Propunere legislativă: Ridicarea maşinilor, permisă doar dacă acestea blochează circulaţia

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 11.04.2012
Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă care vrea să schimbe legea care reglementează condiţiile în care poate fi ridicată o maşină. Acestea spun că un vehicul poate fi ridicat doar dacă blochează circulaţia, traficul sau o instituţie publică, informează Gândul.

Senatul României a adoptat tacit o iniţiativă legislativă privind înlocuirea ridicării vehiculelor parcate neregulamentar cu o amendă cât timp acest lucru nu încurcă circulaţia. informează Gândul. Pentru moment, vorbim doar de o propunere legislativă, dar proiectul ar putea deveni realitate dacă va fi votat şi în Camera Deputaţilor. Proiectul prevede ca ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate să fie o "măsură excepţională", luată doar în cazul în care vehiculele parcate prezintă un obstacol pentru circulaţie, obturează traficul rutier sau accesul în instituţiile publice.

Autorii proiectului au arătat că ridicarea maşinilor a devenit o reală problemă la nivel naţional, subliniată de faptul că mii de maşini sunt ridicate zilnic pentru parcare neregulamentară, în condiţiile în care nu există suficiente locuri de parcare în zonele respective. Iniţiatorii proiectului propun ca sumele încasate ca urmare a ridicării şi depozitării vehiculelor să constituie venituri la bugetele locale şi să fie folosite pentru amenajarea locurilor de parcare şi pentru achiziţionarea de utilaje speciale pentru ridicarea şi depozitarea veihculelor parcare neregulamentar.

O altă prevedere a acestui proiect, aşteptată de români de când au început să opereze companiile private de ridicare a autovehiculelor, stabileşte că solicitarea de sume de bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport şi depozitare să fie interzisă dacă vine din partea unei companii private.

Tot această propunere stabileşte faptul că un vehicul parcat pe un spaţiu public amenajat special pentru mai mult de şapte zile calendaristice fără să fie mişcat ocupă abuziv spaţiul respectiv. În prezent, legea spune că un vehicul poate să fie parcat pe acelaşi spaţiu public amenajat pentru maximum 30 de zile calendaristice fără să fie mişcat, după care se dispune ridicarea acestuia.

Via | Gandul |Sursa foto

Comentarii (4)

  • un oarecare
    A dat Dumnezeu si v-ati desteptat si voi!speram sa se adopte legea!dati-ne amenda fratilor dar nu mai ridicati, poate am o urgenta in familie ce fac fara masina?ridicarea autoturismelor este o masura barbara si invechita!
    25 2
  • O masura binevenita socialmente, dar necompensatorie pentru atata amar de ani de abuzuri "legale" si...business prosper
    Este inutil sa pun la zid vechile reglementari...Cert si totodata ridicol a fost ca "baietii destepti" de la "ridicari" (cu haltera, cu gantera) au jecmanit o gramada de oameni nevinovati, eu insumi fiind martor vizual la cateva confiscari temporare efectuate chiar "de-amboulea", fara nici un motiv temeinic, nici de factura legala, nici morala, respectivele masini "infractoare" fiind de fapt parcate cvasi-regulamentar, fara sa incurce traficul rutier sau sa disturbe fluxul pietonal, dar satrapii "acoperiti de lege" (adica de LG - Labartarea Grandomaniei) isi astupau ochii si urechile, adulmecand gramezile de marafeti nemunciti, in complicitate criminala cu factori politico-administrativi discreti...Pe scurt: daca aveai nesansa teribila de a le pica in plasa, sigur scadeai in greutate (dupa ce te usurau de lovelele de pe tine). In schimb, atatia smechermani isi parcau bolizii chiar enervant de gresit, insa...pauza de masa. A, si sa nu-i uitam pe pionii cei mai importanti - sifonarii de la fata locului, plasati intotdeauna "strategic", nicidecum trecand spontan pe acolo sau fiind afectati direct, care pandeau nerabdatori orice imprudenta a soferilor amarasteni, mai mult sau mai putin grabiti, ca sa aiba de ce sa sune imediat la firmele de "specialitate", impreuna cu care si-au burdusit buzunarele cot la cot...Eu imi permit sa cred ca initiativa legislativa actuala, desi poate fi considerata imperioasa, a aparut ca urmare a unei eventuale patanii personale a unei odrasle, rude sau cunostinte de parlamentar, guvernant sau baron local, care a dorit neaparat "razbunare"...Las' ca-i bine si asa...decat inertie totala ca pana acum din partea organelor abilitate, pe fondul indolentei politice arhi-nevrotice...
    11 1
  • s
    masura populista luata doar din cauza anului electoral,nu i sigur ca va dura mult
    10 0
  • Pai da...
    In loc sa ne civilizam si noi...
    Lasa ba ca mai este loc pe langa mine...
    In plus:
    "...luată doar în cazul în care vehiculele parcate prezintă un obstacol pentru circulaţie, obturează traficul rutier sau accesul în instituţiile publice."
    Deci daca este oprit in fata portii tale, si tu nu poti intra/iesi din curte ii totul in regula nu?
    6 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru