OFICIAL: Volkswagen a cumparat 20% din Suzuki

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 09.12.2009
Volkswagen va anunta astazi achizitionarea unui pachet de actiuni de 19.9% in cadrul Suzuki, pretul platit pentru aceasta tranzactie fiind de aproximativ 2.5 miliarde de dolari.

Desi au existat zvonuri privind intentia Volkswagen de a cumpara actiuni in cadrul Suzuki, constructorul japonez a dezmintit in urma cu mai bine de o luna informatiile aparute in presa. Astazi insa se pare ca vom avea confirmarea predictiilor, niponii anuntand o conferinta de presa in cadrul careia vor face publice legaturile lor cu Volkswagen.

Se pare ca principalii actori care vor lua cuvantul vor fi nimeni altii decat conducatorii celor doua companii, Martin Winterkorn, CEO VW, si Osamu Suzuki. Nemtii au reusit sa cumpere un pachet de actiuni de 19.9% in cadrul constructorului japonez, pretul platit de cel mai mare producator european fiind estimat la 2.5 miliarde de dolari.

Volkswagen confirma astfel interesul sau pentru Suzuki, afirmat in ultima jumatate a anului, dar si planurile de a depasi, alaturi de japonezi, pana cel tarziu in 2018, cei mai mari constructori mondiali, Toyota si GM.

Noua legatura va fi benefica pentru ambii constructori: Volkswagen va primi o platforma pentru modele mini, segment unde niponii au experienta, si va profita de pe urma expunerii Suzuki pe piete cu o crestere accentuata, cum sunt China si India.

De cealalta parte, asiaticii vor primi fondurile necesare si un partener puternic pentru dezvoltarea unor tehnologii de reducere a consumului.

Vestea preluarii unui numar important de actiuni in cadrul Suzuki vine la numai o zi dupa ce tot Volkswagen anunta ca a finalizat procesul de achizitie a 49.9% din Porsche si la numai o saptamana dupa ce francezii de la PSA Peugeot-Citroen au reusit sa incheie o intelegere asemanatoare cu cei de la Mitsubishi Motors. Se pare ca evolutia buna a aliantei Renault-Nissan la nivel global i-a inspirat si pe ceilalti mari constructori europeni, care si-au indreptat atentia asupra Japoniei.

via | Reuters

Comentarii (12)

  • ......
    foarte bine
    6 4
  • Si eu aici'
    inca una pe lista
    Par in bani astia ..porsche , suzuki ..par sa nu se mai sature , acum la pret de criza sunt probabil multe oferte tentante pe piata . Pacat ca nu cumpara si Saab , o marca f. interesanta care probbail o sa dispara ...
    9 0
  • suzu
    suzuki valoreaza 12,5 miliarde dolari.Ce gluma.....
    3 5
  • Alex Radoi
    De ce e gluma?
    ???
    2 2
  • aha
    nu-mi place asta, dar ma bucur ca Suzuki face mai mult decat Porsche !!!
    4 0
  • valentin
    CASH
    mi se pare incredibil, in timp ce porsche romania intrepinde niste actiuni care au dus si duc in continuare la disponibilizarea a zeci de romani, VW arunca cu miliarde , rusine lor
    1 8
  • VOLFZUKI
    posche romania e 0,oooooooooooooo1 din vw deci ii doare-n cur de asti de la noi! iN ALTA ORDINE DE IDEI APROPIEREA CELOR DOUA FIRME VA FI DE BUN AUGUR. sUZUKI CHIAR FACE MASINI. PT. CEI CE NU CUNOSC,CEL MAI BUN PRODUS DAEWOO DIN TOATE TIMPURILE A FOST UN....SUZUKI ALTO ,ADICA DAEWOO TICO ,MODEL 1995,AL CARUI PATENT L-AU CUMPARAT COREENII SI L-AU PRODUS CU MICI MODIFICARI LA EXTERIOR,DE OCHII LUMII.
    3 0
  • VW+SUZUKI, un super parteneriat
    @Lucci, foarte adevarat. Suzuki este lidrul mondial in productia de masini mini, si unul din primii 10 constructori la nivel mondial.

    In plus, VW-Suzuki nu poate decat sa aduca beneficii ambeleor marci.

    Winterkorn este tatic. Bravo Doctore, asa da director executiv. Felicitari.

    Ceea ce se intampla la Porsche Romania este in mare parte vina lui Valamar, dumnealui intretine anumite tensiuni din companie, oamenii de calitate au plecat, si vin altii care sunt mult mai slabi pregatiti.

    Imi pare rau ca Daiana Stoicescu a plecat de la VW. Era o tipa super. Si ca PR si ca om in general.

    Ditamai concernul are in Romania o echipa ce incureajeaza nepotismul si slaba performanta. Pacat si de Albulescu, ma mir cum de mai e prin preajma.

    Viel Gluck Volkswagne AG
    6 0
  • hap-hap
    Cu toate ca tranzactia nu ma incanta,este una necesara!Renault e cu Nissan,PSA cu Mitsubishi iar acum Vag cu Suzuki!Partea buna e ca nemtii au doar 20%,un procent nu prea mare dar suficient pt a avea acces la piata asiatica,la modelele mini si in domeniul moto,unde pana acum nu au avut acoperire.Suzuki va beneficia de mai multa tehnologie si evident de motoare diesel,pe care nu le-a produs ci doar imprumutau de la Renault si Fiat.
    0 0
  • o mare prostieeeee
    o sa strice si marca asa..e clar..nu mai e nimic autentic japonez..aiurea..iar o sa faca tractoare k passat golf etc...pacat!!
    3 9
  • Jos palaria in fata VW.
    2 1
  • Jos palaria in fata VW

    Legat de achizitia marcii SAAB: De ce sa cumpere SAAB cand au Audi? Se impusca singuri in picior.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru