Ford va inlocui bujiile cu lasere in anii urmatori

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 15.07.2009
Ford lucreaza in prezent cu o echipa de cercetatori la dezvoltarea unei tehnologii laser care sa inlocuiasca actualele bujii. Sistemul ar putea debuta in anii urmatori pe modelele de top din gama Ford.

Ford si-a unit fortele cu cercetatorii de la Universitatea din Liverpool pentru a duce la bun sfarsit un proiect care vizeaza inlocuirea actualelor bujii cu lasere. Tehnologia presupune ca aprinderea sa fie imbunatatita prin folosirea unor lasere in camerele de combustie.

Acestea ar putea sa fie concentrate mai bine asupra unor zone din camerele de combustie pentru a aprinde orice tip de combustibil. De asemenea, tehnologia este mult mai stabila decat actualele bujii, fiind mult mai eficienta iarna, atunci cand vremea rece da batai de cap la pornire. Stabilitatea tehnologiei ii permite motorului sa foloseasca mai putin combustibil, ceea ce inseamna ca valorile consumului ar putea scadea considerabil.

Momentan tehnologia de aprindere cu laser este testata in laboratoarele Universitatii din Liverpool, urmand sa fie implementata pe modelele de top ale constructorului american in anii viitori.

Tom Shenton, cercetator in cadrul universitatii britanice, a declarat ca amplasarea actuala a bujiilor nu permite o aprindere optima insa folosirea laserelor va imbunatati substantial acest aspect prin orientarea fasciculului in punctul cel mai eficient.

In plus, laserul va folosi mult mai putina energie decat actualele bujii.

via | Autoblog

Comentarii (2)

  • Marius_New
    Tehnologii noi
    De fapt, se cam stie, si nu este o noutate.
    Chiar Bill Gates a patentat un brevet cu privire la motorul viitorului - motorul electromagnetic si cu injectoare laser. Cred ca tehnologia asta va pune pe butuci atat motoarele electrice cat si cele pe baza de hidrogen.
    Cu cat mai multe noutati - cu atat mai bine.
    5 0
  • laurentiu
    Tehnologii noi
    intrebare: nu`i asa ca tot pe motorina/benzina for merge masinile ?
    intrebare 2: daca nu, atunci pe ce se mai fac constructiile marete de la arabi....?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru