Povestea unui pasionat de maşini: Kim Dotcom, fondatorul Megaupload

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 24.01.2012
Săptămâna trecută FBI închidea site-ul Megaupload şi, odată cu el, îl aresta pe fondatorul acestuia, Kim Dotcom. Un grandoman extrem de controversat, Kim a iubit foarte mult banii, dar şi maşinile exotice.

Săptămâna trecută, mediul online a fost zguduit de închiderea unuia dintre cele mai mari site-uri dedicate pirateriei. Este vorba despre celebrul megaupload.com, o sursă infinită de filme, muzică şi alte fişiere piratate. FBI a reuşit să închidă site-ul şi să-l aresteze pe controversatul său fondator: Kim Schmitz, supranumit şi Kim Dotcom, în data de 19 ianuarie.

Odată cu arestarea sa, organele americane de investigaţie au reuşit să captureze şi o impresionantă colecţie auto, ceea ce îl înscrie automat pe Schmitz pe lista infractorilor cu gusturi extrem de rafinate pentru maşini exotice.

În garajul său au fost descoperite două exemplare Mercedes CLK DTM, o duzină de alte modele ale constructorului din Stuttgart (S65 AMG, CL63 AMG, G-Klasse, ML), un Lamborghini LM002, precum şi alte supercaruri rar întâlnite pe stradă.

Şi pentru ca reţeta unui megaloman să fie completă, Kim şi-a personalizat bijuteriile pe patru roţi cu numere de înmatriculare preferenţiale de tipul "CEO", "GOD", "MAFIA" şi "HACKER". Valoarea colecţiei de maşini a fost estimată la aproximativ 6 milioane de dolari, o cifră derizorie pentru un magnat al cărui domeniu de internet valora peste 200 de milioane de dolari şi care a produs venituri de 175 de milioane de euro, cu puţin peste 100 de angajaţi.

Pasiunea lui Kim: Cursa Gumball 3000

Obezul simpatic nu este necunoscut fanilor auto, care au avut ocazia de a-l vedea live la curse celebre, cum este Gumball 3000. Kim s-a numărat de multe ori pe grila de start a celebrei curse şi chiar a fost descris de revista Vanity fair ca fiind "un şofer talentat şi foarte rapid", dar şi "un capitalist aventuros cu spirit competitiv".

Acest lucru s-a văzut de multe ori, fondatorul Megaupload fiind extrem de popular şi gata să se afişeze oricând şi oriunde. O serie de imagini surprinse în interiorul maşinilor sale de concurs, de-a lungul kilometrilor din Gumball 3000, au demonstrat de nenumărate ori pasiunea lui Kim pentru viteză.

În timpul unei curse, a dat dovadă de mult sânge rece când a reuşit să treacă printr-un punct de taxare de pe autostradă fără să oprească la semnalele poliţiştilor.

Aceştia vroiau să-l amendeze pentru că circulase cu 250 de km/h. Referindu-se la această întâmplare, controversatul pilot a declarat, în cadrul evenimentului de după cursă: "Sunt foarte bucuros că mă aflu aici în această seară, că mă pot bucura de petrecere şi de faima de a fi cel mai rapid om al cursei Gumball."

Visul lui Kim: o cursă care să rivalizeze cu Gumball 3000

Pasiunea lui Kim Schmitz a mers chiar mai departe de atât. Magnatul şi-a dorit propria cursă, rivală pentru Gumball 3000. Ar fi trebuit să se numească The Ultimate Rally şi să fie "prima cursă de supercaruri exotice transcontinentală", după cum însuşi Kim afirma.

La linia de start s-ar fi aliniat 100 de maşini rare, capabile să acopere un traseu ce măsura nu mai puţin de 3000 de mile, echivalentul a 4800 de kilometri, o distanţă destul de mare pentru acest tip de vehicule.

Proiectul care a atras atenţia GM şi Chrysler

Dragostea lui Kim pentru maşini nu s-a terminat şi nici nu a început aici. În 2001 înfiinţa compania Megacar şi încerca să se adreseze unei nişe de oameni foarte bogaţi, dornici să se afle la bordul unui vehicul super tehnologizat.

Proiectul a pornit de la propriul său Mercedes S-Klasse, echipat cu un computer şi o conexiune la internet, 16 linii telefonice, acces în timp real la un apel de tip teleconferinţă, un televizor capabil să se ascundă în plafon, alte patru disponibile în fiecare colţ şi bineînţeles un DVD Player.

Potrivit unui interviu acordat publicaţiei "The Independent", Kim spera că o asemenea maşină va fi considerată ideală de către şefi de stat şi diplomaţi. Mai mult, declara pe atunci că General Motors şi Chrysler s-au arătat interesate de producţia în serie a unui asemenea model.

Arestat la sfârşitul săptămânii trecute în noua Zeelandă, Kim va fi extrădat cel mai probabil în Statele Unite, unde riscă până la 55 de ani de închisoare pentru infracţiuni ca spălare de bani, piraterie, crimă organizată şi încălcarea drepturilor intelectuale.

Kim Dotcom, un adevărat personaj de film

Kim Schmitz s-a născut în 1974 şi are dublă naţionalitate, germană şi finlandeză.

S-a afirmat la începutul carierei sale de programator prin mai multe fraude aduse site-urilor din Statele Unite. Primele sale interacţiuni cu poliţia au avut loc încă din 1994, când aceştia i-au confiscat aparatură şi bunuri dîn valoare de aproape 80.000 de dolari.

Kim nu s-a cuminţit şi a continuat să îşi pună talentul în slujba activităţilor ilegale. A fondat o companie de securitate, Data Protect, pe care a vândut-o mai apoi celor de la TUV Rheinland.

Megaupload, trafic de 50 de milioane de vizitatori pe zi

În martie 2005 Schmitz pune bazele Megaupload în Hong Kong. În scurt timp, site-ul său a devenit al 13-lea cel mai popular din lume cu numai 150 de angajaţi. Cei aproape 50 de milioane de vizitatori unici pe zi au adus profituri chiar şi de 175 de milioane de dolari. În momentul său de vârf, Megaupload a fost responsabil chiar şi pentru 4% din totalul traficului pe internet.

Kim nu a fost niciodată un econom. Ba dimpotrivă, a cheltuit cât a putut şi a încercat să arate asta. Stabilit în Noua Zeelandă, Dotcom a închiriat o vilă de 30 de milioane de dolari lângă Auckland. Nu a fost lăsat să o cumpere, deşi a finanţat un spectaculos foc de artificii de Anul Nou, care a durat 10 minute şi a costat 500.000 de dolari.. Chiar şi aşa, neo-zeelandezi i-au acordat dreptul de rezidenţă în 2010.

După arestarea sa, săptămâna trecută, mai mulţi pasionaţi ai jocurilor pe calculator au aflat că Dotcom era liderul clasamentelor online la jocurile Call of Duty şi Modern Warfare 3.

Comentarii (17)

  • pfiuuu
    masinile sint vax albina pe linga resedinta aia...parca e din basme
    19 1
  • ?
    face facultatea in guantanamo
    15 0
  • Frumos...macar avea gusturi fata de altii.
    ML-ul nu imi prea place....as fi preferat X5 M.
    9 3
  • .marius.
    Asa se intampla cand castigi 175 milioane $ pe an. Cu toate astea vad ca tine la originile sale ( germane ) avand in vedere ca a sustinut economia Germaniei prin achizitiile atator Merc'uri. Foarte tare omu' ! sau ma rog...a fost. :)
    12 3
  • Smecher gagiu...l-a dus capu si stia sa isi traiasca viata. Pacat ca cei de la FBI au fost mai destepti ca el. :|
    17 5
  • Alex Radoi
    @ccp
    Se poate si mai rau, si chiar in Romanica. Uite casa lui Casuneanu, merita vazut tot clipul: http://www.youtube.com/watch?v=kJcfynHrY0Q
    2 0
  • Pasionat al banului si faimei.
    Dupa descrierea de mai sus, se vede ca pasiunea lui e sa isi arate avutia nu viteza.
    2 2
  • @alex radoi
    aha,e beton,dar tot mai mult imi place astalalta(na,chestie de gusturi)....apropo,hi,hi,vreau si eu(daaaa si daca mi-ar da-o gratis tot nu as avea bani pt intretinere)
    3 1
  • @asd
    :e greu sa ascunzi atita gramada de bani si probabil cu timpu se obisnuieste ,pierzi contactul cu realitatea si i se pare ca-i normal ca si ailalti au s.a.m.d.(avem si noi la romanica sti tu mai bine
    2 2
  • @
    Incredibil. Cine nu si-ar dori o viata ca al lui ?
    1 1
  • kumite
    Banii pot cumpara orice!
    Cei de la emigrari New Zealand stiau totul despre el.Dar el si-a cumparat rezidenta cu 10 milioane de dolari.Se acorda viza de rezidenta sub categoria "Afeceri si Investitii"Dupa aceea a donat o gramada de bani pentru cei din Chch afectati de cutremure.Se stie ca Noua Zeelanda este una din cele mai putin corupte tari din lume.O mai fi adevarat?
    3 1
  • @kumite Normal ca e adevarat.....ca mai scapa unu doi e ceva normal.
    In Romania scapa 10000 .
    2 0
  • Cosmin
    Masina surpriza!
    Trebuie sa remarc si eu ceva, mai mult ca o gluma :D In poza a 10-a, langa CL 63, este un Fiat Bravo. Sunt mandur, ca posesor, ca s-a aflat intr-o asemenea companie selecta :P
    2 0
  • Era firesc
    sa cada pana la urma.... legal e destul de greu sa faci atatia bani...
    Sunt atatea exemple si la noi in tara, dar din pacate sunt sanse mici sa ajunga la "bulau"!
    1 0
  • .marius.
    @kumite:
    Te asigur ca nu Noua Zeelanda e printre cele mai corupte tari din lume.
    Uite aici: http://www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/cpi/2010/results
    Cosmin: You made my day, mate! :))))
    0 1
  • Cineva
    @Cosmin Este Mini Cooper nu Fiat Bravo .
    Orbete !!!
    3 0
  • Tare
    Bine macar ca nu a luat-o pe ulei si nu s-a dat in spectacol cu droguri, cum e tendinta in ultima vreme.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru