Noua taxă auto a fost aprobată de Comisia de Administraţie a Senatului

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 07.10.2011
Comisia de Administraţie a Senatului României a aprobat în unanimitate proiectul de lege referitor la noua taxă auto. Până la aprobare mai este doar un pas: votul în Senat.

Automobiliştii sunt pe cale să primească o nouă lovitură de la Guvern. După scumpirile repetate ale preţului carburanţilor, după dublarea impozitelor şi ritmul anemic de construcţie şi reparaţie a drumurilor, legislatorii sunt la un pas de a vota un proiect de lege care va impla plata taxei auto pentru orice automobil pe care îl vor transcrie pe numele lor, dacă aceasta nu a fost plătită niciodată. Pentru cei care importă automobile din Uniunea Europeană, nu apare nicio schimbare, însă cei care vor să-şi vândă maşina înmatriculată legal în România înainte de 01.01.2007 vor avea mari bătăi de cap.

Deşi taxa se aplică o singură dată, la prima înscriere după intrarea legii în vigoare şi doar pentru automobilele pentru care nu s-a plătit taxa auto, aceasta poate avea valori ameţitoare, chiar şi pentru autoturisme banale. Spre exemplu, pentru un Logan 1.5 dCi din 2005, următorul proprietar trebuie să achite peste 1.000 de euro doar pentru a deveni deţinătorul legal al autoturismului. În cazul în care vehiculul a fost importat înainte de 01.01.2007 şi proprietarul său a plătit taxele vamale la vremea respectivă, noul client al vehiculului va fi pus şi el la cheltuială, de data aceasta sub pretextul protejării mediului.

Proiectul de lege cu pricina este opera lui Laszlo Borbely şi a echipei sale de la Ministerul Mediului şi Pădurilor, iar acesta a fost aprobat de Guvern şi de Comisia de Administraţie a Senatului.

Proiectul este la un pas de a fi aprobat, acesta urmând să fie supus votului plenului Senatului. După această dată, piaţa auto din România ar putea suferi o mare scădere, fiind afectaţi sute de mii de proprietari de automobile. Singurii avantajaţi de această taxă sunt cei care şi-au înscris maşina în România după 01.01.2007, cei care vor cumpăra respectivele vehicule nefiind nevoiţi să plătească nicio taxă.

În baza acestui proiect de lege, proprietarii de automobile cu o vechime medie vor fi practic obligaţi să-şi folosească maşinile mai mulţi ani, deoarece vânzarea este aproape imposibilă din cauza taxelor scornite de Guvern, iar vânzările de automobile ar putea să scadă la un nou nivel record. Totodată, măsura ar putea duce la o oarecare speculă cu automobilele înmatriculate după 01.01.2007, deoarece acestea nu mai implică plata taxei de mediu. În mod paradoxal, un vehicul nou înmatriculat înainte de 01 ianuarie 2007 va fi pus deoparte în faţa unui automobil second-hand, cu o vechime şi uzură mai mare, înscris în România după respectiva dată.

Via | Mediafax

Comentarii (14)

  • Sa inceapa injuraturile
    :)
    37 1
  • andrei
    cine?
    Consiliul de Administraţie al Senatului - cine/ce este el? Că în România nu există aşa ceva. De fapt, nu cred că există în nicio ţară doar că de România sunt sigur. Oricum, dacă a fost aprobată taxa de Consiliul de Administraţie al Senatului atunci înseamnă că e de bine, că nu e în vigoare.
    16 0
  • masini romanesti?
    Ce se intampla cu masinile fabricate in Ro (Dacia, Daewoo), care au fost inmatriculate inainte de 2007 si sunt acum vandute?
    Se mai plateste taxa?
    Pe de alta parte, mai sunt si Loganurile exportate si importate din Ungaria. Era la moda combinatia asta intr-o vreme.
    14 0
  • _STELI
    -BVULGARRRIAA
    Nu stiu ce sa zic, dar totusi cred ca fac cumva si trec masina cu nr. de Bulgaria. Ca se poate, ca nu tot ma descurc eu cumva.
    14 2
  • alte servicii...
    inca odata se confirma cat de corupti sunt toti politicienii pentru a face jocurile de interese ale marilor LOR bosi ce storc cu violenta energia si demnitatea tarilor in mod bine planuit. asa este si in Italia, isi inventeaza mereu noi modalitati de a stoarce la nesfarsit. ca exemplu aici in afara de o taxa normala deja pt. o vizita medicala la stat, asigurat fiind, au mai bagat o taxa de alti 30 de euro care se duc la bugetul statului... apoi tva de la 20 la 21%, benzina plina de acceze... speram intr-o revolutie!
    18 0
  • paPY005
    mafiotii taxei auto impotriva parlamentului european
    SA, DISPARA MAFIA DIN PARLAMENT HUUUUUUUUOOOOO LA HAGA CU VOI,.;;;;;;;;;;;;;;;;;;;,,,?,,,,
    13 0
  • JOS GUVERNUL !
    Bai frate, idiotii astia chiar nu au nimic de facut decat sa faca atata tam-tam pe capitolul "masini"? Saptamanal auzi cate o teorie tampita pe baza "autoturismelor". Pensii taiate, mancare scumpa, caldura (iarna) scumpa, asta e singura problema a gunoiului numit rromania. Poluarea! JOS GUVERNUL ! ! !
    9 0
  • mda...
    sa inceapa inmatricularile in tarile vecine!
    8 1
  • mircea
    initiativa legislativa
    Initiativa legislativa 100.000 de semnaturi care sa ne scape de toate taxele auto aberante-de inmatriculare,poluare etc.

    PS: treziti-va ! Se plateste destul in:accize benzina, impozit, RCA,ro-vignieta...
    Pai e cam MULT-e; multe taxe ,multa birocratie, putina prosperitate...
    8 0
  • SORIN485
    JOS MAFIA
    ACUM AVEM OCAZIA SA IESIM IN STRADA SA ARATAM CA NU SUNTEM LASI SI CURVE CUM NE FACE TOATA EUROPA LA LUPTA CU MAFIOTII
    7 0
  • TAXA AUTO
    TOTI CEI CARE AU PLATIT TAXA AUTO PINA IN PREZENT ISI POATE RECUPERA BANI IN INSTANTA DAR ASTA O POTE FACE DOAR CU UN AVOCAT BUN SI CU MULTA RABDARE PENTRU CA DUREAZA PROCESU VREO 5, 6 LUNI ASTA O POATE FACE ORICE CETATEAN CARE ISI VREA BANI INAPOI BAFTA
    1 0
  • TAXA AUTO
    SI SUNT DE ACORD CU SORIN ACUM AVEM OCAZIA SA NE ARATAM NEMULTUMIREA FATA DE CEI CE NE CRED BANCHERI SI NE SCOT TAXE PE BANDA RULANTA
    2 0
  • taxa auto
    D-l L.B de la Ministerul Mediului si toata sleahta lui de politicieni,au febra in mod continuu....Gradul lor de tacaneala a atins cote maxime!Nu stiu ce sa mai inventeze sa ne ia banii, nu gandesc coerent ! Evident ca toti cei care aveau in plan sa-si vanda masinile fabricate inainte de 1 ian 2007,in tara sau din afara, vor fi bulversati de o asemenea masura......Numai la noi se poate intampla asa ceva, sa te trezesti ca trebuie sa platesti o groaza de bani pentru taxa de prima imatriculare"retro" ca asa are chef dl minte in colturi de la mediu......Efectul va fi unul foarte dur:v-a scadea vanzarea de masini noi fiindca cei care aveau o masina cumparata inainte de 01.01.2007, sa zicem din tara, acum vor renunta......de unde sa scoti alti bani sa platesti "taxa pe prostie" a d-lui L.B de la mediu? Se tine numai de soparle!!!! Acum ceva timp ne innebunise pe toate posturile TV cu taxa de poluare a centralelor de apartament.....cred ca se joaca cu nervii nostrii dl L.B si sleahta lui.....in curand o sa sarim la jugulara lui si o sa ramanem cu ea intre dinti.....ne-am saturat de toti ageamii incapabili sa gestioneze corect problemele ministerului....
    2 0
  • george
    eutanasiati guvernanti P D L
    doamne cum scapam de nemernici astia ?
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru