Studentii de la Stanford vor trimite un Audi TT-S fara sofer la Pikes Peak

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 27.10.2009
Cercetatorii de la Standford vor incerca sa imite performantele realizate de un pilot de raliu cu ajutorul calculatorului. Acestia vor trimite un Audi TT-S fara sofer sa urce pe dealul de la Pikes Peak in viteza si in siguranta.

Studentii si cercetatorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii pregatesc un Audi TT-S complet robotizat, care va urca pe traseul de la Pikes Peak fara sofer. Modelul va fi controlat in intregime de catre calculator si va incerca sa alerge in timp record pe munte fara ajutor. Acest test face parte dintr-un proiect de mare anvergura, care are scopul de a revolutiona vehiculele pe care le conducem.

Cercetatorii americani de la Stanford au un contract de cercetare finantare de la Volkswagen, care le ofera peste cinci milioane de dolari, in cadrul caruia vor dezvolta un model care va concura la concursul DARPA de anul viitor. Concursul DARPA are ca scop dezvoltarea roboticii si a masinilor controlate in intregime de calculator, care ar putea deveni o realitate pe soselele din lume in urmatoarele decenii. Modelul din acest an si proiectul care il acompaniaza au scopul de a imita performantele unei masini de raliu conduse de un pilot profesionist, lucru care va demonstra abilitatile calculatoarelor in controlul vehiculelor.

Americanii au testat deja prima faza a proiectului in cadrul pistei de sare de la Bonneville.

Acolo au lasat un Audi TT-S liber pentru a fi condus de catre calculator la limitele masinii, iar modelul a avut loc pentru a se desfasura. Modelul TT-S a fost deja testat si la Pikes Peak, dar cercetatorii de la Stanford mai au de lucru la sistemul de control pana cand vor putea sa realizeze o urcare in viteza a traseului de la Pikes Peak.

Via | Autoblog

Comentarii (1)

  • Nelutzu
    in C++
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru