GM a dezvaluit primele detalii despre noua sa tehnologie de afisaj pe parbriz

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 17.03.2010
Tehnicienii General Motors pregatesc un sistem inovator de afisaj pe parbriz, care va ajuta soferul in situatii cu vizibilitate slaba.

General Motors lucreaza alaturi de cei de la Universitatea din California de Sud pentru a dezvolta noua generatie de sisteme de afisaj pe parbriz. Exista deja o serie de producatori care au implementat un sistem de afisaj de tip HUD (Head Up Display), care prezinta o serie de informatii importante pe sofer chiar pe parbriz, lucru care ajuta la pastrarea atentiei la sosea, nu la instrumentatia de bord, fara a pierde din ochi detaliile importante legate de parametrii de functionare ai vehiculului.

Inginerii GM vor sa ajute soferii pe cat posibil cu noul lor sistem, care va proiecta informatii direct pe parbriz fara a deranja soferul. Spre exemplu, aceasta tehnologie poate sa "sublinieze" liniile de pe sosea in momentul in care sofati in conditii de ceata sau de intuneric. Sistemul inovator de afisaj de la GM foloseste o serie de senzori care detecteaza toate elementele de pe marginea drumului, fie animale, oameni, indicatoare rutiere sau alte vehicule. Indicatoarele rutiere vor fi si ele "subliniate" pe parbriz, acestea urmand sa fie incercuite virtual de catre acest sistem de afisaj cu ajutorul senzorilor dedicati.

Opel are deja un sistem de detectare al indicatoarelor rutiere, intitulat OpelEye, care avertizeaza soferul de limita de viteza legala de pe soseaua pe care circula. De data aceasta, sistemul celor de la GM va merge chiar mai departe, lucrand impreuna cu sistemul GPS pentru a corela indicatoarele de pe sosea cu indicatiile GPS si cladirile cu puncte cheie, pentru a asista soferii cat mai mult.

Cei de la General Motors anunta implementarea primelor versiuni de productie ale acestor sisteme pe vehicule in 2016. Acestea trebuie sa treaca peste o serie de piedici legale, dar si peste eterna problema a costurilor. Desi sistemul complet va debuta in 2016, cei de la GM ar putea implementa treptat o serie de sisteme care vor oferi o parte din aceste functii in viitorul apropiat.

Via | Autoblog

Comentarii (3)

  • Bentley
    Mai coerent...
    Mai e de lucrat la acest sistem...Ideea nu-i rea, dar acuratetea detaliilor... Acest sistem ar trebui sa ajute, nu sa oboseasca ochii soferului... Contururile alea sunt cam haotice...

    Da' las ca pana in 2016 mai au timp de imbunatatit sistemul :)
    7 0
  • gigi contra
    da
    Adevarat, o idee buna dar mai au de lucru, in ultima poza mi se pare mie sau pe ceata o ia cam pe aratura linia aia, daca ai tine cont de ea ai merge putin cam pe marginea drumului.

    Sa o imbunatateasca si sa schimbe culorile afisate (sau intensitatea lor) si chiar va fi ceva inovator.
    2 0
  • ha ha ha
    ha ha ha
    ....sau cum sa pocnesti cu musca de parbriz, facand cu ochiul la gagica din coltul strazii...hihihi
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru