Senatul a votat: Anvelopele de iarnă, obligatorii din 1 noiembrie până în 1 martie

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 27.04.2011
Senatul a adoptat ieri OUG 5/2011, care vizează introducerea obligativităţii anvelopelor de iarnă în perioada 1 noiembrie – 1 martie pentru toate vehiculele care circulă pe şoselele româneşti. Până la introducerea noii legi mai este doar un pas: votarea acesteia în Camera Deputaţilor.

Şoferii care vor circula în România în perioada 1 noiembrie – 1 martie vor fi obligaţi să conducă un vehicul echipat cu anvelope de iarnă. Noua regulă va fi aplicată de îndată ce Camera Deputaţilor va vota OUG 5/2011, Ordonanţa de Urgenţă care vizează obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă. În caz contrar, şoferii prinşi cu nereguli vor fi sancţionaţi cu o amendă situată între 2.500 şi 4.000 de lei şi li se va reţine talonul. Conform OUG 5/2011, un autoturism trebuie să fie echipat cu anvelope corespunzătoare pe ambele axe în perioada stipulată în lege, în timp ce transportatorii au un regim mai "relaxat", care îi obligă să echipeze doar roţile de tracţiune cu anvelope de iarnă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senatul României cu 63 de voturi pentru, 16 voturi împotrivă şi cinci abţineri. Vehiculele care transportă marfă şi au o masă de peste 3.5 tone, alături de vehiculele care transportă persoane şi au mai mult de nouă locuri trebuie să prezinte şi un set de lanţuri, care trebuie folosite în cazul în care condiţiile meteo o cer.

În cazul nerespectării acestei prevederi, talonul va fi reţinut până la remedierea defectelor şi şoferul va primi o amendă între 2.500 şi 4.000 de lei.

Partea bună este că şoferii nu vor fi obligaţi să cumpere doar anvelope de iarnă, fiind permise şi anvelopele All Season. Cea mai mică amendă pe care o veţi putea primi în cazul în care veţi circula cu anvelope necorespunzătoare în perioada sus-menţionată va fi de 2.500 de lei. În spatele acestui proiect de lege stă un ordin al actualului Ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, care a luat această decizie după ce a constatat că şoferii neechipaţi pentru sezonul rece blochează circulaţia pe drumurile cu zăpadă şi gheaţă.

CLICK AICI PENTRU A AFLA TOT CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE ANVELOPELE DE IARNĂ

 

Pentru a accesa magazinul Automarket de anvelope, CLICK AICI

Via | Gandul

Comentarii (21)

  • Crysty
    Anvelope iarna
    Ce bine!
    Am auzit ca si salariul minim pe economie va ajunge la 1 noiembrie la 2000 euro!

    Nu avem ce sa punem pe masa si astia ne obliga sa cumparam anvelope de iarna!

    Ha ha!
    11 32
  • @Crysty
    Ai si tu dreptate cristi, dar poti sa privesti partea opusa a lucrurilor, cand intri intr-un parapet pentru ca nu aveai cauciucuri de iarna si nici nu ai casco, sau cand intra altul in tine care are cauciucuri de vara si are asigurarea la o fantoma de la care nu poti deconta banii, nu mai gandesti la fel.
    32 1
  • Nu e chiar asa
    Pana la urma masina nu e un drept prevazut de constitutie. E un bun pe care ti-l permiti alaturi de cheltuielile pe care le presupune sau nu.
    Si daca nu ar fi lege, acei putini care si-au echipat masinile corespunzator tot ar fi pusi in pericol de inconstientii care ies cu cauciucurile alea lucioase care abia merg vara.
    Si gandeste-te ca si daca nu ai masina tot te influenteaza aceasta lege fiindca poti fi lovit oricand pe trecere sau pe trotuar de un zmeu intrat in derapaj...
    34 0
  • Mentalitate
    Pai bai crysty, daca nu ai ce sa pui pe masa de benzina cum ai bani?
    Sau esti si tu unu din ala care si-a mancat de sub unghie tot anu ca sa-si ia BMWeu pisicuta cu 200.000km si pe care l-ai inmatriculat in bulgaria (ca de ce sa dai tu bani la "hotii astia")?

    Si daca tot nu ai ce sa pui pe masa ce-ai zice daca te pocneste unu ca nici el n-a avut saracu bani de caucicuri si e de vina viscolu bata-l vina ca n-a putut el sa controleze masina.

    Sau ce-ai zice daca l-ar lovi pe fiu-to cand trece frumusel pe trecere de pietoni in drum spre scoala?

    Nu te obliga nimeni sa mergi cu masina.

    Daca ti-ai luat masina inseamna ca iti permiti si benzina si toate costurile de intretinere.

    Foarte buna legea!
    33 1
  • Razvan
    mi e cam scarba
    imi este scarba deoarece guvernul nu s a gandit la siguranta rutiera, ci s a gandit cum sa mai stoarca un ban de la populatie.
    11 15
  • Corect! Poate asa se mai face curatenie pe strazi!
    16 4
  • legea e buna, dar ce te faci daca la 1 noiembrie sunt 20 grade afara.... in cazul asta cauciucurile de iarna au eficienta 0 si sunt periculoase... romanism, idee buna aplicata prost
    22 9
  • cauciucuri
    f bine ca o sa fie obligatorii. numai sa se si amendeze corect cei care nu au cauciucuri de iarna.
    daca nu iti permiti cauciucuri de iarna, stai sa te uiti la cat de frumos ninge, nu sa ne incurci prin trafic!
    15 1
  • asa, in general
    as vrea sa vad benzina si motorina pe la 15lei litrul
    as vrea sa coste impozitul anual minim vreo 1000euro
    as vrea ca amenzile sa inceapa cu 1000 euro

    si toate astea ca sa nu va mai vad pe voi toti.

    Ce, v-a facut mamica in masina sa aveti toti???
    Cine are are, cine n-are n-are.

    hahaha
    :)
    10 22
  • Marius
    Ori cu masina la iarna, ori cu trenul - mai aveti ceva timp de gandire ;P
    Deci pentru autoturisme sunt obligatorii 4 opinci speciale de iarna, sau merg si 2 opinci pe rotile din fata? Daca este vorba de ambele axe, e clar ca toate anvelopele trebuie sa fie de iarna.
    PS: Daciile sunt echipate numai cu anvelope all season. Hi hi hi. Si se mai laudau volkswaganistii ca numai brandul lor tine cu saracul. Ete ca nici Dacia nu e mai prejos. Hi hi hi.
    9 1
  • Vasilica
    Fac pariu ca tot inzapeziti o sa rmanem!
    Sa vedeti abuzuri din partea autoritatilor acum!!Sa dai o asemena cretinatate "oamenilor legii" de al noi este prostie nemarginita.
    7 5
  • andrei
    e o mare porcarie sa puna data fixa cand sa-mi pun gume de iarna. temperaturile nu au data fixa cand vin peste noi, daca in 10 noiembrie is 12-13 grade afara esti mai in siguranta cu gume de vara. e o mare porcarie, la fel ca toate celelatle lucruri care se intampla in tara asta.
    11 2
  • DAN_GRC
    @eu
    Ai dreptate, si cine nu are mai mult de 2 neuroni vorbeste asa ca tine...
    11 1
  • Cristi
    dragi cititori, am o rugaminte de mai mult profesionalism si mai putina barfa
    @ andrei & @lol Si cum propuneti voi rezolvarea problemei? dupa cateva zile cu temperaturi pozitive urmeaza un viscol puternic aparut peste noapte care apuca sa se depuna pana dimineata. Daca nu ai data fixa de instalare a cauciucurilor de iarna, cum pleci tu in dimineata aceea si cum interpreteaza legea politistul care te opreste caci nu ai cauciucurile corespunzatoare vremii. Le instalezi in dimineata aceea, in fata blocului sau pe trotuar unde ai parcat, sau prevezi problema cu o data reglementata. Legea nu trebuie sa fie interpretabila.

    @Dan_GRC corect spus

    @andrei "tara asta" este plina de neinformati ... ia foloseste tu internetul asta si afla "la ceilalti cum ii"? vezi ce tari au aceasta lege si daca suna guvernul pe fiecare in parte sa-i intrebe daca temperatura e ok sa aplice legea in ziua respectiva....

    un site gasit la intamplare :http://www.etyres.co.uk/winter-tyres-law
    6 1
  • se vedeti atunci furturi de banii de la stat .......
    ce firma va echipa masinile de iarna cu avelope+montaj avelope iarna/vara ??pentru SENAT , MINISTERE ,POLITIE ,VAMA samd ........oare se va face licitatie ??
    si pentru @ cristi tu spui "vezi ce tari au aceasta lege si daca suna guvernul pe fiecare in parte sa-i intrebe daca temperatura e ok sa aplice legea in ziua respectiva."...
    pai nu stiu cat mergi tu iarna dar eu ii dau ex eu merg din noiembrie -martie cam 15000 km cine platese avelopele care se uzeaza din cauza temperaturi ,din cauza k nu e ud.....iar in masina iti urla senzorul in draci si te anunta k se incind avelopele ???iar dupa 2 sezoane le arunci k nu ai ce mai face cu ele ....si as avea si eu o intrebare Daca montez avelope de iarna si ei tin inchisa 2 saptamani autostrada soarelui ,cine e raspunzator ????
    6 2
  • DAN_GRC
    Solutia pare a fi cumpararea de cauciucuri all season si gata, cu toata ca vara nu prea sunt asa bune, dar macar le folosesti toate anotimpurile si nu mai esti amendat, eu am de vara si...intermediare sa zic:)
    0 0
  • andrei
    da Cristi, ai si tu dreptate. dar de exemplu cum in noiembrie fac numa drumu casa scoala si iar casa si seara mai prin oras si vremea inca se tine bine si nu arata sa se schimbe brusc la 10-15 grade afara inca as mai ramane cu alea de vara.
    Dar daca se intampla accident (nimeni nu vrea sa se ajunga la asta) pe lunecus afara atunci celui cu gume de vara sa i se dea o amenda si puncte.
    2 0
  • kim_vl
    Anvelope de iarna in oras ?
    Legea asta e valabila si pt. cine circula doar in oras cu masina ?
    0 0
  • bogdan
    cocalareala de romania
    pe mine ma obliga sa iau cauciucuri de iarna... de ce?? ca sa nu mai curete ei drumu de zapada....? faci accident.. cine pica de vina? tu ...ca nu ai cauciucuri de iarna nu primaru ca nu a curatat drumu... :)) totul are logica...decat sa dau 500 de ron pe cauciucuri de iarna mai bine de banii aia pun la familie pe masa si macar ma simt bine...:))
    4 5
  • fu....
    mda
    @bogdan: frate scapi ieftin ,eu am dat 1200 pe ultimele gume,,,stai sa vezi cit o sa dea cine-si cumpara anu asta...acum on-topic:eu umblu de multi ani cu gume de iarna si sincer sa fiu mi le-am montat cind am crezut eu de cuvvinta si nu am dat chix niciodata...chestia cu obligatu sa le porti de la 1 noiembrie pina la 1 martie mi se pare o aberatie(ca atitea din partea astora care dorm cu sezutu asezat pe creier in parlament) pentru ca in noiembrie de multe ori e f. cald afara si masina mea ,desi e fabricata 2010 ,isi mareste distanta de frinara cam cu 30% in asemesea conditii(am estimat eu din experienta din iarna asta) sa nu mai pun la soscoteala chinuiala motoruluyi si consumul de benzina...asa ca nu o sa mai faceti accidente cu masina iarna ca averti caucioace de vara ci veti face vara ca aveti caucioace de iarna(un mare om de stat,a se-ntelege ghilimelele, spunea odata:iarna nu-i ca vara.....mare om !mare adevar!! ...si eu spun:vara nu-i ca iarna si nici hot mai mare ca romanu!!!)
    3 0
  • George
    o idee f buna aplicata prost
    O idee f buna pusa in aplicare f prost.

    Unii umbla vara/iarna cu niste anvelope de vara lustruite de zici ca sunt slick-uri, la aia daca nu le dai o lege nu ai ce sa le faci, ca altfel nu inteleg.

    Dar cum vremea a cam luat-o razna mi se pare absurd sa dai niste date calendaristice fixe, poti sa ai 20 de grade in noiembrie sau zapada la sf lui aprilie si ce te faci cu felul in care au formulat ei legea ? Anul asta am tinut gumele de iarna ina acum 2 saptamini pt ca pe unde umblu m-a prins zapada de citeva ori, am avut an in care am pus gumele de iarna abia la jumatatea lui decembrie pt ca afara erau 12-15`C

    Depinde si care va fi metodologia de aplicare - daca ma pindeste nenea militianul sa ma amendeze pe 1 noiembrie la 20 de grade ca umblu cu gume de vara ... no comment.

    Puteau si ei sa spuna ca anunta in fiecare an cu 10-15 zile inainte cind deja este o prognoza ok.

    Oricum ar face legea asta nu au cum sa acopere toate situatiile, dar nici ei nu si-au batut capul sa dea o lege care mai mult sa ajute decit sa incurce ...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru