Tata pregateste OneCAT, masina pe aer comprimat

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 14.02.2008
Aerul pe care il respiram in fiecare zi va deveni sursa de energie pentru un model pe care il dezvolta Tata Motors.

Esential

2000 de euro va fi pretul aproximativ al modelului OneCAT in momentul lansarii versiunii de productie.
2009 ar putea fi anul lansarii modelului in India.

Indienii de la Tata sunt pe punctul de a lansa o masina care functioneaza cu aer. Conceptul este gandit si dezvoltat de catre un francez, Guy Negre pe numele sau, care a gasit in compania indiana Tata Motors partenerul perfect pentru productia acestei masini. Modelul se numeste OneCAT, cantareste doar 350 de kilograme, poate acomoda pana la cinci pasageri iar munca efectiva de productie a inceput deja de ceva vreme, acest segment al creatiei fiind unul culminant in intreaga perioada de zece ani petrecuta de francezul inventator in cautarea sistemului perfect de propulsie.

"Primii cumparatori ai masinii cu aer comprimat vor fi cei carora le pasa de mediul inconjurator", a declarat Negre despre masina pentru vanzarea careia Tata detine exclusivitate absoluta.

Tehnologia de propulsie este simpla, aerul comprimat fiind amplasat in rezervoare construite din fibra de carbon. Motorul care propulseaza efectiv masina poate sa o duca pe aceasta la viteze de top de pana la 113 km/h.

Inginerul mecanic Terry Spall sustine ca rezervoarele din fibra de carbon nu prezinta riscul vreunei explozii cu efecte negative, singurul dezavantaj in acel moment fiind un zgomot ridicat provenit din respectivul proces.

In momentul lansarii, Tata OneCAT va costa, spun expertii, aproximativ 2000 de euro, un pret foarte apropiat de un alt blockbuster al celor de la Tata, mini-ul de oras Nano.

Via | Worldcarfans  

Taguri: OneCAT, Tata

Comentarii (11)

  • tata one cat
    nu mi vine sa cred dar daca este adevarat as acorda 60% din licentele de transport TAXIdin marile orase ACESTOR MINUNATII nemaivorbindca as fi unul dintre primii cumparatori
    1 0
  • da
    Asta e ! Tot francezii..............
    0 1
  • Tiulei doamni...
    As fi interesat sa vad cum functioneaza tehnologia... Pare interesant si dk va fi asa ieftin chiar imi iau...
    1 0
  • AndreiRN
    Superb
    Aceasta noua technologie are mari sanse sa sparga piata petrolistilor. Puterea aerului comprimat este foarte mare si extrem de precisa si tare as vrea sa vad si un hibrid pe aceasta technologie. Ne-am putea face toti plinul cu aer in propriul garaj sau direct in parcari prevazute cu aer comprimat. Benzinariile ar da faliment si guvernele abuzive care traiesc din impozitele pe combustibil vor saraci pt ca aerul este un bun comun.
    1 0
  • florin
    sisteme alternative sunt create deja dar impactul renuntarii petrol este prea mare totul se va face lent .......ca si tranzitia din Romania
    0 1
  • mioara
    tata motor
    eu mi-am cumparat deja una dar trebuie sa merg cu casca............
    0 1
  • florin
    si eu
    pune pe site cv poze cu masina asta din interior
    1 0
  • Si petrolistii.....
    vor face o oferta de nerefuzat! ,,guvernele vor pune taxe mai mari sub presiunea petrolistilor care le finanteaza campaniile la nivel politic....Deocamdata nimeni nu zice nimic pentru ca inertia e mare si energiile alternative nu au devenit in concurent demn de luat in seama.... deci nu va asteptati la rasturnari spectaculoase de situatie peste noapte...nu mai inventeaza nimeni roata!!!
    1 0
  • SZoke Matri
    Tata Motors
    As vrea sa cunosc mai mult despre functionarea masini !!!Mi-se pare ceva deosebit daca asa e ce se poate citi despre aceasta masina!!!Si eu as lua cu siguranta acest model chiar daca nu are viteza!!!
    0 1
  • tehnologii alternative
    Viitorul suna bine in domeniul transporturilor,in acest moment se perfectioneaza implementarea catorva tehnologii alternative care in prezent fie nu ofera multa autonomie (autov.electrice,pe aer comprimat,)fie au un pret foarte ridicat dotorita componentelor foarte scumpe(la autov.ce folosesc hidrogen -platina ;la cele electrice-acumulatorii ).
    In concluzie un lucru e cert ,e nevoie de timp pt scaderea costurilor de productie,dezvoltarea tehnologiilor, si intensificarea concurentei,toate acestea o sa le faca acesibile -sa speram ca nu peste multi ani!
    0 1
  • Viteza
    Eu sper sa fie si masini de siteza,macar sa prinda max 200KM/h.Ca alfel vor fi masini plictisitoare!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru