SONDAJ: 70% din maşinile din România au o vechime mai mică de şase ani

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 21.12.2010
Potrivit unui sondaj realizat de Chevrolet, românii îşi spală maşinile cel mai des din regiunea noastră şi 70% dintre respondenţi conduc maşini mai noi de şase ani.

Chevrolet a făcut un sondaj de opinie în Europa de Est pentru a afla cum îşi tratează persoanele din această regiune maşinile. În total, studiul Chevrolet a inclus 4.700 de şoferi din 11 ţări europene, iar din regiunea România, Bulgaria şi Ungaria au participat 1.500 de şoferi. Potrivit studiului, şoferii din Europa de Est sunt pregătiţi pentru iarnă şi conduc automobile mai noi de zece ani. Mai mult decât atât, şoferii români intervievaţi au maşini mai noi de şase ani, spun rezultatele sondajului Chevrolet.

Potrivit rezultatelor acestui sondaj, atât bulgarii, cât şi ungurii au fost mai rapizi în echiparea automobilelor cu anvelope de iarnă decât şoferii din România. Mai precis, 25% dintre şoferii români au aşteptat prima zăpadă pentru a-şi schimba cauciucurile. În schimb, românii îşi spală automobilele mai des. Circa 44% dintre respondenţii din România au declarat că îşi spală maşina o dată pe săptămână, in timp de 28% din respondenţi spală maşina o dată la două săptămâni.

Ungurii îşi spală maşinile o dată pe lună, spun 45% din respondenţii din ţara vecină. Bulgarii conduc maşini mai vechi decât noi, dar 35% dintre aceştia le spală o dată pe săptămână, în timp ce 26% le spală o dată la două săptămâni.

În România, 70% dintre autoturismele aflate în uz sunt mai noi de şase ani, în timp ce 33% au sub trei ani vechime. Vecinii de la sud nu stau la fel de bine la acest capitol, peste 80% din maşinile înmatriculate în Bulgaria aflate în circulaţie având o vechime de peste şase ani. Bulgăroaicele par să fie cele mai pricepute în ceea ce priveşte întreţinerea auto, 52% dintre respondente au declarat că îşi verifică singure nivelul uleiului şi al altor fluide esenţiale pentru automobil. În cazul unguroaicelor, doar 41% dintre ele îşi verifică singure maşinile, în timp ce doar un sfert dintre româncele intervievate fac personal aceste verificări.

În schimb, şoferii din România sunt relativ încrezători în ceea ce priveşte starea de funcţionare a automobilelor pe care le conduc. Potrivit sondajului, 38% din şoferii din România intervievaţi au declarat că se descurcă foarte bine în ceea ce priveşte îngrijirea şi întreţinerea automobilului pe care îl conduc.

Doar 35% din bulgarii care au răspuns la acest sondaj au fost de aceeaşi părere în legătură cu maşinile personale, în timp ce ungurii au fost şi mai încrezători decât concetăţenii noştri, 39% declarând că se decurcă foarte bine cu întreţinerea şi îngrijirea automobilului.

Via | Chevrolet

Comentarii (15)

  • discutabil
    Depinde in ce zone au fost facute aceste sondaje, pentru ca-i diferenta mare, de varsta, intre mediul urban si cel rural.
    Si faza cu spalatul masinilor denota faptul ca in romania strazile sunt mult mai prafuite decat in alte tari, deci masinile se murdaresc mai repede.
    12 0
  • Exista o explicatie
    La faza cu spalatul masinii au dreptate, romanii se identifica cu masina, pentru ei nu e doar un accesoriu cum ar trebuii sa fie, este o parte din ei, multi romani au ramas ani la rand cu sechele dupa ce au condus vechea dacie iar dorinta lor pentru o masina mai buna a crescut de la an la an, si cand au reusit sa isi cumpere un passat tdi gri nemetalizat sau opel astra caravan 1.7 dti (ca romanii stiu decat dacie, opel, vw si bmw) cu 136.000 de km reali pentru ei a fost ca un al 2-lea copil.

    Mers subturat ca sa aibe chipurile grija de ea, spalat in fiecare zi, gasit parcare in fata geamului de la bloc etc.

    La faza cu 70% din masinile din omania au o vechime mai mica e sase ani iar exista o explicatie.

    Romanul e un puturos si un mincinos prin definitie, pentru ca tara o cere si te nasti cu asa ceva in sange, deci la intrebarea cati ani are passatul dvs. pe care sustineti ca il aveti?

    AA pai e ultimul an, 2005, full options, cand probabil e primul an, 2001.

    Realitatea e alta, si se vede pe strazi, masinile vechi sunt la ordinea zilei impreuna cu mai noile modele de 5-6 ani, aveo, logan, sandero, etc.
    16 5
  • *Romania
    0 2
  • Vechime masini
    In Bulgaria chiar sunt numai vechituri...se vede cu ochiul liber la orice drum prin Bulgaria. Masini noi foarte putine dar de obicei de lux. Dovada a faptului ca clasa mijlocie aproape lipseste.
    10 0
  • Spalat
    Pai normal daca la ce mizerie e la noi in tara. Cum ploua cum e muradra masina. Nu poti compara curatenia din alte tari cu cea de la noi plus ca garajele lipsesc de desavarsire:)
    10 0
  • fara "daca"
    fara "daca":)
    1 1
  • tomita
    hahaha. pe langa faptul ca e un sonfaj neprofesionist, il mai si promovati.

    1500 soferi in ungaria romania si bulgaria.
    populatia adunata la aceste tari este de:...de:????

    ~40 mil locuitori

    0.004% signifiant.

    halal statistica au invatat.
    ah, avand in vedere ca vorbim de chevrolet, acestiasi-au facut studiul de piata pe o nisa repezentativa pentru acestia, si viitorii lor clienti.

    de aici rezulta ca 70% din potentialii clienti de chevy sunt posesori de masini mai noi de 6 ani.

    avand in vedere specificul socio-economic al zonei, in plus cu primele de casare se trag concluzii mai adanci la nivel de management al reprezentantelor chevy.
    de aici si campaniile lor de promovare.
    acei 1500 de oameni sigur sunt oraseni, care au si un anumit nivel social si de aici se trag alte concluzii pt modele chevy

    deci scrie-ti frate clar.

    sondajul chevy, realizat doar pe ~500 romani releva faptul ca e incomplet si nerealist.
    8 8
  • @tomita
    Daca taceai filozof ramaneai.

    "1500 soferi in ungaria romania si bulgaria.
    populatia adunata la aceste tari este de:...de:????"

    Ce treaba are populatia "unei tari" cu soferii din tara respectiva ?

    Ai auzit si tu de "esantion reprezentativ" ?

    Vai de noi daca toti comentatorii se pricep la sondaje.
    6 3
  • eu asa ceva nu cred
    nu trebuie decat sa mergi la piatza si sa vezi ca numai golf 3 se vinede.astea sunt porcari ce zic ei vrajeala pe langa ca ne mint alti ne mai mint si astia
    3 1
  • BaditzaEx
    prostu nu-i prost destul pana nu-i si fudul
    @ thor adica mai dai si din coada !!!
    < ce treaba are populatia unei tari cu soferii din tara respectiva? >
    draga copile, nu poti numi esantion reprezentativ o minoritate !, si vai de tine daca exista comentatori ca tine, care dupa ce li se explica simplu si la obiect tot nu inteleg, mai bine uitate la tv , pe ant 2 si lasa netul ;)
    nu poti Afirma ca < romanii ... > , nu poti emite o concluzie , spunand ca ei constituie majoritatea, cand studiul a fost facut doar intr-o regiune - 2 ( Bucuresti/ Constanta sau Timisoara ) cand exista 42 de judete in tara si fiecare venit/economie difera ...
    esantionul acela Reprezentativ ca sa fie Reprezentativ tre sa fie alcatuit dintr-un procent mul mai mare, sau tu nu cunosti nici macar termenii pe care-i folosesti / lb romana ?!
    in rest subscriu la tomita
    4 4
  • recomand prelate celor care vor sa salveze bani pe tinichigerie si spalat , de exemplu la Autovit in Bucuresti se gasesc la 80 ron ...
    1 2
  • Asa o fi ...
    Eu nu as contesta atat de vehement rezultatul sondajului. In primul rand Romania a avut incepand cu ultimii 10 ani o politica destul de restrictiva in ceea ce priveste achizitionarea de masini sh vechi. La acest capitol nu ne putem cumpara cu bulgarii care maresc taxa de prima inmatriculare abia incepand de la anul. Cu ungurii nici nu mai vorbim. Ei sunt ca si mentalitate atat de aproape de europa occidentala incat doar geografic se mai pot numi tara din est si prin urmare au prioritati mai importante decat masina. In al doilea rand romanul e prin definitie fudul si in ultimii 3-4 ani s-a inghesuit sa-si ia credit peste credit sa-si schimbe masina (de cele mai multe ori noua) chiar daca asta a insemnat sa se impovareze la greu. Insa din punctul asta de vedere cu totul alta va fi situatia peste alti 10 ani cand romanii vor gafai din cauza ratelor la banci pe de-o parte, iar pe de alta parte acestea nu vor mai acorda credite atat de usor. In masura in care la efectuarea acestui sondaj s-au luat in calcul autoturismele inatriculate, el poate fi corect. Din pacate numarul enorm de masini cu numere de Bulgaria rastoarna situatia.
    2 1
  • tomita
    @thor
    din cate ai zis acolo degeaba m-as chinui sa iti explic. inca nu ai capacitatea cerebrala de a digera informatia.
    - esantion reprezentativ pt romania? care este acesta, daca esti ata de dragut sa mi-l explici si mie, vorbind intr-o medie de 500 de persoane / tara. daca la bulgari la o populatie de 7mil e ceva mai mare, la noi, 500 /21mil x100 e dezastru. e reprezentativ. "e creme de la creme" doar in bucuresti iti gasesc 500 de persoane care au masini nou-noute de peste 100k euro, si iti realizez un esantion reprezentativ ca romanii sunt cei mai bogati, caci conduc masini noi de peste 100k euro. =)) =))
    @mihai. nu ai ce contesta. sondajul este realizat de chevy pt nevoile lor de clientela. problema e ca automarket a luat un studiu partinitor, si incomplet si il promoveaza ca un adevara general valabil. atat.
    3 3
  • @tomita
    daca fiecare individ al populatiei de 20 milioane ar avea masina, atunci are sens ce spui tu. Insa cum doar un procent mic de afla la varsta necesara, un procent si mai mic detine masina, un esantion reprezentativ de 1500 persoane la cateva milioane este mai mult decat suficient. Faptul ca nu ai nici cea mai mica idee despre cum se realizeaza un sondaj si cum se calculeaza tolerantele si precizia, nu iti da dreptul la comentarii jignitoare la adresa altor useri.
    0 0
  • Adrian
    spalare masina intre blocuri
    Buna ziua!
    Am o intrebare pt cine stie: este vreo Lege ceva referitor la spalarea masinilor (automobile) in zone neamenajate?
    Intreb pt ca am in bloc la mine niste oameni foarte "gospodari" care asa fac transformand locul de joaca al copiilor intr-o mocirla.
    Ei nu isi dau seama ca spaland masina cu apa la caldare si cu peria zgarie lacul vopselii dar asata e alta discutie...
    Multumesc anticipat pentru raspunsurile avizate
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru