Codul Rutier se înăspreşte din toamnă: şoferii violenţi ar putea rămâne doi ani fără carnet

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 22.08.2011
Codul Rutier va primi o serie de modificări din toamnă. Printre acestea se numără şi o reglementare care va pedepsi şoferii violenţi, care agresează fizic alţi participanţi la trafic.

Poliţia Română vrea să schimbe Codul Rutier din toamnă pentru a se alinia cu normele europene şi pentru a civiliza şoferii români. Printre modificările dorite de poliţişti se numără sancţionarea proprietarului unui vehicul pentru radarele fixe şi suspendarea permisului de conducere pe doi ani pentru şoferii violenţi, informeză colegii de la Gândul. Măsura a fost anunţată de comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, în cadrul unui interviu pentru Gândul, oficialul spunând că doreşte şi mărirea amenzilor, cu toate că sistemul nu va fi implementat în funcţie de venitul şoferului, pentru a evita sancţiunile prea uşoare pentru cei cu venituri mici sau inexistente.

Poliţia nu va confisca autovehicule

Confiscarea automobilelor nu va fi o măsură integrată în noul Cod Rutier, deoarece această acţiune nu este posibilă din punct de vedere juridic, spune Lucian Diniţă. Aşadar, poliţia nu va putea confisca un automobil dacă şoferul său nu are permis de conducere, este în stare de ebrietate sau a fost surprins rulând cu viteze ameţitoare. Precedentul pentru această decizie a apărut în august 2008, când Curtea Constituţională a decis că este ilegal ca Poliţia să confişte o căruţă cu cal, ca vehicul rutier.

Şeful Poliţiei Rutiere nu a specificat nicio modificare privind ridicarea automobilelor parcate ilegal şi problemele juridice legate de acestea.

Dispar punctele de penalizare

Punctele de penalizare dispar, deci şoferii nu îşi vor mai face probleme din acest punct de vedere. Problema apărea în cazul unor contravenţii în afara ţării, deoarece punctele nu puteau fi cuantificate decât în România, iar sistemul nu mai există în UE, fiind depăşit. Legislaţia românească va fi şi ea schimbată, în vederea definirii stării de ebrietate, pentru a le permite poliţiştilor români să menţină suspendarea permiselor ridicate în alte state ale Uniunii Europene din cauza consumului de alcool.

Proprietarul unui vehicul va plăti amenzile de la radarele fixe

Proprietarul unui automobil va plăti toate amenzile de la radarele fixe, indiferent de cine conducea vehiculul la momentul respectiv. Modificarea le va permite poliţiştilor să cuantifice mai repede amenzile respective, fără birocraţia aferentă descoperirii vinovatului. Şeful Poliţiei Rutiere nu a specificat ce se va întâmpla în cazul abaterilor repetate şi modalitatea în care şoferul respectiv va fi sacţionat, respectiv cum i se va suspenda temporar permisul după ce proprietarul vehiculului cu care a depăşit viteza legală a plătit amenda.

Procesele verbale întocmite de poliţişti pot fi contestate în termen de 15 zile

În cazul în care un şofer doreşte să conteste un proces verbal, perioada de contestare rămâne aceeaşi ca şi acum, de 15 zile, după care amenda sau suspendarea permisului devin cu titlu executoriu şi nu mai pot fi contestate. Poliţiştii au dezminţit astfel o serie de zvonuri care anunţau încheierea acestei posibilităţi democratice de apărare a şoferilor în cazul unor erori.

Codul Rutier va fi definitivat în toamna acestui an, odată cu începerea sesiunii parlamentare.

Via | Gandul | Foto 

Comentarii (28)

  • Schimbarile sunt OK
    Eu as pune pentru depasirea ce peste 50km/h a vitezei legale pentru acea portiune de drum o suspendare de 1 an a permisului.
    22 37
  • sunt om si a gresi e omeneste
    Conform sefului militiei, LIVIU POPA "daca o persoana isi permite sa cumpere un bolid, poate sa-si ia si o amenda de 2.000 de euro".

    Deci mi se pare ca tablagii astia sunt de un tupeu maxim! Amenzile astea ar trebui sa fie in concordanta cu nivelul de trai din Romania! Acum ce inseamna ca daca sunt cativa care se sparg in figuri cu bolizi pe strazi, toti avem salarii de mii de euro?!! Gandire de neanderthal...
    42 20
  • Lica Paul
    Penibil
    Dar vai ce ne facem cu "baietii jmekeri"? Pentru ca nici unul din ei nu are masina inmatriculata pe numele lui. De obicei sunt persoane moarte sau boschetari. Codul asta nu face sofatul mai sigur, ba din contra. O sa mearga soferii cu masini de firma ca la raliu ca doar nu platesc ei.
    29 6
  • un singur cod rutier
    Ar trebuie adoptat in toate tarile din UE.
    28 1
  • @Lica Paul
    Si acuma merg ca la raliu soferii cu masini de firma... Vreau sa vad eu patronul acela care plateste amenzile soferilor fara sa le impute asta la salar...
    23 0
  • codul rutier
    Ar trebui gandit in asa fel incat orice sofer sa fie nevoit sa respecte legea.

    Sistemul cu punctele de penalizare e o prostie pt ca majoritatea nu cred ca sunt prea deranjati de ele si nici nu prea stiu cate puncte macar.


    Parearea mea e ca ar trebui ceva de genul: Ai facut o greseala, atunci pe o anumita perioada, sa zicem o luna, la urmatoarea greseala ti se ia permisul, astfel omul e nevoit sa respecte legea cu sfintenie, macar o luna de zile, iar in timp se vor vedea rezultate.

    Pe amenzi ar trebui pus mai putin accent, pt ca 100 de ron pt un om poate insemna o avere pentru cineva si un nimic pt. altcinva.

    Poate ar fi bine ca valoarea amenzii sa fie direct proportionala cu valoarea masinii/averii cum e in cateva state din UE.
    17 1
  • Si uite asa poti falimenta o firma de Leasing...
    O bagi la platit amenzi, ca doar ea e proprietarul masinii.
    Sigur modificarea asta nu o sa fie inclusa in codul final.
    10 7
  • Sunrise
    Ce inseamna sofer violent?
    Puteti detalia notiunea de "sofer violent" ...si cine trebuie sa dovedeasca ca a fost violent?

    Pentru mine soferi violenti sunt si urmatorii soferi pe care i-am intalnit in trafic:
    - il claxonez pe unu care intra in fata mea de pe un drum fara prioritate pentru ca imi pune siguranta in pericol....iar el franeaza brusc...ca sa "ma invete minte " sa nu il mai claxonez:
    - sunt pe un drum cu doua benzi si doua semafoare: unu pentru stanga, unu pentru dreapta. Eu vreau sa fac stanga si am verde....dar cel din fata mea se baga tupeist si asteapta, caci el vrea sa faca dreapta si are rosu. Pierd trecerea pentru ca revine culoarea rosie...si ii trag un claxon: iar el iese din masina si ma injura intrebandu-ma: "te grabeeeesti"?
    - unu din fata pe care l-ai enervat ca la un moment dat nu te-ai dat din calea lui...se pune in fata ta si incepe cu viteza sa dea cu spatele: eu trebuie sa dau la randul meu cu spatele pentru a nu ma ciocni! si ma injura de imi strica ziua!
    etc.
    cum vor fi sanctionati acestia?
    17 5
  • Reader
    @Alex
    in contractul de leasing se specifica si ce zici tu ... stai calm ca nu va plati firma de leasing niciodata o amenda.

    legat de noul cod rutier. ziceau ceva de procesul verbal ca are nu mai poate fi contestat. pai atunci sa-ti printeze poza / dovada cand iti inmaneaza procesul verbal. altfel sa vezi abuzuri :D
    8 0
  • codul rutier mai mult decat penibile.........si mie nu mi-e frica :D
    Asa foarte bine......
    6 0
  • Orice... ORICE ca sa nu faca drumuri... Ce simplu e sa dai legi!
    20 3
  • Vasilica
    Toata lumea ca e de bine cu noile legi, ca asa ne trebuie, ca prea multi vitezomani, dar cineva s-a gandit ca ar trebui sa avem autostrazi ca sa putem merge si noi ca lumea civilizata, ca de dat amenzi si un copil poate sa stea la panda si sa dea amenzi. Multi specialisti in tara asta care gandesc doar ca sa respire nu mai mult
    16 0
  • Codul rutier
    Da, sunt de acord ca in Romania se circula EXTREM de necivilizat. Da, zic ca cei care incalca legea trebuie pedepsiti.

    INSA:

    Nu sunt de acord cu propunerile de daca ai depasit viteza legala cu x km/h sa ti se ia permisul pe nu stiu cat timp. Cate si mai cate indicatoare cu limitare de 30 sunt plasate aiurea, unde nu este niciun pericol, uitate de pe vremea unor constructii. (Ba am vazut chiar indicatoare cu 5 km/h, in satul Cojocna, Cluj. E FIZIC IMPOSIBIL sa rulezi cu masina cu 5 km/h)

    Atata timp cat toate drumurile principale trec prin sate, si autostrazi nu sunt, vitezele legale nu vor fi respectate niciodata. Nu cred ca este sofer in Romania care macar odata, seara, abia asteptand sa ajunga acasa n-a trecut cu 90-100 printr-un sat. Si cine zice este clar ipocrit.

    As fi foarte de acord cu sactiuni aspre, daca ni s-ar oferi si conditii de circulatie. Autostrazi, drumuri cu 4 benzi, samd.

    Sunt de acord cu sactionarea (chiar impuscarea) soferilor violenti, iar in ideea mea sofer violent este oricine cine se da jos de la volan sa-i comenteze la aluia din fata/spate. De asemenea, in unele cazuri la fel de mult ar trebui sanctionat si persoana care "a provocat" violenta, gen taiat calea fara nici macar a semnaliza.

    Sunt foarte multe ce ar trebui rezolvate, pana sa ajungem si noi sa circulam civilizat, din pacate.
    13 2
  • Cristi
    @ 'da de ce nu fac drumuri'
    CNADR Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România se ocupa de drumuri (www.cnadnr.ro)
    IGPR Inspectoratului General al Politiei Romane face codul rutier (www.igpr.ro)
    7 1
  • Nu sunt de acord cu noile amenzi, dar...
    Pentru cei care au omorat un pieton pe trecere ar trebui sa li se anuleze permisul definitiv, nu doar pe 1 an de zile.
    15 1
  • amenzi
    si daca proprietarul nu are permis tot lui ii vin amenzile?
    13 3
  • codu lu peste
    Ii o prostie sa aplici un cod asemanator cu cel din UE. Acel cod ii facut pt ei, adaptat mentalitatii lor. Bun-simt la majoritate si autostrazi. La noi, trebuie altceva, adaptat noua. Dej-Bistrita are 40% din drum in afara, restul in localitati. Credeti ca daca merg regulamentar gen 100 km/h in afara si franat brusc la 50 si tot asa scade riscul accidentelor? Nu sunt deacord cu 130-170 pe drumuri fara sensuri despartite, dar un 90 constant ii mult mai sigur decat 50-100-50 etc. @io ce se intampla cu trecerile de pietoni ii o prostie. Toata responsabilitate pe capul soferului? Sunt unii...vite ca altfel nu le pot zice, trec de parca ii continuarea trotuarului. In UE pietonul stie sa se asigure si sa astepte chiar daca legea ii da prioritate. LA NOI TREBUIE ALT COD!!! UNUL PT NATIA NOASTRA!
    15 5
  • *****
    intai sa construiasca autostrazi apoi sa dea amenzi .......pai e normal sa prind 50 km de autostrada in mijlocul tarii si dau cat pot pentru a recupera timp nu sa faci de la bucuresti -arad 8 h-10 h.
    6 1
  • @reader
    bun ,bun...:))))
    3 0
  • MATUSALEM
    MA N-A FOS SINU V-A FI NICIODATA PROST GARCEA,ASA E EL DACA NU AI DE UNDE CERE NU CERE
    TOTI POLITISTI SUNT GARCEA
    5 6
  • @MATUSALEM
    Sincer... la ce gramatica ai, in locul tau chiar n-as vorbi de Garcea si de astea... zic numai asa. Vorba aia, "silentium est aureum".
    6 4
  • Ray lasa-ne cu limba aia moarta de latina imputita. Aici se vorbea despre codul rutier nu despre gramatica.
    4 5
  • un baiat
    dada
    da ce se intampla cu soferii care circula pe contrasens, mie de ex. mi se intampla f des, eu stau pe o strada cu sens unic, si mai tot timpul vad cate un repetent ca vine in fata mea, acum cateva zile, mi-a aparut unul in fata, si tipa la mine, da mai in spate, eu fac, dai tu in spate, el sa dau cu spatele pana la capatul strazii, DA, fac eu, in caz ca nu stiai esti pe o strada cu sens unic, sau de f multe ori se baga smecherii cu bolizi in fata ta la sens giratoriu, sau iti taie calea si pune frana brus la semafor, vezi doamne sa pleci ei primii, ca sa vada lumea care trece ce masina are cocalarul, si multe altela... acestora ce sa la face? eu de ex. am facut accident din cauza unuia, mergeam regulamentar, cand in fata mea erau 2 masini, prima vroia sa faca stanga, adica sa taie linia dubla continua, care la 100 metri in fata era un sens girator, iar in fata mea era un jeep, acesta a evitat impactul, dar a pus prea repede frana, iar eu in 15 metri nu am mai putut evita impactul. la acesti soferi care nu respecta legiile, ce sa le facem? pt tara noastra trebuie facut un cod rutier special, iar pt cocalari altul, cu mentiunea sa fie voie sa se asculte manele la maxim si sa arunce cu fel de fel de prostii din masina(hartie de la guma de mestecat, guma de mestecat folosita, seminte, muci...:)) s.am.d). si nu in ultimul rand sa faca autostrazi... drumuri de legatura intre resedintele de judet.
    3 0
  • @Sunrise
    Mi sa pare sau chiar esti o mica catastrofa la volan?
    0 2
  • Alonso de pe Jiu
    Codul rutier in continuare la mina militiei....
    Citeva concluzii logice fata de situatia existenta:1.Aprox.30% din soselele noastre sint prin localitati[limitare viteza 50km/ora si mai putin],unde mai intilnesti care,carute,boi,vaci,porci si mai ales LINII CONTINUI,PE CARE N-AI VOIE SA LE DEPASESTI,deci mergi cu viteza vacii si in..baliga ei!! 2.In afara localitatilor,te lupti cu gropile,iarasi cu liniile continuii[cred ca sintem tara cu cea mai lunga linie continua/km din lume!],cu tirurile[numai exista transport pe CFR,totul se transporta pe sosea] si,da este adevarat,cu soferi care si-au piedut cumpatul din cauza celor de la pct.1,cu soferi care se grabesc justificat[lucreaza la patron,au o problema personala grava si alte asemenea],in sfirsit cu inconstienti la volan. 3.In toate aceste situati,indiferent pe unde circuli,trebuie sa casti ochi cit cepele sa nu te ia radarul[ sosele de evul mediu,ca viteza de deplasare posibila,dar avem radare de ultima ora date pe mina unor politisti aflati mereu sub spectrul restructurarii si dispusi la orice pentru un ban in plus].IN TOT ACEST CONTEXT[se mai poate completa]SINGURELE MASURI PE CARE LE PRODUC MINTILE OBOSITE ALE dinitilor[si alti ca ei]sint: sa mareasca amenzile,sa suspende carnete pe ani,sa confiste masini..si altele de aceiasi natura!Nici nu le trece prin minte ceva gen:preluarea trasporturilor grele pe CFR,marcarea soselelor in idee fluidizari traficului[nu a blocariluiin c...l vacii],marirea vitezei permise in localitati la 70km/ora,limitarea accesului animalelor in intervale orare.De la autostrazi,luati-va gindul!
    0 0
  • cod rutier
    in romania se cirkula urat?probabil k da............veniti in spania sa vedeti ;) in barcelona se pleaaca pe rosu d la semafor in celmei fericit caz......in giratoriu se intra care cum vrea,trecerea pe rosu ie cv normalaici
    0 1
  • balaurul
    modificari tampite
    peopietarul unui autovehicol, e fara permis ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,nu are voie sa conduca , pe cine amendam ?pe cel care nu conduce si poate nu e in tara sau in localitate :))
    1 0
  • Constantin popa
    Sunt sofer de 37 de ani am schimbat 6 masini mici ,am luat permisul de profesionist cu decretul 328 .Nu am pomenit dea lungul vietii mai mare haos si lipsa de bun simt ,prin ignorarea totala a legii .Toti nebunii au dat spaga si-au luat permise de conducere unii fiind si nestiutori de carte . Nu cred ca legea dupa noul cod este dura la asemenea nebuni ai soselelor care nu tin seama de nimic, nici-o lege nu este dura . Fiecare vrea sa comenteze s-o faca, dar LEGEA TREBUIE SA FIE RESPECTATA faptul ca nu se respecta si comportamentul soferilor este ca in jungla avem numai morti ,raniti ,mutilati pe viata si pierderi materiale incomensurabile .Soferii responsabili si cinstiti pot fi victime oricind din cauza unor neispraviti .Aici fac referire in mod cu totul deosebit la TINERII DE BANI GATA cu masini puternice dar fara nici-o experienta si mai ales fara constiinta si educatie .Ca fost profesor de scoala cunosc citeva zeci de asemenea odrasle in care unii au ajuns criminali ai strazilor .Amenzile si pedepsile nu se dau preferential s-au dupa venituri .Ele trebuie sa fie cit mai mari ca sa descurajeze infractunile ,si orce sofer trebuie sa se gindeasca de doua ori cind apasa pe acceleratie s-au nu da prioritate la pietoni .Acesti indivizi ar trebui sa nu mai primeasca permis niciodata .SOSEAUA STRADA A RAMAS CU ACCEEASI LARGIME DAR MASINILE S-AU INMULTIT DE 3-4 ORI asa ca d-lor soferi intrati in linie dreapta cu mintea cu ochiul si cu legea de nu haosul va continua ireversibil ..
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru