Porsche, unda verde pentru preluarea Volkswagen

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 04.03.2008
Porsche a primit avizul consiliului director pentru a demara operatiunile de preluare a Volkswagen

Porsche AG a primit avizul consiliului supervizor pentru a prelua pachetul de control la Volkswagen, urmand a isi mari cota de actiuni de la 31% pana la 50 sau 51%.

Intre timp VW, desi este o tinta de preluare pentru Porsche, a inaintat o oferta pentru producatorul suedez de camioane Scania. Astfel, Porsche ar urma sa controleze, indirect, o buna parte din productia europeana de camioane, VW detinand deja 29,9% din MAN. Analistii considera ca Volkswagen ar putea sa achizitioneze Scania si in acelasi timp sa ajunga la un pachet de control in cadrul MAN, sa fuzioneze cele doua companii in Volkswagen Commercial AG, si apoi sa vanda noua entitate celor de la Porsche.

VW este dispus sa plateasca 2,8 miliarde de dolari pentru a cumpara actiunile Scania detinute de Investor AB si Wallenberg Foundations. MAN a incercat in 2007 o preluare ostila a Scania, pentru 10,3 miliarde euro, care in final a esuat.

Porsche a inceput, in ultimii doi ani, sa isi cresca gradual pachetul de actiuni detinut din VW.

Oficialii Porsche au anuntat ca, in urma deciziei de a ajunge la controlul VW, nu vor absorbi in totalitate compania.

Comisia Europeana trebuie mai intai sa dea unda verde achizitiei VW de catre Porsche, proces estimat sa dureze cateva luni. O prima urmare a unei preluari ar fi o mai buna expunere a VW pe piata americana, unde Porsche este un nume mult mai bine cunoscut.

Al doilea mare actionar al Volkswagen este landul Saxonia Inferioara, care detine peste 20% din companie.

VW are in portofoliu marcile Audi, Skoda, SEAT, Lamborghini, Bentley si Bugatti. Compania a raportat un profit de 4,1 miliarde euro in 2007, in crestere anuala cu 50%.

via | BizCity

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru