Recordul de viteza pentru o masina cu aburi a cazut dupa 103 ani

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 27.08.2009
O echipa britanica a reusit sa doboare recordul de viteza pentru o masina cu aburi, ramas in picioare din 1906. Viteza atinsa de vehiculul contemporan a fost de 225 km/h.

Dupa 103 ani in care nimeni nu a putut sa il doboare, recordul de viteza pentru un vehicul cu aburi a cazut. Echipa care a reusit aceasta performanta este formata dintr-un grup de britanici, care au muncit sustinut pentru acest proiect timp de opt ani.

Eforturile lor au fost incununate de succes in desertul Mojave, California, unde FIA a recunoscut recordul de viteza. Vehiculul construit de britanici a fost nevoit sa parcurga un traseu dus-intors in mai putin de o ora.

Noul record a fost de 225 km/h, nu cu mult peste cel inregistrat in 1906, de 205 km/h. Primul tur parcurs de masina cu aburi a bifat o viteza de 219 km/h. Pe traseul de intoarcere, vehiculul a fortat insa mai mult si a reusit sa atinga o viteza maxima de 243 de km/h.

Vehiculul cu care britanicii au reusit performanta este caracterizat de o arhitectura similara cu cea a masinilor de serie actuale: puterea este transmisa axei spate, suspensia este independenta iar franarea se face cu ajutorul a patru discuri ventilate, asistate de o parasuta.

Puterea este livrata de o turbina cu aburi alimentata de un boiler ce functioneaza cu GPL.

Ansamblul dezvolta 360 de cai putere si este pozitionat in spatele scaunului soferului.

Comentarii (2)

  • Narcis
    Dar cine sunt oamenii aia care testeaza? De ce o fac?
    0 1
  • N-ai auzit?
    Vor sa puna motoare pe aburi pe automobile ca cica e mai putin poluant. Prius e prima care va avea asa ceva.

    Ha ha ha
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru