asta daca nu cumva soferul are puterea de a vedea prin metal. Daca n-ai geam in spate, degeaba. Unde mai pui catelul de plus care da din cap?
    0 2
  • pentru prudentul
    Crezi ca la un concept de genul asta plin de tehnologie vizibilitatea in spate nu se rezolva cu niste camere? Eu cred ca da, deci problema ridicata de tine e usor de domeniul trecutului.
    0 0
  • Allez Citroen un kkt. este copiata intocmai dupa prototipul acela de la saab AERO X sau BLACKBIRD...
    Un mare fas....
    0 1
  • pt bebe
    Retine urmatoarele: "Citroen GT e considerat de presa auto conceptul anului. " Ma bucur sa vad ca tu esti mai specialist decat presa auto. Am fost la salon ( spre deosebire de tine fraiere ), este superba, dar nu ma entuziasmez fiindca este un concept. Ai pup iu
    0 0
  • lupu_vitezomanu
    ce ? nu vad nimic de posibil rival al veyronului? ceva nu e bine..:))
    in primul rand nu mai veniti cu faze de genul e copiata e un fals e aia e aia...nu seamana cu nimic din ce exista pe piata auto pana acum...e superba...si ceea ce a zis spider...poate e un omagiu...orice ar fi e mult prea inaitea oricarui concept...si avand in vedere ca e functionala...jos palaria! dar totusi ma mir ca nu se aude nimic de veyronul ala...hmmm :))
    0 0
  • Nyghthunter
    Masina e super tare pacat ca face o productie limitata cred ca ar avea o vanzare buna cred ca ar renuta cu toti la ferrari lamborghini si restul masinilor de sute de mi de euro pretul da are o mica asemanare cu masinile descrise de spider dar mult mai imbunatatita.

    Stie careva ce pret ar avea?
    0 0
  • cosmin _wqdrfg
    citroen
    na_m ce spune na_m ce comenta cand vezi o asemanea masina zici ca este nava spatiala in schimb nu_i asa ......a fost facuta sa uneasca lumea virtuala cu cea reala fiindca citroen este o performanta sa pleci cu sute de CP de pe loc .ce sa mai vorbim atatea experienta unica arata ce poate sa faca inginerii si design_erii citroen . va_s recomanda aceasta masina in schimbul unui lamborghini
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru