Toyota a inventat manechinul de crashtest cu intestine

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 27.05.2010
Toyota a dus testele de siguranţă la un nou nivel prin lansarea unui model de manechin care este echipat şi cu intestine şi oferă de 14 ori mai multe informaţii faţă de predecesorul său.

Toyota a anunţat că au dezvoltat un nou manechin de teste, intitulat THUMS 4, care va avea şi intestine. Scopul acestor intestine simulate este de a evalua capacitatea sistemelor de siguranţă dintr-un vehicul de a proteja la maximum pasagerii acestuia. Până în acest moment, manechinele de crashtest erau echipate doar cu elemente care imitau oasele umane şi creierul, dar şocul pe care îl poate suferi un accident un organism poate fi prea mare pentru organele interne, ceea ce cauzează o hemoragie internă sau alte probleme similare.

La începuturile crashtestelor, inginerii foloseau cadavre umane sau cadavrele unor porci. Între timp, tehnologia a evoluat şi a permis dezvoltarea unor manechine corecte din punct de vedere anatomic ce ofereau aceeaşi rezistenţă cu corpul uman. Încă din anii 1970, manechinele de test au ajutat producătorii de automobile să construiască vehicule mai sigure, iar senzorii de şoc au putut evalua şi distanţa performantele diferitelor modele.

Odată cu introducerea oaselor şi a creierului, inginerii au putut face diferenţa dintre o ranire minoră, singuranţă fără reproş şi deces. Forţele mari ce au loc în timpul unui accident la viteza provoacă lovirea organelor interne de cutia toracică, dar şi între ele, lucru ce poate cauza râni destul de grave sau chiar deces în cazuri extreme.

Potrivit celor de la Toyota, noul manechin THUMS 4 ( Total Human Model for Safety) va oferi de 14 ori mai multe informaţii despre un accident decât predecesorii săi. Totodată, modelul urmează să primească în curând şi o soţie, alături de un văr mai masiv. Ulterior, există posibilitatea creării unor manechini care simulează copii, iar generaţiile viitoare ar trebui să poată prezenta chiar şi vânătăi şi contuzii. Tehnicienii Toyota nu vor păstra noua tehnologie doar pentru ei, urmând să ofere manechinii THUMBS 4 contracost începând cu toamna acestui an.

Via | TheTruthAboutCars

Comentarii (1)

  • $$$
    "manechinii THUMBS 4 contracost "

    La ce cost ar putea ajunge un asemenea manechin care inmagazineaza ani si ani de cercetare si atata tehnologie care ar putea face un om "simplu", ca mine, sa se simta venit din Epoca de piatra. Din cate am citit costul unui manechin uzual de crash test se situeaza in jurul valorii a 150 000 $ !! Nu, nu am gresit 0-urile..150 000$
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru