Iata cum se calculeaza noua taxa auto!

De Robert Gherghe
Publicat Luni, 30.06.2008
De la 1 iulie va intra in vigoare noua taxa auto de poluare. Iata toate detaliile despre noua taxa auto!

Ministerul Economiei si Finantelor a publicat normele de aplicare a ordonantei privind introducerea taxei de poluare auto, in care sunt prezentate procedurile de calcul pentru noua taxa. Noua taxa auto va fi calculata printr-o formula care include coeficienti stabiliti in functie de gradul de poluare a motorului - normele Euro- si valoarea emisiei de CO2, suma rezultata pentru fiecare subcategorie fiind ajustata cu o cota de reducere raportata la vechimea masinii, situatia tehnica generala, nivelul de dotare si rulajul mediu anual.

Persoanele care vor inmatricula, de la 1 iulie, autovehicule second-hand vor beneficia de o reducere suplimentara a taxei de poluare auto daca declara pe propria raspundere ca rulajul mediu anual real al masinii este mai mare decat cel considerat standard pentru categoria respectiva a vehiculului. Suma va putea fi ajustata si atunci cand persoana care solicita inmatricularea unui autovehicul face dovada, pe baza expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Roman, ca deprecierea autovehiculului rulat este mai mare decat cea indicata de grila fixa prevazuta in ordonanta, consemneaza Mediafax.

Tariful pentru efectuarea expertizei tehnice va fi stabilit prin decizie a Consiliului de Administratie al Registrului Auto Roman, in termen de 15 zile calendaristice de la data publicarii noii legi in Monitorul Oficial.

Rulajul mediu anual real va fi calculat prin raportarea indicatorului de kilometraj al autovehiculului la vechimea stabilita in functie de data primei inmatriculari, iar cota de reducere suplimentara a taxei de poluare va creste de la 0 la 3,5% din suma, in raport direct proportional cu diferenta dintre rulajul mediu anual real si cel standard, exprimata in numar de kilometri.

Pentru a beneficia de reducerea suplimentara a taxei de poluare, proprietarii de autovehicule trebuie sa completeze la administratia fiscala o declaratie pe propria raspundere, sub sanctiunea falsului in declaratii din Codul Penal, privind rulajul mediu anual al autovehiculului, exprimat in numar de kilometri, la data inmatricularii in Romania. La calculul taxei de poluare se va mai lua in considerare atat situatia tehnica generala, cat si nivelul de dotare al masinii.

Pentru a se stabili starea generala standard, specifica unui autovehicul care indeplineste toate conditiile tehnice impuse la omologare si la inspectia tehnica periodica, se va verifica daca masina nu a fost revopsita, caroseria nu prezinta semne de coroziune si deteriorare, iar componentele de bord sunt in stare buna.

Pentru nivelul de dotare se va verifica daca masina beneficiaza de aer conditionat, ABS si airbag.

Pentru autovehiculele cu motoare diesel echipate cu filtru de particule, cuantumul taxei va fi redus cu 25%.

La cererea de restituire trebuie anexate, in original sau in copie, chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont care atesta plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, precum si copia cartii de identitate si a certificatului de inmatriculare a vehiculului, cu prezentarea in original a acestora.

Via | Mediafax 

[poll]120[/poll]
Taguri: taxa

Comentarii (27)

  • calculator taxa
    multa mai utila decat toata povestea de mai sus din care nu se intelege mare lucru, ar fi un calculator sau un link catre un calculator.
    36 5
  • Krisztian
    calculator taxa
    si totusi ...CUM SE CALCULEAZA TAXA ?...
    Dupa titlu IATA, am crezut ca chiar am sa calculez taxa.
    Daca tot copiati o stire, copiati tot.
    Oricum numai asta faceti, luati stiri de pe worldcarfans.com si de pe carscoop si le traduceti, dar absolut aiurea. Bafta
    20 1
  • calcul
    se calculeaza ca nu le mai ajung bani guvernatilor petru vile masini etc deci sa le uram sai ia dracu ca nu mai stiu cum sa ia si piele dupa noi taxa peste taxa dracu se mai duce la vot
    3 1
  • Arthur
    TAXA si TARICEANU
    Sa ma sugius der trompetus toti papagalii astia de politicieni, de la BOC pina la Iliescu, trecand si pe la Tariceanu, Nastase, Stolojan, Basescu ..., ... si toate lichelele care spun ca reprezinta poporul roman - adica idiotul care le baga bani in buzunar.
    3 1
  • taxa
    Eu nu cred ca masina polueaza ci combustibilul folosit, deci nu pe masina trebuie pusa taxa ci inclusa in valoarea combustibilului
    3 0
  • plumbiX
    pff
    Astia-s nebuni... Ce conteaza daca are A/C sau nu... Acuma vor sa aducem in tara toate galetile in speranta ca taxa o sa fie mai mica. Rulajul mediu anual... Daca a fost revopsita... Cretini... nu mai stiu ce sa mai scoata :|
    1 1
  • taxa
    Aveti aici toate informatiile necesare + calculator: http://www.mfinante.ro/calculator_taxe/index.jsp
    31 5
  • Taxa auto
    Noi comentam,ei ne iau banii si noi cu comentariile ramanem.Avem conducatorii pe care-i meritam.
    2 1
  • taxa
    Conteaza la starea generala standard si daca are geamuri electrice? Sau cric verde?
    0 1
  • analinda.srl
    MANEVRE
    RAR NU VREA SA TREACA IN CARTE DACA MASINA ARE FILTRU DE DE PARTICOLE.DE CE?
    0 1
  • taxa de cacao
    bine ca nu ne ia si taxa tinind cont de varsta propietarului si functie..... cacat
    0 1
  • taxa de cacat pt.tariceanu
    imi cumpar masina cu un pret, si-n tara mai dau inca jumatate,deci tot la doua masini mai pot cumpara una, sa dea dracu-n tariceanu si-n guvernul lui!
    2 1
  • taxalui tariceanu
    am dat 2800euro pe masina si imi cer 4500 sa o inscriu astia sunt nebuni! luarar dracu pe tariceanu.
    0 1
  • TAXA
    SAL IA DRACU PE TARICEANU SI PE TOTI GUVERNANTI DIN GUVERN O SA SE DUCA DE RAPA TARA NOASTRA FINDCA ARE CINE SA O FURE SI CINE SA NE FACA TAXE TOTI PROSTI
    0 1
  • ipocrizie?
    DE CE OARE ESTE TOT MAI GREU AICI?DIN OCCIDENT NE GANDIM CU DRAG LA CONCEDIUL CE URMEAZA SA NI-L PETRECEM CU CEI DRAGI,IN GLIA NOASTRA STRAMOSEASCA,PENTRU CA INCA NE MAI SANT DRAGI CEI AI NOSTRI IN VIATA INCA SI CEI APUSI,DE-ASEMENEA,...IAR AICI ,IN TIMPUL SCURTULUI NOSTRU SEJUR,NE INCARCAM BATERIILE DOAR CU ENERGIE NEGATIVA.SUNTEM PARASITI,AVORTATI CHIAR,DE PROPRII NOSTRI PARINTI,CEI CE NE CONDUC.DE LA INFRASTRUCTURA,CARE NUMAI CAPCANE NE OFERA LA TOT PASUL,LA TAXE CARE MAI DE CARE MAI DESUCHIATE
    0 1
  • Andrei
    mergeti si voi la un service,dati km pe la 500000 si platiti taxa de depreciere la 1/4 din valoare
    2 1
  • CATALIN
    TAXA DE DEPRECIERE
    si ... sa vedeti, am cumparat o masina bunicica din italia, fara nici o dotare!!ca sa aflu dupa o saptamana dupa ce am inmatriculato de taxa lu masa taxei de inmatriculare , adica taxa de depreciere!! de ce naiba nu ii afisat la r.a.r. sau la finante , sa stie omu de taxa asta!! tara lu dracu mai ii si asta, puteam plati mai putin de jumatate taxa de inmatriculare, acuma ma pot duce la finante sa mi cer banii inapoi,( RAS DE LA FIN :NE PARE RAU DAR NU SE MAI POATE SA PRIMITI BANII INAPOI!!)de care am fost tras in piept.. dar daca finantele iti cer banii ei nu te iarta!! suntem prostiti pe fata!!
    3 0
  • TAXA AUTO
    TOTI GUVERNANTI NOSTRI SNT DE CCT .AM O MASINA DE INSCRIS SI MA CAM SPERIAI DE CE CITII.DAK FACEM O ALTA REVOLUTIE NE IA CINEVA IN SEAMA.
    1 0
  • taxa auto
    ar trebui sa iesim in strada ca in 90.nu se m ai poate.noi de ce stam de ce prind putere mafia politica,si cand o sa vrem sa iesim o sa fie tarziu.asa cum a dat ceausescu socoteala ,asa sa dea si hotii astia.ceva trebe sa se intample,dar csnd/????????
    4 0
  • taxa
    de ce nu ii dai in judecata?s-au castigat deja aproape toate procesele impotriva statului.
    2 0
  • taxa auto cu depreciere
    http://www.finantearad.ro/taxa_poluare_cu_deprecieri_oug_7_2009_v11.html
    7 0
  • taxa depreciere
    eu tot nu inteleg cine si dupa ce documente face deprecierea// si mai am o nedumerire-se mai plateste si acum vama sau ce dracu este mai nou taxa vamala
    0 0
  • marian
    depreciere taxa auto
    am o masina din 96,motor 1800 benzina,nu am decat 1 airbag si geamuri fata.cat e deprecierea?cum se calculeaza?stie cineva?
    14 1
  • lemacia
    taxa auto
    as vrea si eu sa stiu cam ce taxa este la o masina din 97 , 1900,euro 2, daca poate cineva sa-mi spuna . ca numai stiu ce sa mai cred . am citit foarte multe comentarii si am calculat taxa pe net dar nu imi da aceasi suma de bani multumesc
    7 2
  • daniel
    taxa auto
    cam cat as lua pentru un ford fiesta din '98 a 6a cu motor de 1.25 benzinar de 75 de cp si euro 2 si motorul este zetec-s in 16 v? va multumesc
    0 0
  • mihaela
    taxa auto
    la dacia noastra romaneasca cat este taxa auto!rusine statului roman pentru taxele pe care le practica romanii
    0 0
  • taxa auto
    cum se calculeaza taxa in functie de coeficientul de la RAR 1,103 OPEL ASTRA 1.6 DIN 2000 EURO 2
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru