Taxa auto 2012 a fost publicată în Monitorul Oficial

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 11.01.2012
Legea privind taxa auto 2012 a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, informează Gândul. Conform legislaţiei actuale, aceasta intră în vigoare la trei zile de la publicare.

Esential

299 de euro este cuantumul taxei auto 2012 pentru Dacia Logan 1.4 MPI din 2004.
962 euro este valoarea taxei auto 2012 pentru un Volkwagen Golf V 1.9 TDI din 2006.
916 euro este valoarea taxei auto 2012 pentru un BMW 520d din 2005.

Veşti proaste pentru şoferii care nu au apucat să-şi înmatriculeze automobilele second-hand înmatriculate în România înainte de ianuarie 2007. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost publicată ieri, 10 ianuarie, în Monitorul Oficial, informează Gândul. Potrivit actualelor norme legislative, legea intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, deci din data de 13.01.2012. În cazul în care nu sunteţi încă familiarizaţi cu această lege, ea prevede reducerea taxei de poluare cu până la 25% şi aplicarea ei şi pentru automobilele înmatriculate în România înainte de 01.01.2007, la prima transcriere a dreptului de proprietate.

Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Transporturilor vor elabora norme metodologice de aplicare a legii în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Respectivele norme vor fi aprobate prin hotârâre a Guvernului.

Taxa auto 2012 este plătit într-un cont distnct deschis la unităţile Trezoreriei statului român, pe numele Administraţiei Fondului de Mediu, iar dovada plăţii acesteia va fi prezentată cu ocazia înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Vehiculele înmatriculate în România după data de 01.01.2007 nu mai plătesc taxa auto dacă au plătit-o deja, indiferent de câte ori şi-au schimbat proprietarul între timp. Plata acestui bir se face o singură dată în existenţa unui vehicul şi suma achitată poate fi recuperată prin exportul automobilului în altă ţară a Uniunii Europene.

Taxa auto se calculează în funcţie de cilindreea motorului, norma de poluare la ieşirea din fabrică, emisiile de CO2 pe kilometru (de la motoarele Euro 3 în sus) şi data primei înmatriculări. Unele automobile vor putea beneficia de o taxă auto redusă prin procedura de depreciere, care favorizează vehiculele fără ABS, aer condiţionat şi fără alte elemente de confort. Cota maximă de reducere a taxei auto este de 90%, indiferent de valoarea coeficientului de reducere.

În cazul în care vreţi să recuperaţi diferenţa de bani dintre noua taxă şi taxa veche achitată în trecut, nu vă grăbiţi la Administraţia Financiară de care aparţineţi, deoarece sistemul de compensare actula le oferă banii înapoi abia după ce statul compensează cu datorii şi metodologia nu a fost încă definitivată.

Vestea bună este că respectiva cerere va fi soluţionată în maximum 45 de zile de la înregistrare, cu excepţia cazurilor în care sunt necesare informaţii suplimentare, caz în care termenul este prelungit.

Via | Gândul

Comentarii (28)

  • Sa traiti bine!
    Hă Hă Hă...............!!!
    20 1
  • danutz
    Numaratoare inversa pentru injuraturile la adresa guvernului: 3...2...1...
    21 1
  • Chiar imi era "teama "ca nu o vor promulga, cu vointa si perseverenta se pot tine de cuvant si guvernantii nostri.Acum astept sa treaca un an sa vada cat de mult au incasat la buget cu noua taxa, dar cred ca vor avea parte de o mare surpriza:)
    14 0
  • nu se aplica taxa in urmatoarele cazuri
    1. maşinile destinate competitiilor sportive nu plătesc taxa auto 2012.
    2. diferite organizaţii şi fundaţii sunt scutite de taxă.

    Care sunt acele organizatii ?
    7 0
  • 1. Corect, aşa este.
    Doar că trebuie să fie de competiţie, nu standard şi să pretinzi că este destinată competiţiilor. Dacă încerci să faci o conversie şi o transformi la loc, intră la taxă toată ziua.


    2. ”Organisme internaționale și organizații nonprofit și de caritate, prin donații sau finanțate direct din împrumuturi nerambursabile, precum și din programe de cooperare științifică și tehnică.”
    2 0
  • Legea
    Legea publicata in monitorul oficial (inclusiv grilele cu reduceri si calculul taxei) se poate citi aici:
    http://www.monitoruloficial.ro/RO/article--e-Monitor--339.html
    Marti, 10 Ianuarie 2012
    Monitorul oficial partea I
    NR:17
    1 0
  • liviusaab
    taxa
    o sa dam foc la masini pe langa casele lor,sa vedem daca polueaza mai mult decat masinile lor luate din banii nostri
    5 0
  • Marius
    Taxa auto - un rau necesar
    Ideea e simpla. Se doreste reformarea parcului auto national, scoaterea din schema a masinilor vechi (adica a troacelor vechi) si vanzarea de masini noi. Cum romanii sunt mari amatori de masini germane (destul de solide, durabile si fiabile chiar si la mana a doua sau a treia), francezii au dorit impunerea acestei masuri pentru ca au un business bun in Romania.

    Sa stiti ca pe undeva e buna si taxa asta. Prea au luat-o razna nebunii si samsarii cu milioane de masini pe toate strazile. Cel putin in occident situatia e sub control si masinile second se vand in parcuri de masini. La noi, se duc tutele in targuri, la samsari, sa le dea masini. Se duc precum mustele la kko. Domnia si prostia se platesc, ce mama dracu. Poftiti la taxa auto.
    3 8
  • 0 Barat
    O idiotenie propusa de niste IDIOTI !
    10 0
  • taxa AUTOOO
    ADEVARUL E CA SUNTEM NISTE FRAIERI CU TOTII CA TACEM SI II LASAM SA FACA CE VOR EI CU NOI.
    10 0
  • TAXA
    AVETI PARERE DACA MASINA E DIN 2005 SI A FOST IN LIZING PINA IN 2009 CIND A FOST INMATRINULATA PE PERS FIZICA ACUM MAI TREBUIE PLATITA TAXA NOUA .
    6 0
  • Lucian
    -
    Salut. precizez ca taxa se reduce in 2012, nu inteleg panica facuta de media. Am un vw golf (1.6) din 2002, 1598cc 168 emisii/co2, benzina. In 2011 taxa auto o aveam 20 mil acu in 2012 e 16 mil :|, reducere 20 % .. trebuie sa o platesc . Tot nu inteleg panica ...
    2 1
  • TAXA AUTO
    IN ROMANIA LEGILE,TAXELE SI IMPOZITELE SANT PENTRU FRAIERI .AFACERILE SE FAC INTRE EXCROCI SI FRAIERI. GHICI CINE SANT(EM) FRAIERII.
    8 1
  • marius
    taxa
    am un opel din 95 fara abs fara aer faraairberg sunt al 4 propietar in devenire mai platesc taxa si cat
    0 6
  • marius
    taxa
    nbiste idioti cretini si japcariiii dc bulgari nemtii ungurii pot inscrie masini cu taxe mici si noi nu lasati dracului taxa cum a fost sa inscrie si saracul si bogatul guvernul nu este constiient ca nu se va mai duce banii la buget afara cu unguriiiiii din tara noastra si lui boc sai cada guvernul in cap
    2 2
  • marius
    taxa
    o sa se vanda masiniiile ca si casele adica deloc lasati dracului taxa cum a fost jos guvernul boc iar basescu sa se duca pe vapor si ungurul de borbely sa se duca sa faca legi si sa conduca in ungaria barbierul asta a ajuns sa stearga cu totii romaniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii pe jos romanilor hai sa ne trezim sa fim uniti cum am fost mereu hai romaniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jos ungaria romaniiiiii nu va lasati injositi de guvernul boc HAI ROMANIA JOS UNGARIA
    5 1
  • No way!
    Ce sa poftim,domnule @Marius?!Ia mai zi o data...Esti suspect de partizan cu aceasta enormitate politicianista,de aceea deducem imediat ca te exprimi in stil tipic(ar) pedelist!Hm,nu cumva esti vreo odrasla rasfatata de "baiet dastapt" infipt in banu' public precum lipitoarea in picior?...Degeaba infierezi "vechiturile";din cauza pauperitatii induse de banditii politici,cei mai multi concetateni de-ai tai n-au incotro decat sa se rezume la "rable" de 15-20 de ani (recte eu!),fiind destui cei care nu le mai pot vinde acum din cauza "formidabilei ingeniozitati" a trogloditilor "legislatori",astfel ca o sa le transforme in magazii de scule cand le va trece vremea...ma mir ca nu le impoziteaza si vechimea in sine,caci dupa mintea ta "super-ecologista" n-ar fi exclus...
    3 0
  • Partea a 2-a
    Pe de alta parte,chiar atat de ignorant sa fii incat sa nu pricepi ca nu se poate logic ca romanii sa-si innoiasca patrimoniul auto pe fundalul ciuntirii arbitrare de catre alde voi a drepturilor banesti care li se cuvin si in conditiile ingrosarii randurilor somerilor!?Stii ce ma irita la culme?Ca toti impostorii oculti si rapaci pana la gradul epic care s-au perindat pe la Putere dupa "Revolutie",dimpreuna cu toata liota de ciumegi,tarfe si "vrajitoare" din aria mondeno-interlopa,au crezut ca tara se aseamana cu o vaca legata strasnic in staul,"din fericire" pentru dansii ea dovedindu-se fara minte,fara forta si fara vointa,insa avand exact ceea ce tanjeau ei dintotdeauna - ugerul plin de lapte numai pentru sufletelul lor - si mai vazand-o ca un sat fara caini in care sa-si faca mendrele desantate si interminabile profitand ca cei mai nemernici oportunisti de noncombatul total al "satenilor",uluitor de molatici,permisivi si vesnic optimisti,in consecinta acestia ducandu-se de fiecare data la balaurul nesatul zis Fisc cu ochii inchisi si cu mana in portofel,lasandu-si sudoarea zilnica "Cezarului",ca asa le porunceste tunator biserica (cu "b" mic!),din pacate netinand seama ca Biserica le recomanda primordial cu totul altceva: "Cercetati duhurile,ca nu toate sunt de la Dumnezeu"...
    2 0
  • Partea a 3-a
    Asa cum preciza si inteleptul magarus Benjamin din "Ferma Animalelor": "Foamea si deziluzia sunt legile de neclintit ale vietii"...Din nefericire pentru canaliile mai sus mentionate,acestea nu-l cunosc pe Cuantic,care le garanteaza ca va avansa pe nesimtite in ierarhia politica si,cand va capata putere maxima si taman cand li se va parea jaful national mai huzuros si mai iluzoriu protejat "prin lege",hârşt!-ii va rupe in doua (la propriu sau la figurat,nu conteaza cum) fara nici o clementa!Nici mama "mascatilor" sau o armata de alde Chuck Noris nu-i va putea scapa de dreapta socoteala...Nu ma lasa inima sa nutresc intelegere sau mila fata de satanistii "cu gulere albe" care mi-au schimbat tara crestina cu o parodie neo-fanariota,clar?!Dar nu ma mai surprinde nimic in cazul deja consacratelor puslamale orange,care se hlizesc una la alta pe "feisbuc" aruncandu-si pilde de "iscusinta" de o perfidie stupefianta,dezarmanta,de genul "Viata este o petrecere si fraierii mor de foame :D"...Mda,dar,dupa alintul petrecerii,va urma implacabil mangaierea batei,care ii va trezi la realitate...Realitatea Judecatii de pe urma. Terminat.
    2 0
  • cristi
    taxa
    eu am o masina inmatriculata in 2007-10 si vreau so o vand cumparatorul mai plateste taxa......eu am dat in judecata statul si am recuperat toata suma inapoi
    0 0
  • Autotractor
    Sal , poate sa-mi spuna cineva daca legea se aplica si la autocamioane ,am luat unul din 98 , euro 2 si sunt cam bulversat ca deja am dat toti bani mei pe el .
    0 0
  • @cristi
    Legea zice ca la cei de au dat statul in judecata si au castigat, cumparatorii masinilor lor vor plati taxa din nou, chiar daca masina a fost inmatriculata dupa 1.1.2007.
    Simplu spus, se plateste taxa daca: masina a fost inmatriculata inainte de 2007 cand nu era taxa si dupa 2007 daca omul a castigat in instanta si si-a recuperat taxa. Practic, instanta a dat dreptate proprietarului, nu masinii in sine.
    @Dan - este vorba de toate autovehiculele, deci si de autocamioane.
    0 0
  • ieu am plecat la universitate sa dau taxa jos!!! si pretul la benzina, voi ce faceti?
    8 0
  • taxe pt. hoti
    Sa iesim cu totii in strada sa protestam, doar asa poate reusim sa schimbam ceva in tara asta. Toti politicienii sunt corupti si incompetenti.
    6 0
  • viorel
    DEMOCRATIE
    In democratie nu decidem noi.Decid cei cu bani.Acestia au bani pentru ca ne jecmanesc fara rusine si culmea este ca sunt pusi acolo sus de noi si tot de noi sunt platiti.RUSINE SA LE FIE !!!!
    2 0
  • TAXA,TAXA--ILEGALE
    REFERENDUM pentru esirea din U.E. Daca este aceeas comunitate ,de ce?,noi platim tot felul de taxe. TAXELE sunt raportate la euro dsi moneda nationala este LEUL iar salarul minim este750 lei in oce lege retinerile nu pot depasi 1/3din salar.Taxa pentru auto pina la1,6l sub100euro si sa creasca sensibil progresiv iar la autoutilitare redusa.taxa dubla ptr.LUX. Au distrus inventivitatea acestui popor,un auto de 40 ani care afost ingrijit si imbunatatit poate polua mai putin ca unul nou,singurul criteriu ar trebui sa fie testul de noxe. Anul de fabricatie si clasa EU nu este o baza reala.Toti care s-au ocupat de taxa NU sunt ROMANI propun sechestru pe bunurile celor care ,,cu mindrie"esau laTV si aratau cit lupta ei sa distruga inventivitatea si progresul ROMANILOR: Tariceanu,Vozganian,S.Barbu BORBELY,si despagubirea celor pacaliti ,(la plata despagubirilor participa si SEFII lor si directorii din Min. ce au contribui la asta.SEFII de la,, Registrul Auto"care au faut ,,burta mare"omologind masini omologate de 100 ani in EU.Ce pot ei omologa la un auto G,FR,I,etc.Totul este un abuz la care trebue sa-i punem cpat prin toate mijloacele daca sintem uniti,si sa salvam, poporul Roman de la distrugere si sclavie.Cei care vreau taxe mari au interese(vezi cei de mai sus) si "palmeaza"mare parte din bani,trebue recuperate si cheltuelile cu drumurile la Bruxel unde 'au luptat"sa demonstreze ca Romanii trebue" terminati"
    2 0
  • serdeanp
    taxa
    am si eu o masina vw golf 3 cu motor 1,9 tdii din 97euro 2, am aduso in 17, 11, 2011.ca am un opal di 86 e batrin si am vrut si eu o masina mai buna dar nam cum so transchriu pentruca e taxa 1700 euro.. e foarte mare mafia la noi in romania, mai ceva ca in italia..
    3 0
  • pt voi
    jos mafia din romania
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru