Mazda devine independenta fata de Ford

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 18.11.2008
Ford vinde 20% din actiunile Mazda si pierde controlul asupra companiei. Mazda anunta schimbari la nivel de conducere.

Esential

540 de milioane de dolari va primi Ford pe 20% din actiunile Mazda.

Ford incearca sa faca rost de lichiditati, motiv pentru care este tot mai aproape sa vanda 20% din pachetul de 33.4% detinut la Mazda.

Presa nipona informa in urma cu ceva timp ca Ford are nevoie de capital pentru a acoperi gaurile venite din vanzarile foarte slabe, motiv pentru care ar dori sa vanda 20% din actiunile Mazda, tranzactie care ar urma sa aduca o suma de aproximativ 1 miliard de dolari.

Mai nou, evolutia actiunilor Mazda la bursa din Tokyo a dus la o scadere semnificativa a sumei. In urma vanzarii a 20% din actiuni, Ford ar obtine astazi doar 540 de milioane de dolari. Mazda a anuntat astazi schimbari majore in urma acestei tranzactii iminente. Asadar, Mazda va fi compania care va achizitiona actiunile Ford, iar vicepresedintele executiv, Takashi Yamanouchi, va deveni noul CEO al brandului nipon. Mai mult, doua treimi din membrii Ford aflati in consiliul de administratie la Mazda vor fi nevoiti sa paraseasca aceste pozitii.

Hisakazu Imaki, actualul CEO Mazda, a declarat: “Vanzarea actiunilor Mazda de catre partenerul nostru Ford, nu va duce la schimbarea strategiei companiei noastre.

Vom continua sa colaboram cu Ford la cel mai inalt nivel si sa impartim platforme si trenuri de rulare".

De cealalta parte, Alan Mulally, CEO Ford, a confirmat vanzarea actiunilor Mazda si a intarit ca lucrul de care are nevoie in acest moment compania americana este capitalul. Ford a devenit actionar la Mazda in 1979, iar din 1996 controleaza constructorul auto japonez.

Taguri: Ford, Mazda

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru