Poliţia va crea o bază de date cu şoferii care conduc autovehicule înmatriculate în Bulgaria

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 31.08.2010
În urma neregulilor sesizate în trafic şi a şoferilor care folosesc vehiculele înmatriculate în Bulgaria pentru a comite infracţiuni, Poliţia Rutieră pregăteşte o bază de date cu şoferii din ţara noastră care conduc aceste autovehicule.

Esential

130 de certificate de înmatriculare au fost ridicate în primele patru luni ale anului pentru că vehiculele respective aveau defecţiuni tehnice grave sau nu posedau o poliţă RCA valabilă.

Poliţia Rutieră din România estimează că se află peste 100.000 de autovehicule înmatriculate în Bulgaria în circulaţie pe străzile din ţara noastră. Pentru a preveni eventualele neplăceri legate de şoferii acestor autovehicule în cazul în care aceştia încalcă legea, poliţiştii vor să creeze o bază de date pentru a şti în orice moment cine conduce de fapt un autovehicul anume înmatriculat în Bulgaria. În urma acestor măsuri, Poliţia Rutieră speră să ţină piept numărului mare de înmatriculări în Bulgaria şi al vehiculelor care sunt conduse în ţara noastră cu numere de înmatriculare străine.

Judeţele în care se află cele mai multe autoturisme înmatriculate în Bulgaria sunt Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Ialomiţa, Olt, Dolj şi Mehedinţi. Numărul românilor care circulă cu aceste autovehicule este în creştere, iar unele au ajuns chiar şi în Republica Moldova. Pe măsură ce se fac din ce în ce mai multe verificări, poliţiştii actualizează baza de date formată în această vară, când au sesizat numeroase nereguli la autoturismele înmatriculate în alte ţări pe care le-au oprit în trafic.

La acea vreme, vehiculele respective au rămas fără certificatul şi plăcuţele de înmatriculare, iar şoferii acestora au fost sancţionaţi contravenţional.

Persoanele care folosesc timp de mai mult de 90 de zile un autovehicul cu numere străine în România trebuie să facă formalităţile de înmatriculare în ţara noastră. Portiţa legală pe care au mizat cei care şi-au înmatriculat autovehiculele în Bulgaria a fost faptul că România şi Bulgaria sunt state membre UE, iar un cetăţean al unei ţări poate să circule cu procură de la cetăţeanul altei ţări cât timp vehiculul respectă normele ţării în care circulă şi în care este înmatriculat. Din păcate, nu toate autovehiculele înmatriculate în alte ţări respectă legile ţării noastre, cum a fost cazul a 130 de autovehicule înmatriculate în Bulgaria, ale căror certificate de înmatriculare au fost ridicate în perioada ianuarie-aprilie 2010 pe motiv că aveau defecţiuni tehnice grave şi evidente, folii neomologate RAR, nu aveau o poliţă RCA valabilă sau o rovignietă valabilă.

În unele cazuri, autovehiculele înmatriculate în Bulgaria au fost folosite pentru a comite infracţiuni în România.

Adesea, infractorii au schimbat plăcuţele de înmatriculare între vehicule pentru a crea confuzie în rândul eventualilor martori. Ca urmare a acestor fapte, poliţia română a fost nevoită să ia aceste măsuri preventive. Adesea, şoferii care circulă cu o maşină înmatriculată în Bulgaria se plâng de taxele extrem de ridicate apărute la înmatricularea unui vehicul în ţara noastră şi de impozitele exagerate pe care trebuie să le plătească în unele cazuri. Multe vehicule extrem de ieftine sunt considerate modele de lux din prisma cilindreei, sau norma de poluare a acestora nu este recunoscută de RAR, iar proprietarii sunt "obligaţi" din punct de vedere financiar să îşi înmatriculeze maşina la vecinii de peste Dunăre.

Via | Gândul

Comentarii (17)

  • fuck politia rutiera - coruptia rutiera...
    18 16
  • un roman fara numar de BG
    F?
    Draga domnule F ''ef'' pe intelesul dumitale.
    Eu consider aceasta masura foarte bine gandita deoarece m-am saturat PUR SI SIMPLU de '' TX-urile" din judetul meu (care se intampla a fi cel mai PLIN de jeguri din astea) deoarece propietarii lor sunt:
    1.Saraci, lipiti cu datorii in banca dar care au nevoie de un mijloc de transport. 20%(oameni cu nevoi)
    2.Cocalari, tzigani, jmekeri(corect smecheri), burtosi.....etc. care cred ca daca si-au luat un bemve(corect BMW-Bavarian Motor Works) cred ca au supercarul anului dar in fapt cade tabla de pe el si fumega mai mult decat Unversalul 650. 80%
    ---------parerea unui copil de 15 ani care stie ce si cum---------
    16 12
  • foarte bine
    foarte bine fac cu baza de date etc!trebuie o evidenta a astora pt a putea face ceva in cazul in care lovesti sau esti lovit de un din asta!
    14 0
  • vasilie
    protectionism la da-cia
    d'aia sunt legile proaste aici
    4 10
  • romania legi de kkt
    atat timp cat vor exista taxe oameni se vor descurca sa nu le plateasca, pai a muncit statul sa imi ia mie din buzunar niszte bani ptr ca vreau sa imi insusesc in viata asta un bun, indiferent de marca sau cilindree.. dupa mine taxa de poluare trebuiau sa plateasca agentii economici si sa fie inclus in pretul carburantului... ptr ca e normal sa platesti atat cat poluezi.. mai ales cei cu camioane din astea romanesti
    deci tu ca stat intai sa faci niste legi bune si dupaia sa te astepti la o reactie din partea noastra
    eu unu nu mai platesc nimic, atat timp cat pe srada tie frica sa circuli si toate se deterioreaza de 20 de ani
    6 0
  • Pai sa o faca.
    Nu am nimic cu cei care isi inmatriculeaza masinile dincolo (Bulgaria sau alte tari) atata timp cat isi platesc toate taxele, impozitele si sunt asigurati. Restul (cei care nu o fac) sunt un pericol public si mi se pare normal ca politia sa faca tot ce le sta in putinta sa ii scoata de pe strada. Numai sa se faca.
    Toate cele bune
    9 0
  • Foarte bine
    O astfel de baza de date este necesara dar nu suficienta.

    Ea trebuie coroborata cu baza de date a asiguratorilor care sunt parteneri cu asiguratori din BG, precum si cu baza de date a autovehiculelor politiei din BG.

    Numai asa se poate spune ca politia are control altfel e praf in ochi.

    Bineinteles ca de asta se va ocupa Siveco, o firma clientelara tuturor guvernelor de dupa revolutie.
    3 0
  • Foarte bine fac
    Am auzit ca daca te loveste unu cu o masina de bulgaria astepti dupa asigurare pana te convingi ca mai avatajos e sa ti'o faci singur.
    1 0
  • civicas
    reglementare legala
    Ar trebui emisa o Ordonanta, lege, etc. prin care sa se acorde dreptul de folosinta pentru un cetatean roman, domiciliat in Romania, al unei masini inmatriculate in alta tara doar 3 luni/ an.
    Astfel ar fi descurajata inmatricularea masinilor in lata tara sau folosirea lor cu nr de Germania, Spania, Franta, etc.
    0 4
  • @civicas
    Înainte de intrarea în UE erai limitat la 90 de zile. Evident, băieţii ieşeau din ţară şi intrau înapoi la fiecare trei luni şi mergeau cu o procură dubioasă.

    Să zicem că iei o masină din Germania cu numere de zoll pe trei luni, ajungi în Ro, mergi 3 luni, apoi scoţi numere roşii trei luni şi ai mers deja 6 luni cu ea fără să plăteşti taxa.

    Apoi ai 3 variante:

    1) înmatriculare Ro

    2) înmatriculare BG sau altă ţară similară

    3) o dezmembrezi sau o dai mai departe să îşi facă altul probleme cu ea

    Până la înmatricularea în Bulgaria, toate de mai sus sunt 100% legale. Chiar şi înmatricularea în Bulgaria este legală, problema e ce faci după aceea. Ideal ar fi să ai o firmă în Bulgaria şi să o înregistrezi pe firma respectivă, sau să ai o rudă de sânge în Germania sau în ţara de unde îţi vei cumpăra maşină.
    2 0
  • putulic lungu
    eu nu mi inteleg nimic pn l urm m voie s circul su nu procur este din 12.2009 unii zic c pot ltii c nu pot spunemi si mie ce s fc plese rugineste rbl in curte
    0 0
  • un cetatean
    auto cu nr de bulgaria
    daca ai asigurare si verificare in regula adica la zi poti circula unde vrei in UE inclusiv in RO cu auto inmatriculate in Bulgaria cui nu ii convine sa emigreze asa ca in continuare ne vom inmatricula autoturismele acolo si nu vom cumpara loganuri si similare la preturi mari si servicii de garantie si post garantie de proasta calitate ce am scrois mai sus este valabil si ptr agentii de la politia rutiera acestia sa se documenteze si sa nu faca abuzuri si partea cu emigrarea este valabila si ptr aceasta categorie
    1 0
  • un cetatean
    un subiect care este destul de important
    si nu vad cum un domn agent de la politia rutiera poate verifica in trafic in mod operativ adica sa nu il tina blocat pe om care poate are o problema personala daca asigurarea prezentata este valabila in cazul unei masini inmatriculate in orice tara din UE sau din afara UE sau in speta de fata in Bulgaria sa nu il faca pe cetatean sa isi piarda timpul daca a incalcat legea sa il sanctioneze daca nu sa isi vada de drum asta vizavi de cazuri in care pina domnul agent completeaza procesul verbal pina se uita de 10 ori in lege ca sa nu greseasca articolul sa nu il incadreze pe contravenient gresit si sa stabileasca corect cuantumul amenzii deoarece s a vazut ca sint destule cazuri cind apar dificultati la scrierea cursiva si coerenta . De asemenea ar trebui legiferat ca timpul in care se completeaza procesul verbal sa fie stipulat exact ptr a nu fi la cheremul unui domn agent asta ptr a nu mai vedea pe sosele ca contavenientul sa stea in picioare la usa masinii de politie iar domnii agentii sa stea in masina si sa completeze documentele un timp care numai rezonabil nu este iar daca faci referire la ascest luru in cele mai mulye din cazuri ti se raspunde cam nepoliticos.
    1 0
  • un fraer
    prostia
    prostia îi ca noi satea din tara platim taxe de drum dar nu avem taxe de inmatriculare mari ,rovineta taxa de poluare in carburant si ce avem in schimb , :nimic .bravo lor cei ce sint corecti si le inmatriculeaza dincolo .DE CÎTE ORI VATI PUS ÎNTREBAREA MASINILE POLITIEI AU TOTUL PLATIT NU AU JOC LA DIRECTIE PE EI CINEI AMENDEAZA,NU AU CAUCIUCURI SA VA UITATI . SI SA NU VA ÎNTREBATI CINEI FRAER: NU ÎNMATRICULATI IN TARA ;SA NE IA CE NE DAU:
    4 0
  • un cetatean
    asai
    SA NE IA BANI BULGARI CAS MAI EFTINII CA AI NOSTRI NUI MERITA.
    1 0
  • andrei
    un om cu masina inscrisa in bulgaria
    atata timp cat taxa de inmatriculare este absurda in romania prefer sa am masina inscrisa in bulgaria am toate actele ok si platit to in bulgaria
    e ok asa de cat sa le dam bani la hotii astia de guvernanti.tara de 2 lei este cu legi de 2 lei
    1 0
  • andrei
    masina inscrisa in bulgaria
    EI ASTEAPTA SA NE INSCRIEM NOI MASINILE AICI FACAND CE AU SCRIS MAI SUS

    E OK SA FACA O BAZA DE DATE CU MASINILE INSCRISE IN BULGARIA .NU MA DERANJEAZA IN SCHIMB SA ASTEPTE SA MI INSCRIU EU MASINA IN RO CAND O ZBURA PORCUL POATE ATUNCI.LA NOI NICI POLITIA NU ARE CAUCIUCURI K LUMEA LA MASINA DAR NOI DACA NU AVEM NE LUAM AMENDA .E NORMAL ASA?CE ZICETI?CIRCULAM ASA CU NE==R DE ALTE TARI EX BULGARIA PTR CA AI NOSTRI NU AU NEVOIE DE BANI LA BUGET SI SE PLANG CA ESTE CRIZA NU?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru