Motorina va fi mai scumpa decat benzina si in 2009

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 01.01.2009
Motorina va continua sa fie mai scumpa decat benzina si in decursul acestui an, din cauza majorarii accizei pentru aceasta.

Motorina va fi in continuare mai scumpa decat benzina din cauza majorarii accizei pentru aceasta, la 1 ianuarie 2009, si a cursului de schimb la care acciza este calculata. Pe langa aceasta, introducerea normelor Euro 5 ar putea scumpi toate tipurile de carburanti cu peste 3.8 procente.

Pretul motorinei a ajuns sa fie mai mare decat cel al benzinei la inceputul anului 2008, ca urmare a majorarii accizei cu 5.6 %, de la 307.59 euro pe tona, la 325 euro pe tona. Acciza la motorina va creste din prima zi a anului 2009 la 336 euro pe tona, urmand ca in 2010 sa ajunga la 347 euro pe tona. Pentru benzina fara plumb acciza va creste de la 425.06 euro pe tona, la 436 euro pe tona, urmand ca aceasta sa urce la 452 euro pe tona, in 2010.

Acciza pentru carburanti este calculata la cursul leu/euro al Bancii Nationale a Romaniei din prima zi lucratoare a lunii octombrie. Astfel, pentru anul viitor cursul la care va fi calculata acciza este de 3.7348 lei/ euro, in timp ce pentru anul 2008 nivelul a fost de 3.3515 lei/ euro.

Introducerea standardului Euro 5 ar putea duce la o crestere a pretului la pompa la carburanti, care este cuprinsa intre 3.8 procente si 10 procente, conform companiilor de pe piata.

Impactul introducerii acestui standard de mediu ar putea fi diminuat de o eventuala scadere a pretului barilului de petrol pe pietele internationale. Companiile petroliere sunt obligate sa faca o serie de investitii in unitatile de procesare pentru a putea fabrica produse conform standardului Euro 5. Recuperarea acestor costuri se va face prin marirea pretului la pompa al carburantilor. Standardul Euro 5 are ca scop reducerea continutului de sulf din carburanti si a intrat in vigoare in toate statele membre ale Uniunii Europene incepand cu prima zi a acestui an.

Via | Mediafax

Comentarii (6)

  • jegosi
    au gasit si ei o vaca de muls. sa-i ia dracu de jegosi, bine ca platesti accize mai mari ca poluezi mai putin.
    0 0
  • benzinosu
    benzina vs motorina
    Nu mi-e clar de ce pretul motorinei e mai mare decat cel al benzinei, din moment ce acciza la benzina e 436 euro/tona, iar la motorina 336 euro/tona... deci cu 23% mai mica. De unde diferenta asta, din moment ce pretul de productie este relativ egal
    0 0
  • @benzinosu
    @benzinosu legea cererei si a ofertei nene. se cere diesel creste pretu la diesel....tu nu vezi cate masini diesel sunt? sa-ti iei diesel pt altceva in afara de stilu de condus (daca-ti place) e o prostie....pentru ca tre sa fi taximetrist ca sa zici ca merita banii. te amagesti cu consumuri relativ mici, dar per total te costa la fel daca nu mai mult.
    0 0
  • toteu
    pretul de productie e mult mai mic la motorina benzinosule, motorina fiind una din ramasitele benzinei. V-amintiti de cand motorina era 12.000 lei / litru iar benzina 25.000 lei ? sau sunteti prea mici sa fi trait in vremurile acelea ? iar la costuri totale motorina e mult mai agreabila mai ales daca mergi in oras.. diferenta de consum e de 2-3 litrii in cel mai fericit caz, iar diferenta de pret e doar de 40 bani
    0 0
  • florin
    niste hoti
    eu stau si ma intreb....la petromv si la omv cand am trecut pe 31 dec la orele 19.00 benzina era 2.89.... dimineata, pe 1 ianuarie 2009 la ora 4 benzina era 3.04 sau cam asa ceva.... oare au schimbat benzina din rezervoare in noaptea aia...?cand a fost se ieftineasca .....le-a luat saptamani....cand e sa scumpeasca....le ia secunde.... romania... tara japcarilor. si nimeni nu le face nimik.
    0 0
  • ha ha ha
    ha ha ha
    BINE V-AM GASIT DRAGII MEI.VA DORESC UN AN NOU CAT MAI BUN SI MAI REALIZABIL.AU SCUMPIT MOTORINA,IN PRIMUL RAND PENTRU CA MAJORITATEA MASINILOR MARI(TIRURI,CAMIOANE,VAPOARE)MERG PE MOTORINA,IN AL DOILEA RAND PENTRU CA,INTR-ADEVAR MULTI OAMENI SI-AU LUAT AUTOTURISME PE MOTORINA SI APOI ASA E LA NOI IN ROMANIA:DACA AU MULTI MASINI PE MOTORINA,HOTII DE LA STAT AU VAZUT O POSIBILITATE DE A SE IMBOGATI PE TEMA ASTA SI AU SCUMPIT MOTORINA.NU SUNT DE ACORD CU FAPTUL CA DACA AI MASINA PE MOTORINA COSTURILE IN TIMP ALE MASINII SUNT LA FEL CU CELE ALE MASINII PE BENZINA SI ASTA O SPUN DIN EXPERIENTA,PENTRU CA UN MOTOR DIESEL E MAI DURABIL IN TIMP DECIT UNUL PE BENZINA.NU V-ATI INTREBAT NICIODATA DE CE LA RALIURILE TROPHY-INCLUSIV RALIUL PARIS-DAKAR,MASINILE AU MOTOARE DIESEL?SI DE CE TREC MAI USOR PRIN PRAF,APA SAU ZAPADA?CEI CARE AU DIESEL SI CEI CARE SUNT CUNOSCATORI STIU DE CE.....VA DORESC NUMAI BINE.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru