Oficial: Iata primul Mini electric!

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 20.10.2008
Constructorul britanic a dezvaluit astazi informatii si fotografii oficiale ale primului sau model complet electric: Mini E.

La mijlocul lunii noiembrie MINI va bifa debutul sau oficial in lumea modelelor auto complet electrice. In cadrul Salonului Auto de la Los Angeles constructorul britanic va dezvalui publicului noul Mini E, o versiune complet electrica a modelului Cooper.

Bazandu-se pe acelasi principiu de functionare ca si celelalte vehicule electrice prezente pe piata, Mini E va porni insa cu un handicap major din cauza amplasarii bateriei in locul banchetei din spate. Tot bateria si trenul de rulare electric vor duce la o obtinerea unei mase totale de 1456 kilograme.

Acest handicap este insa estompat de puterea motorului electric care dezvolta 204 cai si un cuplu motor de 220 Nm. Performantele nu sunt deloc modeste, Mini E accelerand de la 0 la 100 de km/h in 8.2 secunde. Viteza maxima se pastreaza insa la o valoare de doar 152 de km/h.

Noul Mini E este alimentat de un motor electric intretinut de bateria litiu-ion amintita mai sus, care ii poate asigura micului model o autonomie de 240 de kilometri.

Bateria poate fi incarcata total in opt ore de la o priza normala si in doar doua ore si jumatate de la o unitate special creata de Mini, cu un amperaj mai mare, care poate fi instalata in garajul viitorilor clienti.

Primul vehicul complet electric al celor de la Mini beneficiaza cum era si normal si de un sistem de regenerare a fortei de franare, care transforma energia cinetica in electricitate, transmisa bateriei.

Pentru cei care se asteptau si la un altfel de design, mult mai electrizant, Mini dezamageste, noua versiune electrica individualizandu-se prin absenta tevilor de esapament si prin prezenta unor viniluri colorate pe capota, acoperis si pe grila frontala. Tonalitatea caroseriei, gri-galben, este continuata si la interior, unde singurele detalii care atrag atentia sunt indicatorul bateriei pozitionat in spatele volanului si bineinteles absenta banchetei spate.

Cu ajutorul BMW, Mini va incerca sa aduca noul concept electric cat mai aproape de realitate. Versiunea electrica a modelului britanic va fi produsa initial in doar 500 de exemplare care vor fi livrate unor clienti atent selectionati din Statele Unite, pentru a testa fiabilitatea trenului de rulare.

Mini se gandeste in prezent la introducerea unui astfel de program si pentru Europa.

Noul Mini E va fi produs la uzina britanica din Oxford, fara motor si transmisie. Aceste componente esentiale vor fi asamblate mai apoi la uzina BMW din Munchen, Germania.

via | CarScoop

Taguri: Cooper, Mini, Mini E

Comentarii (2)

  • Toate masinile electrice trebuie sa fie urate?
    Pe langa ca bateriile monstruoase, mai e si masina urata. Nu inteleg de ce nu incearca sa o faca atat de atragatoare incat oamenii sa treaca peste problema bateriilor numai pentru ca le place cum arata. La fel si Toyota Prius. Nu total electrica, functionala dar cu siguranta urata.

    Oricum, buna treaba. Iar cu bateriile probabil va fi la fel ca si cu calculatoarele. Acum 40 de ani calculatoarele erau cat casa si faceau ce face calculatorul de pe telefonul meu mobil. Acum mai avem putin si ni le implantam in loc de creier :) Sper totusi sa se intample mai repede, in 40 de ani o sa uitam cum arata un copac verde daca continuam sa ne distrugem in ritmul asta.
    0 0
  • Un pas inainte
    Un pas inainte dupa parerea mea...sugerez ca toti constructorii sa produca masini electrice in felul acesta vor avea suficienta experienta pentru timpurile cand chiar nu v-a mai fi petrol. Ma astept ca toti ecologistii sa isi cumpere masini electrice in prima faza,cand se va generaliza treaba asta.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru