Educatie cu forta pentru taximetristi: amenzi pentru manele si seminte

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 30.03.2010
Taximetristii din Cluj si-ar putea pierde licenta pentru doi ani daca sunt prinsi ascultand manele in masini, daca scuipa seminte pe geam sau daca arunca gunoaie pe strazi.

Atunci cand autocizelarea nu functioneaza, legile ar putea sa civilizeze Romania. Conform unei propuneri a autoritatilor locale din Cluj-Napoca, taximetristii din acest oras vor fi nevoiti sa respecte un regulament de practicare a meseriei care le interzice sa manance seminte si sa arunce cojile pe geam, sa asculte manele in masina sau sa fie imbracati necorespunzator.

"Nu se mai poate continua ca pana acum. Doar taximetristii isi permit sa intre in standuri fara sa respecte regulile de circulatie, sa nu fie preocupati ca arunca gunoiul pe jos si ca pe noi ne costa foarte mult sa venim in urma lor si sa facem curatenie", a declarat Sorin Apostu, primaul municipiul Cluj-Napoca.

Conform noului regulament, taximetristii care vor incalca anumite reguli vor fi penalizati cu puncte diferite de cele de circulatie. La trei puncte de penalizare acumulate, soferul de taxi isi va pierde dreptul de practica pentru o perioada de doi ani. In lista sanctiunilor care intra sub incidenta regulamentului se numara cele pentru parcare neregulamentara, pentru stationarea in afara locurilor de parcare special amenajate, pentru aruncarea gunoiului din masini, pentru scuipatul semintelor pe geam si pentru ascultarea manelelor in masina. Regulamentul pentru taximetristi va intra in discutie astazi in sedinta Consiliului Local din Cluj-Napoca, urmand ca un vot pozitiv sa urgenteze aplicarea cu efect imediat a noilor reguli.

via | HotNews

Comentarii (34)

  • Gladiator
    Asa!
    Asa! Bravo.
    Excelent.
    45 2
  • macacus rhesus domesticus
    Salutari din copac
    Doamne fereste! Cu legi din astea riscam sa ii ajungem pe Europeni din urma. Un "NU" categoric pentru propunere. Manele cat mai multe jmenuri si barbut, asta e viitorul. Daca modelul nostru este Sierra Leone ar trebui sa ne chinuim sa ii ajungem din urma, iar legea asta nu ne ajuta.
    33 18
  • mihai B.
    Foarte bine. Asa ar trebui sa fie in toata tara.
    44 2
  • icon'ul
    fara de numar
    parcare neregulamentara, pentru stationarea in afara locurilor de parcare special amenajate, pentru aruncarea gunoiului din masini, pentru scuipatul semintelor pe geam si pentru ascultarea manelelor in masina.

    bai, ce draku, ma?

    asta e chintesenta taximetrustului roman. este caracterizarea perfecta a soferul de taxi, este ego-ul absolut a carnatului din spatele volanului. !!!!

    Cum mama masii sa mai recunostem noi astilaltii un taximetrist veritabil? Ha? Ia spuneti voi? Intram intr-o masina galbena si ne trezim fata in fata cu un tip la costum si cravata ascultand "Anotimpurile" si, bang!, iti impinge un Buna ziua elegant intrebandu-te: Domnule/Doamna unde am placerea sa va transport?

    Puschea pe limba! Se intoarce tara asta cu fundu'n sus si numai are, preshul tarii, pe cine face 80% ascultatori de manele.
    36 4
  • Denim fara alcool
    Bravo! Eu as face si o lege prin care i-as baga in puscarie pe ticalosii de taximetristi care nu acorda prioriate! Toti taximetristii sunt niste increzuti, manelisti si urat mirositori! Ca niste puscariasi cu carnet in regula!
    36 2
  • spuneti nu tiganilor!
    excelent,mi ati facut ziua frumoasa!
    35 1
  • Foarte bine!
    Dar nu numai manele, sunt si unii care asculta house la maxim, am nimerit unu d-asta acum vreo 3 ani, cu fes pe cap, melodii numai cu bagami-as ... tricou pana la genunchi. Am mai avut parte de taximetristi tampiti care se dau mari si tari ca stiu destinatia, insa cand ajung acolo... bajbaie , spun ca n-au mai fost de mult, etc; alti taximetristi care aleg ei traseul, dar nu mai zic nimic daca incepi sa iei la intrebari. Sa nu mai zic de cei care considera ca merita bacsisul si nici nu se mai obosesc sa caute rest, macar asa cat sa vad eu ca nu vrea, la ala ii mai dau in plus.
    Insa cel mai mult nu-i suport pe cei care fixeaza pretul dinainte! Si vorbesc aici de o cursa de 7-8 lei la ceas pt care se cere 15 lei, altfel nici nu se streseaza
    29 3
  • Dictatoru
    Totul e ok cu exceptia interziceri ascultarii manelelor , nu poti sa dai o lege care sa interzica sa asculti ce muzica iti place , legea ar trebui sa clarifice (limiteze) VOLUMUL nu genul !
    21 26
  • Jos cu taximetristii care asculta manele si iti vorbesc urat si te scuipa la semafor! La puscarie cu ei!
    37 4
  • heil hitler!
    sa speram ca se vor si pune in practica aceste masuri. excelenta faza cu manelele. ar trebuii sa dinspara toti tiganii din tara asta.
    33 2
  • manele nici eu nu prea le suport...dar totusi nu poti sa'i impui omului ce sa asculte...suna deja a cumunism...ceea ce nu suport... :-L
    9 25
  • comunism*
    11 9
  • @ Dictatoru
    Sa inteleg ca tie iti place , eu personal nu am nimic cu faptul ca asa e dar nu le inteleg pe oamenii caror le place gunoiul de manele .....
    28 3
  • Hunter
    Cu manele sau fara manele ce conteaza daca se aplica sau nu regulile astea ?! Adica cine o sa ii amendeze pe taximetristi ?! O sa fie cate un agent de la politia aia locala sa stea langa fiecare ?! Totul tine de bun simt pana la urma si cum nu prea este la multi in tara asta, nu numai la taximetristi, nu o sa iasa mare lucru. Adica, ok, sa fie spirit civic si sa zicem cand stai in ditamai aglomeratia la semafor, si il vezi pe taximetrist ca deschide usa si goleste scrumiera, sau alt sofer lasa doza de Red-Bull pe linia de marcaj dintre benzi, sa pui mana pe telefon, si sa il reclami, numarul de la masina il ai in fata ochilor si cu asta basta.
    Mare lucru ca nu mai e voie sa faca gunoi langa masina in timp ce sta taximetristu in statie dupa client....strange fain frumos baiatu in masina si cand e pe o strada din aia mai laturalnica, deschide geamu de debaraseaza din mers "gunoiera".
    Iar la manele sau alte melodii cu limbaj colorat, gen hip-hop, pai sa se limiteze sa asculta la masa acasa.....nu in timp ce are client in masina. In cel mai rau caz, pai sa asculte el ce vrea, si cand a intrat clientul in masina, sa mute dracului pe un post de radio de exemplu fie cu stiri sau chestii de interes mai larg....da ma rog, de curand am aflat ca si manelele sunt de interes larg, ca asa o zis Basescu, cum ca 99% din romani asculta manele. Eu unu ma bucur ca o lasat marja aia de 1 % ca macar ma pot regasi in ea.
    Plus ca la capitolul taximetristi ar mai fi multe....sa ii oblige sa isi curete masinile, sa nu puta ca in cotet, sa ii oblige sa se spele, ca unii nu au auzit de apa si sapun niciodata etc etc.
    Si zicea cineva mai sus parca ceva de genu, pai ce....ca sa ii oblige la costum si cravata.
    In alte tari civilizate, intradevar asa este, adica taximetristu e fresh zi de zi, la camasa si cravata, masina luna tot timpul (pe la altii e drept nu este atata jeg si praf) si iti vorbeste cordial. Pentru ca pana la urma intr-o tara normala orice meserie este respectata si luata ca atare, si nimeni nu se uita la tine ca esti taximetrist sau alta lichea. Pentru ca un taximetrist poate isi asuma niste riscuri mult mai mari decat unu care sta in birou, plus ca trebuie sa aibe capu GPS sa stie pe unde circula, chiar daca in mari metropole cam toate masinile au sistem GPS si alte si alte detalii.
    Insa cum Romania este o tara bananiera, si asa va fi si peste 200 de ani, pai toate vor fi pe dos, mai ales aplicarea unor reguli de bun simt, atat din punct de vedere legislativ, cat si din punct de vedere moral si civic.
    18 3
  • Tare rau
    Toate bune si frumoase, dar faza cu manele mi se pare si mie deplasata. Oricat de mult le detest nu poti sa-i interzici omului ce sa asculte. Daca clientul cere manele?
    Exista niste drepturi care trebuiesc respectate. Da se poate face ceva in privinta volumului, dar nu poti sa impui omului ce fel de muzica sa asculte. Pai ce facem aici? Ne intoarcem in 98 cand se confiscau casete cu Hip-Hop?
    Eu ii intreb daca nu au altceva, sau daca pot sa dea pe radio si nu mi s-a intamplat sa ma refuze careva. Ma mai intrebau, "da ce ai cu manelele", da le raspundeam sec ca nu-s deloc genu meu si nu mai comentau.
    In schimb ideea cu semintele este excelenta, iar cea cu vestimentatia si mai buna. Poate asa unii vor incerca sa se ingrijeasca mai mult, pentru ca sunt destui care efectiv put.
    11 6
  • Sa nu-i condamnam pe toti
    E absurd sa-i condamnam pe toti taximetristii si sa-i bagam in aceeasi oala DESI 99% dintre ei sunt prost crescuti si sfideaza cu BUNA STIINTA legile si bunul simt in trafic. Totul porneste de la aplicarea legilor, si ignoranta politiei romane care se multumeste sa-si ia banii de la CONTRIBUABILII FRAIERI. Atata timp cat in tara asta nu se urmareste respectarea legilor lucrurile vor ramane cum sunt.
    10 5
  • mama ce lege adat consilul local
    oameni buni asta nui lege .......si sa luam pe rand nu are voie sa asculte manele cand ????asta ramane la aprecierea clientului .....2 vestimentatia necorespunzatoare ....asta este stipulata in contractul de munca incheiat cu compania .....ce mare lege au dat ....sunt alte legi mai importante pe ordinea de zi si nu sunt rezolvate
    2 15
  • De ce DOAR pentru taximetristi??
    Cunosc taximetristi foarte stilati, care isi practica meseria cu multa eleganta si mult bun simt, prioritatea lor fiind confortul, siguranta si timpul clientului.

    Pentru scuipatorii de coji de seminte ... le recomand sa le inghita, pentru manelisti, le recomand castile, pentru cei care opresc/stationeaza/parcheaza ilegal, le recomand sa nu mai repete obiceiul asta prost, ca de multe ori ne deranjeaza. Chiar asa de greu e?

    Unde nu e bun simt, e necesara o lege de genul asta.

    Si ar trebui sa nu vizeze DOAR taximetristii...
    15 5
  • Hunter
    Ia uitati oameni buni cu ce avem de-a face....sigur un taximetrist care s-a regasit la toate capitolele....adica e si manelar, lasa si mizerie dupa el, pute, e rupt in alea 3 litere (aka. in cur), de injurat stie sa injure ca deh, o fi sofer adevarat, ca doar are experienta, toata ziua cu covrigu in mana.
    Bravo, din astia asa de multi sunt in tara asta, da asa de multi....cultura ioc da tari in clanta, care se simt cumva ofensati in momentul in care pomeneste cineva de clasa lor sociala (aia de mahala), clasa sociala care este destul de cuprinzatoareeeeee, ca deh, e multi da prosti mancatorii de seminte si care lasa orice fel de gunoi pe oriunde, si care nu au auzit de apa si sapun, si care au mentalitate si instict de turma. Iar multi din categoria asta prefera manelele, pentru ca atata pot, asta e nivelul, atata se intelege...."cu dusmanii si banii si valoarea si toate alea", cand de fapt is rupti in cur si habar n-au de nimica. Si aici cel putin la faza cu manelele nu am generalizat, si m-am referit la grupul social descris de mine....ca nu cumva sa se simta cineva ofensat de faptul ca am generalizat in ceea ce priveste acest minunat gen muzical, recunoacut de insusi matelotul si inal-carmaciul tarii.
    7 2
  • cristi
    cine plateste?
    stati un pic dragilor. cine plateste cursa? ce inseamna definitia de taxi?
    haideti ca va zic eu, din moment ce eu platesc, masina e a mea, soferul e al meu, totul este inchiriat pe durata cursei efectuate pe banii mei.
    daca eu nu-mi doresc manele este OBLIGATIA taximetristilor sa inchida muzica. am fost in situatia penibila in care era sa ma si ia la bataie pentru asemenea dorinta indrazneata, pe banii mei!
    eu sunt indignat de toata afacerea...cum e posibil?
    9 4
  • aici trebuie sa imi scriu IP-ul?
    citind cu atentie commentul foarte "colorat" al predecesorului lui Hunter imi incolteste o intrebare: aici, pe forum, ne cinsteste cu prezenta si D-l Presedinte al Romaniei?

    parca, parca asa ar parea. Intreb doar.
    7 1
  • In sfarsit
    In sfarsit se face ceva cu nemerniciile si huliganismele de oameni fara 2 neuroni in cap, care stau la volan , soarg seminte in scrumiera, injura aiurea la orice graoapa si denivelare, dau muzica tareca imbecilii fara sa tipi neavnad sanse s-o opreasca... si-si zic taximetristi. Ma mut la Cluj, doar asa dupa o noapte in club pot veni acasa cu taxiul fara sa-mi strice relaxarea vreun taximetrist cu manelele lui. Nu se da amenzi si pentru vaicarelile lor?
    11 1
  • bravo
    si in bucuresti cand intra in vigoare aceasta lege????
    11 1
  • D la CJ
    NECONSTITUTIONAL
    Doamne in ce tara de rahat traim... nimeni nu are dreptul sa te calce in picioare in asemenea hal si NU SE POATE sa-ti interzica cineva sa asculti un anumit gen de muzica sau nu. Suntem o tara de prosti si de povestitori... Eu personal umblu f. des cu taxiul, cam in medie de 20 de ori pe saptamana si sincer nu am patit niciodata evenimente negative... oamenii sunt OK, de cele mai multe ori sunt tineri, studenti sau oameni mai in varsta dar cu mult bun simt si chiar mi s-a intamplat sa am discutii interesante cu majoritatea soferilor de taxi din CJ. Iar despre aia care au dat asemenea lege sunt convins ca nu umbla prea des cu taxiul...la fel cum sunt convins ca multi care si-au dat cu parerea pe aici habar n-au ce vorbesc si nu sunt in stare sa gandeasca un lucru inainte sa-l vomite pe gura ;)
    1 11
  • asa
    Bun!
    2 0
  • Nume de cod
    Asa trebuie!
    Foarte bine .... trebuie sa fim civilizati... atata tiganie in tara asta numa din cauza tiganilor romanii au imprumutat din obiceiurile lor ... si Nu sunt rasist ...dar pe zi ce trece parca este tot mai multa tiganie in tara asta , si nu imi convine ca din cauza jegosiilor alora sa ma fac de ras in strainatate ...ma gandesc ca aveti si voi mandria voastra si nu vrei sa vi sa zica tigani chiar daca sunteti romani si nu sunteti ca ei
    4 0
  • taxi
    ar fi super, daca s-ar pune si in aplicare pe strazi.
    3 1
  • AIA DE LA OTOPENI...
    AM ASTEPTAT PE CINEVA LA OTOPENI, A INTIRZIAT AVIONU VREO ORA... NU MI-A VENIT SA CRED CE FETE DE DUBIOSI SI CE VOCABULAR AVEAU ...AIA... DE LA OTOPENI, CA TAXIMETRISTI NU POT SA LE ZIC, CU CE TUPEU DE SMENARI AGATAU OAMENII CA SA LE OFERE O CURSA... BINE INTELES CA MAJORITATEA NICI MACAR NU-I BAGAU IN SEAMA... HALAL...
    6 0
  • marius
    @ D la Cluj
    vino in bucuresti sa vezi aici taximetristii (nu toti, este adevarat, majoritatea) c cultura au...d cum conduc nici nu vreau sa mai vorbesc, deci nu l mai plange atat d mila.
    o lege ca asta ar fi foarte buna in bucuresti, dar cina si cum sa o aplice k nu poti sa ii pandesti p toti nesimtitii
    3 0
  • Super
    Salut decizia autoritatilor! La cat mai multe astfel de actiuni, chiar si in alte orase daca se poate.
    3 0
  • youshin
    moldovean in ardeal
    Sorin Apostu este un golan legal cand era director in primarie i se spunea directorul juma juma daca doriti sa intelegetii
    cam 3% din taxiuri-le din cluj asculta acest gen de muzica au dat prea multe autorizatii si acum clujul este sufocat de taxi
    1 0
  • Mircea
    De acord cu Dictatorul.
    Eu detest manelele insa nu mi se pare normal sa interzici ascultarea unui gen de muzica. K asa se supara taximetristii si de acum o sa ascultam muzica in masina ca la disco k deh, legea nu zice nimic de volum, doar de manele.
    Oricum, daca iti alegi tu taxiul si nu il lasi pe el sa te aleaga (daca treceti des prin aeroport sau gara stiti la ce ma refer) atunci in majoritatea cazurilor o sa dati peste soferi amabili, care sunt in timpul serviciului si nu asculta muzica la maxim sau fac alte lucruri care sa deranjeze pasagerul, ca doar de pe urma lui isi ia banii...chiar si in Bucuresti
    0 0
  • salcia
    Democratie si constitutionalitate, drepturile omului etc.
    Oameni buni, fiecare e liber sa asculte ce muzica vrea si sa faca ce vrea, atata timp cat nu ii deranjeaza pe altii si cat e la el acasa! Nu poti sa asculti manele, sau orice fel de muzica, eventual data si tare, daca esti in timpul serviciului, decat poate daca te roaga in mod expres clientul.

    Cum ar fi si noi, la birou, sa ne apucam sa ascultam ce vrem?! Eventual sa si lucram in open space! Nu se poate, e vorba despre un minim de civilizatie, respect fata de ceilalti (nemaivorbind de cazul in care e vorba despre clienti care practic iti platesc salariul), bun simt si trai in comun alaturi de alti oameni.

    Eu locuiesc in Bucuresti si sincer imi este teama sa iau taxiul, desi sunt nevoita sa fac acest lucru destul de des. Multe taxiuri sunt murdare, miros, taximetristii sunt neciopliti, isterici, fumeaza fara sa ceara voie clientului, asculta muzica sau emisiuni cu volumul la maxim (si dupa 12 ore petrecute la birou chiar nu am niciun chef de house, sau meciuri, si nici de discutii cu ei si lamentari), fac scandal daca nu au sa-ti dea rest etc. Pe langa foarte des intalnitele replici: "nu merg acolo ca e prea aproape/ departe", "eu merg doar in zona X", "nu merg in Militari dimineata", "nu bagati umbrela in masina ca se uda" (hello, si ce sa fac cu ea, o arunc?!) etc. etc. etc.

    Deci da, sunt de acord ca trebuie disciplinati cumva. Bineinteles ca am intalnit si taximetristi foarte ok (chiar si unii care ascultau muzica clasica, asta da soc :)), dar din pacate acestia reprezinta exceptiile.
    1 0
  • o opinie din Cluj
    Ar trebui nenea primar Apostu sa circule cu taximetristii din Bucuresti si apoi sa vedem daca mai are ceva de comentat fata de taximetristii din Cluj, care-s parfum pe langa mitici.

    Legat de locuri de parcare pt taximetristi: sunt doar de vreo 4-5 ori mai putine decat numarul de taximetristi, mi se pare o aberatie sa-l lasi pe om fara licenta doar pentru ca primaria din Cluj e incapabila sa asigure acele parcari pt. taximetristi.

    Probabil asta e doar o metoda de a reduce numarul lor, au mai fost idei (unele aplicate) astfel incat sa scada numarul de taximetristi in Cluj, probabil se urmaresc niste interese.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru