Autostrada Piteşti-Sibiu: licitaţie la toamnă, fonduri de la Uniunea Europeană. Vezi pe unde va trece
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Compania de Autostrăzi anunţă astăzi că proiectul de autostradă Piteşti-Sibiu - ultima porţiune încă nelicitată din viitoarea autostradă Bucureşti-Arad - va fi scos la licitaţie la sfârşitul acestui an. Potrivit calendarului oficial al construcţiei, aceasta va dura trei ani, va începe la sfârşitul anului 2013 şi va costa circa trei miliarde de euro.
Vestea bună este că cei 116 de kilometri ai porţiunii Piteşti-Sibiu vor fi construiţi în proporţie de 85% cu bani veniţi de la Uniunea Europeană, explicaţia fiind legată de faptul că autostrada face parte din Coridorul IV Pan-European, care îşi propune să lege Constanţa de Dresda şi Nurnberg pe ruta Constanţa-Bucureşti-Arad-Budapesta-Bratislava-Brno-Praga. Fondurile europene vor fi deblocate prin programul POS-T 2014-2020.
Ministerul Transporturilor din România a evitat până acum, conform RTV, să facă paşii necesari pentru începerea licitaţiilor şi a construcţiei acestui tronson de autostradă, motivul fiind legat de costul foarte ridicat al lucrărilor.
Singurul pas realizat până acum a fost studiul de fezabilitate comandat de Guvern în 2007, terminat în 2008 şi aprobat prin Hotârărea de Guvern 1418/2008.TRASEUL AUTOSTRĂZII PITEŞTI-SIBIU
Conform planului iniţial, traseul autostrăzii va pleca din punctul în care astăzi se termină atostrada Bucureşti-Piteşti şi va continua până la Curtea de Argeş. Autostrada va trece în continuare prin comunele Bârseşti, Suici şi Poiana, urmând să se interesecteze cu actualul DN7 (Valea Oltului) în localitatea Racoviţa. Autostrada va evita astfel zone precum Dealul Negru, Râmnicu Vâlcea sau Călimăneşti-Căciulata-Cozia. Ulterior, autostrada se va termina în actuala centură a Sibiului după ce va merge în paralel cu Valea Oltului şi cu DN7 pe porţiunea Racoviţa-Sibiu.
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Intern
-
Potrivit celor mai noi date furnizate de DRPCIV, în ianuarie au fost înmatriculate peste 12.000 de mașini noi. De aici rezultă o creștere de peste 31% față de anul trecut. În ceea ce privește clasamentul mărcilor, Renault a fost cea mai vândută marcă de import. (07.02)
-
În România a ajuns primul camion electric Volvo. Are 666 de cai putere și o autonomie oficială, cu încărcătură, de 300 de kilometri. Ambiția transportului român este să facă 100.000 kilometri pe an. (04.02)
-
Renault a anunțat livrarea a 200 de vehicule comerciale noi, Master și Express, pentru Poșta Română. Acestea au fost special echipate de către francezi. (04.02)
-
Volvo a livrat primul camion electric în România. Are 300 km autonomie și va rula 100.000 km pe an
-
Green NCAP: Dacia Spring este cel mai eficient model electric testat în 2022. Peste Tesla Model 3
-
Noul BMW X5 facelift: primele imagini cu farurile și stopurile SUV-ului
-
Noile BMW X5 și X6 facelift: display curbat și versiune plug-in hybrid cu 490 CP
-
Mercedes-Benz CLS, "pus pe făraș”. Vor dispărea modelele break și coupe
In rest...Doamne ajuta!
E de cumpărat teren pe traseul viitoarei autostrăzi si să imi fac o chestie din asta cu grătare de mici, deoarece la Dedulesti o sa cam moară treaba dacă se mută traficul spre Curtea de Argeș. Multe cotețe o să dispară de pe traseu din lipsă de tiriști.
Aceasta afirmatie e gresita. Pe Autostrada Bucuresti - Nadlac, in afara de acest tronson care inca nu s-a scos la licitatie, mai sunt probleme inca in 3 locuri:
- lotul 2 de pe Timisoara-Lugoj: s-a depus o contestatie si lucrarile nu au inceput pentru ca inca se judeca;
- loturile 2 si 3 (total: 77 km) de pe Lugoj - Deva nu s-au licitat inca
2 - Licitatie la toamna: ce chestie, dupa alegeri! Deci face parte din categoria - promosiuni electorale.
dar sa nu fim pesimisti .. se poate si mai rau - vezi "autostrada" [Campina] - Brasov :)
Deocamdata inca nu e nimic concret pentru perioada 2014-2020, nu s-au facut axele, alocarile...etc. Dupa ce se fac acestea, se va lansa apelul de proiect, se face proiectul, se depune...etc...DEci inainte de 2015 cel putin nu se poate LICITA lucrarea.
Restul sunt intoxicari electorale.
Iar ziaristii ar trebui sa se informeze putin inainte de a publica asemenea minciuni!
Pe site la CNADNR nu e nimic, cel putin eu nu am gasit, postati si voi comunicatul de presa...
http://cnadnr.ro/comunicate-de-presa.php
Daca doresti mai multe detalii trimite-i un e-mail.