Britanicii vor sa atinga o viteza record pe uscat: 1689 km/h

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 24.11.2009
Bloodhound SSC este numele vehiculului de 133.510 cai putere, care va incerca sa doboare recordul de viteza pe uscat in 2011. Viteza pe care o estimeaza initiatorii proiectului este de 1689 km/h.

Britanicii intentioneaza sa doboare recordul de viteza pe uscat in urmatorii doi ani. Primul pas in acest sens a fost facut astazi, odata cu dezvaluirea vehiculului care va incerca doborarea recordului de 1227 de km/h.

Rezultatul proiectului la care s-a lucrat vreme de cativa ani este Bloodhound SSC, un vehicul care a trecut prin 10 modificari de design din 2008 si pana in prezent, pentru a atinge o forma finala a perfectiunii.

Prototipul este propulsat de un motor de avion EJ200 Eurofight Typhoon si de o racheta de 400 de kilograme, pozitionata sub propulsor. Multumita acestora, Bloodhound SSC se poate lauda cu un total de 133.105 cai, adica puterea combinata a 180 de monoposturi de Formula 1.

Cele 6.5 tone ale masinii vor fi sustinute de un set de jante cu diametrul de 90 de mm, construit din aluminiu folosit in industria spatiala. Cockpit-ul a fost desenat de Andy Green, pilot de aviaone de vanatoare, omul care va conduce de altfel vehiculul catre o viteza ametitoare, estimata la 1689 de km/h.

Una dintre cele mai mari provocari ale echipei care s-a ocupat de proiectul Bloodhound SSC a fost gasirea unui loc propice pentru atingerea recordului.

Dupa indelungi cautari, britanicii au ales ca suprafata de rulare platoul perfect neted al unui lac secat din Africa de Sud, botezat Hakskeen Pan.

Pana in prezent 166 de sponsori si-au anuntat sustinerea pentru proiect, iar 2410 de scoli s-au alaturat initiativei ca parte a unui program educational.

via | Autocar

Comentarii (3)

  • prudentul
    jante de 90 mm?
    Nu mă pricep la maşini supersonice, dar totuşi...
    0 0
  • AndreiRN
    Test
    In realitate va "zbura" deasupra solului dar suspensia si rotile usoare sunt de asa natura sa mentina contactul cu solul pr a se califica testului.
    Marea necunoscuta va fi efectul asupra caroseriei a treceri barierei sonice.
    Sonic boom in aer este uniform dispersat dar la sol este diferit si cum va fi reflectat de sol.
    0 1
  • @AndreiRN
    esti praf amice, necunoscutele astea de care te miri tu au fost elucidate acu ceva vreme in urma... cauta pe google "trust ssc andy green"
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru