Japonia: Cercetătorii au inventat scaunul auto care recunoaşte şoferul

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 03.01.2012
Japonezii au dezvoltat un sistem care indentifică şoferul cu ajutorul unor senzori amplasaţi în sezutul scaunului. Sistemul are rol de dispozitiv antifurt.

Cercetătorii Institutului Avansat de Tehnologie Industrială din Tokyo au prezentat un nou sistem anti-furt pentru automobile. Vorbim de un sistem aflat în stadiul de prototip, care foloseşte 320 de senzori aflaţi pe şezutul unui scaun auto pentru a identifica ocupantul. Încă din acest stadiu, sistemul oferă o precizie de 98%, ceea ce le oferă speranţă niponilor pentru o versiune de serie a acestui sistem.

Sistemul permite identificarea şoferului prin modul în care masa sa este distribuită pe scaun, fiecare persoană având un mod special în care se aşează pe scaun. Aparent, felul în care şoferul aplică presiunea pe scaun este ca o amprentă, iar această amprentă nu poate fi falsificată. Cercetătorii lucrează acum la o posibilitate de a transforma sistemul într-o tehnologie utilă constructorilor auto şi consumatorilor, fiind căutată o metodă de a adapta sistemul la orice model de serie. O altă problemă adusă în vedere este legată de schimbarea caracteristicilor conducătorului, ceea ce ar putea aduce o problemă pentru acest sistem.

Fiecare senzor trimite informaţiile unui laptop, care analizează toate datele şi compară cu baza de date existentă.

Dacă informaţiile coincid, sistemul permite pornirea motorului şi conducerea vehiculului. În caz contrar, motorul nu porneşte. Sistemul ar putea avea şi alte aplicaţii, cum ar fi cea de a înlocui butoanele de memorie ale scaunelor cu reglare electrică, detectarea unui şofer putând activa mutarea scaunului şi a oglinzilor în poziţiile setate de acesta.

Via | TechCrunch

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru