Noul motor BMW pe hidrogen este mai eficient decat orice diesel

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 13.03.2009
Inginerii BMW au dezvoltat un propulsor alimentat cu hidrogen care a devenit mai eficient decat motoarele turbodiesel.

BMW a creat un motor cu hidrogen care are un ciclu termodinamic similar cu cel al unui motor diesel si beneficiaza de tehnologia injectiei directa de hidrogen la presiune mare. Inginerii BMW au lucrat impreuna cu specialistii de la HOERBIGER, HyCentA si cu profesorii de la Universitatea de Tehnologie din Graz, dezvoltand un proces de combustie care realizeaza o eficienta remarcabila pentru motoare cu combustie interna.

Eficienta acestui motor este de 42%, ceea ce inseamna ca ofera un randament mai bun decat orice alt motor diesel creat pana acum. Noul sistem de combustie imbina punctele forte ale motoarelor Otto si ale motoarelor diesel in timp ce foloseste proprietatile deosebite ale hidrogenului.

Eficienta acestui propulsor atinge valori deosebite ce pot fi comparate cu valorie obtinute de cele mai performante motoare diesel create pana acum. Inginerii care au lucrat la acest proiect s-au bazat pe rezultatele proiectului HyICE, ai carui creatori au reusit sa obtina o putere specifica de peste 100 kilowati pe litru dintr-un motor cu hidrogen si aprindere pe scanteie.

Inginerii de la BMW au creat o noua chiulasa pentru motoarele care vor fi alimentate cu hidrogen, bazata pe cea a unui motor diesel. Camera de combustie a acestui motor a fost configurata de BMW si tehnicienii de la Universitatea de Tehnologie din Graz folosind o simulare pe calculator a procesului de combustie.

Compania Hoerbiger a creat injectoare de presiune inalta pentru a realiza cu succes injectia directa a hidrogenului in camera de combustie la presiuni de peste 300 de bari. Eficienta record a noului motor inseamna putere mai mare si un consum mai redus de carburant. Aceste valori pot fi imbunatatite pe masura ce BMW dezvolta tehnologia de reutilizare a caldurii generate de gazele evacuate.

Via | AutomobilesReview

Taguri: BMW, diesel, hidrogen

Comentarii (5)

  • Injectie directa de hidrogen?? foarte tare, adica poate sa inlocuiasca benzina sau dieselul cu hidrogenul, ma intreb totusi modelul honda cu pila de combustibil si motor electric nu e unpic mai bun, nu dpdv al eficientei ci dpdv al mecanicii mai simple, si al costurilor. Oricum Hidrogenul este combustibilul de viitor
    2 0
  • BMW pe hidrogen
    bai Sorin se vede ca nu esti la curent cu toate lucrurile.
    0 3
  • Cred ca se spune "chiulasa"....
    0 2
  • Honda FCX Clarity proiect in california mult mai vechi
    0 0
  • ai dreptate reed
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru