GM şi NASA au prezentat o mânuşă robotizată care te face mai puternic

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 14.03.2012
General Motors a dezvoltat alături de NASA o mânuşă robotizată pentru astronauţi şi pentru angajaţii de pe linia de producţie. Aceasta oferă un plus de forţă pentru a uşura sarcina omului la prinderea obiectelor.

Parteneriatul dintre General Motors şi NASA a dat naştere unui nou obiect. După umanoidul Robonaut, GM şi NASA au creat K-Glove, un dispozitiv de asistare a prinderii umane, respectiv o mânuşă robotizată. Spre deosebire de alte tehnologii futuriste dezvoltate de constructorii de automobile, aceasta va fi folosită în producţia de serie, dar nu unde vă imaginaţi iniţial. Mai exact, cei de la GM consideră că mânuşa K le va uşura munca salariaţilor lor de pe linia de asamblare, care trebuie să-şi folosească forţele proprii pentru a asambla automobile.

Primul prototip al mânuşii robotizate a fost finalizat în martie 2011, iar cea de-a doua generaţie a fost lansată trei luni mai târziu. Modelul din imagini este un prototip alimentat cu o baterie litiu-ion provenită de la o unealtă electrică fără fir şi cântăreşte aproximativ un kilogram. Întregul proiect este dezvoltat de la proiectul Robonaut al celor de la NASA, care au creat robotul umanoid R2. Mâna lui R2 a fost transformată într-o mânuşă destinată folosirii umane şi mânuşa rezultată este destinată eliminării problemelor la nivelul tendoanelor din antebraţ şi a afecţiunilor tunelului carpian, ambele cauzate de acţiuni repetitive.

Cei de la GM spun că K-Glove este bună atât pentru un astronaut care lucrează într-un costum presurizat, cât şi pentru un lucrător în asamblare într-o fabrică de automobile.

Pentru a ţine o unealtă necesară la asamblarea unui automobil, un lucrător are nevoie să aplice o forţă de prindere de până la zece kilograme, dar noua mânuşă robotică îi reduce efortul cu până la 75%.

Via | Autoblog

Comentarii (6)

  • Americanii sunt inventivi ca intotdeauna. Bravo lor!
    17 8
  • mda...
    In afara de faptul ca-i facuta in colaborare cu un constructor auto, nu vad ce implicatii ar avea la automobile... suntem totusi pe un site auto, nu?>
    9 15
  • AndreiRN
    Transfer
    Aceasta manusa era de cativa ani in inventarul NASA pe langa alte jucari de genul asta cum ar fi o pereche de "picioare" care pot merge automat.
    Acum sa facut doar un transfer de technologie pt industria civila.
    6 12
  • si uite asa ne transformam din oameni care, acu cateva sute de ani, puteau tine o sabie de 15-20 kg si putrau o armura de cel putin 15 kg toata ziua, fara sa se planga, in oameni care in viitor li se va parea greu sa ridice o cheie franceza de jos(ca tot suntem pe site auto, sa nu mai zic de 2 galeti cu apa).
    21 1
  • si uite asa se transforma filmul Terminator in realitate
    3 0
  • AndreiRN
    Modernism
    Pai uni sunt oameni si acuma dar uni sunt doar niste litere fara caracter care tin locul de umplutura.
    Poza este clara pt multi si utilitatea unei astfel de scule la o linie de asamblu sau chiar si la schimbat rotile sau un mecanic de weekend este clara.
    Mai bizar pt mine sunt acei barbati care nu au habar sa citeasca o harta de hartie sau sa se poata orienta pe strazi fara electronice.
    Au ajuns multi handicapati la volan in zilele de azi.
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru