Renault a venit la Frankfurt cu Frendzy şi cu un motor de 1.2 litri 115 CP

De Cornel Șocariciu
Publicat Marti, 13.09.2011
Renault a prezentat la Frankfurt conceptul Frendzy, un prototip ce face legătura dintre o utilitară şi un vehicul de familie. Totodată, oficialii francezi au venit cu două motoare noi din gama Energy.

Constructorul francez Renault a pregătit pentru fanii săi o mulţime de surprize cu care s-a prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt. Cea mai importantă premieră a constructorului din Hexagon o reprezintă noul concept Frendzy, un prototip ce îmbină latura familistă cu cea a unui vehicul utilitar prin de gadget-uri.

Cele două întrebuinţări ale conceptului sunt subliniate de caroseria asimetrică. Pe partea stângă este evidenţiată latura familială a modelului, care vine cu o deschidere opusă a portierelor, în timp ce latura dreaptă a lui Frendzy propune o portieră culisantă care integrează un ecran de 37 inch, evocând astfel latura utilitară a vehiculului.

O altă diferenţă creată de modurile de utilizare este poziţionarea oglinzilor retrovizoare. Atunci când maşina foloseşte la transportul de marfă acestea sunt în poziţie verticală. Atunci când devine familist, Frendzy foloseşte oglinzile în poziţie orizontală, oferind în interior o lumină ambientală portocalie. Principalul gadget al conceptului electric este ecranul digital de 35 de inch ce poate fi fixat pe geamul uşii glisante atunci când şoferul utilitarei intenţionează să lase mesaje scurte . În weekend, atunci când Frendzy devine o maşină de familie, ecranul tactil poate fi transformat în tabletă de către cei de pe locurile din spate.

Tot la capitolul gadget-uri trebuie să subliniem că Frendzy foloseşte tableta BlackBerry PlayBook, recent introdusă pe piaţă, cu un design portabil, un ecran tactil de 7 inch şi un procesor care favorizează traficul de internet. Tableta este poziţionată pe consola centrală, la îndemâna şoferului, care o poate folosi şi ca instrument principal de evidenţă în timpul activităţilor sale de transport, dar şi ca panou de comandă pentru afişajul ecranului digital posterior.

Aşa cum era de aşteptat, Frendzy adoptă un tren de propulsie electric, similar cu cel întâlnit pe Kangoo ZE, dar cu o priză de alimentare poziţionată frontal, indentică cu cea a lui Zoe.

Motorul dezvoltă 60 de cai putere şi un cuplu motor de 226 Nm, resurse suficiente pentru a propulsa conceptul până la o viteză de 130 km/h.

Noutatea o reprezintă varietatea sunetelor pe care le poate emite Frendzy în timpul rulării, cu scopul de a avertiza pietonii de prezenţa sa. Aşa cum probabil intuiaţi, sunetele diferă în funcţie de misiunea conceptului: utilitară sau familială.

O altă surpriză pregătită de francezi a fost prezentarea noilor motoare din gama Energy. Vorbim despre lansarea motoarelor Energy dCi 110 si Energy TCe 115. Energy TCe 115 va înlocui în gama renault actualul motor de 1.6 litri 16 valve de 110 cai putere. Acesta este un agregat de 1.2 litri turbo cu patru cilindri capabil să producă 115 cai putere şi care dezvoltă un cuplu motor de 190 Nm disponibili de la 2.000 la 4.000 rpm, din care 90% de la 1.500 rpm. Mulţumită tehnologiei de downsizing, noul motor propus de Renault vine cu un consum de carburant mai mic cu 25 de procente faţă de actualul 1.6 16V.

La capitolul motoare diesel, fanii Renault se vor bucura de o metamorfoză a motorului 1.5 dCi în noul Energy dCi 110. Noul ageregat propus de francezi vine cu 110 cai putere disponibili la 4.000 rpm şi dezvoltă un cuplu motor de 260 Nm disponibili de la 1.750 rpm. Ambele motoare din gama Energy vor debuta mai întâi pe familia Megane/Scenic, urmând ca mai apoi întregul portofoliu francez să beneficieze de serviciile acestora.

Via | Renault

Comentarii (7)

  • Bravo Renault !
    Cea mai tare utilitara cu siguranta! Cel mai mult imi place usa culisanta pe care se pot scrie mesaje scurte :)
    12 0
  • e bine. 1.5 dci 110 cp are +20Nm fata de ce avea pana acum.
    10 0
  • consum
    1.2 Tce consum cu 25% mai redus? asta inseamna consum mixt sub 5% pentru Clio
    8 0
  • Marian
    Ce fata de Skoda Roomster are :D
    0 7
  • marius
    DUSTER 2
    CE spuneti de un DUSTER 2 cu fata lui -Frendzy?

    PS: Cred ca s-ar vinde de 2 ori mai bine;)
    1 2
  • e o mica mare diferenta intre "fata" unei utilitare si ceea ce vrea sa insemne un SUV compact... adevaratii pasionati auto stiu asta
    1 0
  • @marius
    realitatea.net
    Duster se vinde bine si arata la fel de bine
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru