Taxa auto va scădea cu până la 30 de procente

De Cornel Șocariciu
Publicat Duminica, 05.06.2011
Taxa auto de poluare va scădea cu 30%, informează Mediafax. Maşinile cu motoare Euro 5 nu vor beneficia de această reducere, iar taxa pentru modelele non-euro va fi calculată în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului.

Veştile bune încep să apară şi în ograda noastră. După ce la finele lunii trecute vă informam că Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a declarat că peste câţiva ani Romania va beneficia de serviciile a 845 de kilometri de autostradă, de această dată, vă anunţăm că taxa auto de poluare va fi redusă cu 30 de procente.

Dar cum orice veste bună are şi bubele ei, noua lege nu include şi maşinile dotate cu motor Euro 5, iar pentru maşinile din categoria non-euro taxa va fi redusă în funcţie de capavitatea cilindrică a motorului. Actul normativ introduce o nouă grilă de calcul a taxei auto în funcţie de capacitatea cilindrică a propulsoarelor, pentru maşinile încadrate în categoria M1. Această categorie include vehiculele cu cel mult 8 + 1 locuri.

Pentru maşinile dotate cu motor Euro 4, Euro 3, Euro 2 şi Euro 1, taxa auto va scădea cu 30 %. În ceea ce priveşte autovehiculele cu motor non-euro şi o capacitate cilindrică de maxim 2.000 centrimetri cubi, taxa se va reduce tot cu 30 de procente.

Pentru acelaşi tip de motor dar cu o capacitate cuprinsă între 2001 şi 3.000 centimetri cubi, valoarea taxei va scădea cu 12 procente, iar pentru motoarele care depăşesc 3.000 centimetri cubi taxa va rămâne la acelaşi nivel. Pentru modelele cu motoare Euro 5 taxa nu va fi modificată pe considerentul că aceasta este deja la un nivel redus.

Decizia finală va fi luată într-o şedinţă viitoare a Guvernului României.

Via | Mediafax

Comentarii (11)

  • daniel
    Ar trebui scazute cu100%
    Membrii din vest a uniunii europene nu platesc taxa "verde", "de inmatriculare" sau orice alt nume ar avea
    13 3
  • Victor
    Idiotenie pedelista..
    8 2
  • Poveste...
    Era odata un om care se plangea mereu ca are o casa foarte mica in care abia incape cu familia. La un moment dat vine un om care se ofera sa-l ajute sa aiba o locuinta mai spatioasa. se mira proprietarul... , zise omul.
    Zis si facut , zise omul in prima zi. A doua zi se intalnesc si omul il intreaba pe proprietar . Neavand incotro proprietarul, baga si purcelul in casa.
    A doua zi se intalnesc iar intreaba omul. . Iar neavand incotro, proprietarul inghesuie cu greu si calul in casa, ca ii promisese omului ca il asculta...
    A treia zi iar intreba omul.
    Zis si facut... A patra zi iar se intalnesc marturisi proprietarul. zise omul respectiv.
    Gata, scoate omu si purcelu si urmatoarea zi iar se intalnesc Proprietarul foarte multumit
    Scoate proprietarul si pisica... In urmatoarea zi in culmea fericirii, nici n-apuca sa se mai lase intrebat .....................
    ................

    Eh cam asa ne-au jucat si guvernantii nostri...dupa ce au ingrosat-o...au mai adaugit-o... Acuma cand ne fac "reducere" suntem foarte fericiti si multumiti de "reformele intreprinse de guvern"... :)
    10 2
  • Poveste...
    Era odata un om care se plangea mereu ca are o casa foarte mica in care abia incape cu familia. La un moment dat vine un om care se ofera sa-l ajute sa aiba o locuinta mai spatioasa. "Cum asa?" se mira proprietarul... "Asculta-ma numai, fa ce-ti voi zice, si vei vedea ce locuinta incapatoare vei avea", zise omul.
    Zis si facut "Ia pisica si tine-o in casa cu tine", zise omul in prima zi. A doua zi se intalnesc si omul il intreaba pe proprietar "Eh, cum ti se pare?" "Vai, zice proprietarul, sunt si mai ingramadit..." "Ia adu de azi si purcelul in casa, zice omul". Neavand incotro proprietarul, baga si purcelul in casa.
    A doua zi se intalnesc iar "Ei cum e, e mai bine?" intreaba omul. "Vai de mine, se planse proprietarul, e si mai grea inghesuiala". "Foarte bine, zise omul, ia de azi adu si calul in casa" Iar neavand incotro, proprietarul inghesuie cu greu si calul in casa, ca ii promisese omului ca il asculta...
    A treia zi iar "Ei, acu cred ca e mult mai bine, nu" intreba omul. "Aoleu, se tangui proprietarul, nu mai am nici unde sa ma culc, e o inghesuiala prea mare, cum ziceai ca ma ajuti, ca vad ca tot mai rau mi-e" "Nu-i nimic, zise proprietarul, ia scoate azi calul din casa..."
    Zis si facut... A patra zi iar se intalnesc "Ei cum e?" "Eh, sa stii ca e mult mai bine, parca e mult mai spatioasa casa..." marturisi proprietarul. "Ei, vezi ca se rezolva? Ia de maine scoate si purcelul" zise omul respectiv.
    Gata, scoate omu si purcelu si urmatoarea zi iar se intalnesc "Eh cum e??" Proprietarul foarte multumit "Sa stii ca e asa de mult spatiu in casa la mine acuma..." "Ti-am zis eu, zise omul, ia de maine scoate si pisica..."
    Scoate proprietarul si pisica... In urmatoarea zi in culmea fericirii, nici n-apuca sa se mai lase intrebat "Omule, sunt asa de fericit...am o casa asa de spatioasa...nici nu-mi vine sa cred...".....................
    ................

    Eh cam asa ne-au jucat si guvernantii nostri...dupa ce au ingrosat-o...au mai adaugit-o... Acuma cand ne fac "reducere" suntem foarte fericiti si multumiti de "reformele intreprinse de guvern"... :)
    13 2
  • Erata...
    Rog un operator sa scoata primul text, deoarece n-am stiut ca nu se accepta parantezele ascutite >
    4 0
  • Marius
    Jalnica taxa auto
    De asta imi place mie Romania. E o tarisoara dementiala.
    Va sa zica pe timpul comunistilor aveam infrastructura bunicica, insa eram condamnati sa conducem o Dacie (asta daca aveai bani si ceva relatii).
    In prezent, nu mai avem infrastructura, autostrazile le asteptam aproape de pensie, si suntem din nou condamnati la Dacie printr-o politica protectionista. Sau daca nu doriti Dacie la felul intai, puteti servi ceva mai special pe post de ciorba de burta - Renault. E ceva tot din partea casei. :P
    Asa se intampla cand esti plebe si nu prea ai banuti decat de seconduri. Te uiti printre gard si-i injuri pe derbedei. Asta e.
    2 2
  • @Automarket
    Deoarece sunteti jurnalisti, va propun sa faceti o ancheta sa aflam si noi unde se duc acesti bani luati pe asa-zisa "taxa de mediu" si mai exact, ce se face cu acesti bani? Se platesc doar salarii, ajutoare sociale, se curata padurile (de tot), se planteaza panselute etc. etc. etc.?
    Cred ca ar fi foarte binevenita o ancheta jurnalistica pe aceasta tema.
    4 1
  • tomita
    acei bani se pierd in gauri negre.
    cum crezi ca au adoptat aceasta formula noua de lege a.i. sa nu scoata nici un ban din cei incasati. de asemenea cei care castiga in instanta nu isi primesc banii integral, pe loc, cum au fost platiti, ci esalonat pe muti ani, eventual in compensare cu taxele la stat....
    solutia? te descurci cum poti, a.i. sa iesi pe plus fata de taxele lor
    2 0
  • @Maybach - in ultimii 10 ani s-au cheltuit 20miliarde de EURO pe intretinere drumuri ... acolo au mers si banii astia . . . ca bugetul romaniei nu este tocmai descentralizat :)

    @taxa auto - penibil.. penibil.. si foarte penibil...
    0 0
  • @unkle
    Stiu ca acesti bani nu sunt directionati catre proiecte de protejare a mediului, dar totusi vreau macar sa stiu unde ajung...si cu siguranta nu au ajuns prea multi nici in intretinerea de drumuri.
    Sunt curios daca Curtea de Conturi (scuze cacafonia) a facut ceva controale legate de cheltuirea acestor bani si daca da, la ce concluzii au ajuns.
    4 0
  • Marius
    Hoti scapatati nu politicieni
    Dragii nostri conducatori, ne inmultesc taxele si impozitele, maresc pe cele existente, atunci cand europa le spune sa o faca! Pt a fi "in rand" cu ei, a nu se face discrimare si "concurenta neloiala" etc. Dar cand europa spune sa se renunte la anumite taxe, guvernantii nostri se fac ca ploua, inventand la nesfarsit alte si alte denumiri pt aceiasi taxa. Iar cand europenii au venituri de 10 ori mai mari ca ale noastre, cu infrastructura "beton", cu protectie sociala reala, cu activitati ale autoritatilor cat mai transparente, cand cetatenii acelor tari sunt respectati de autoritatile lor, din nou, "autoritatile" noastre nu spun nimic despre asta. Trebuie sa urmam europa numai la indatoriri, nimic mai mult. Iar in restul europei, banul public e vizibil directionat catre folosul cetateanului. Oamenii shtiu tot timpul ce se inampla cu banii lor, si au increderea ca vor fi folositi cum trebuie pt binele lor. Bineinteles, nici aici nu-i putem copia. Banii nostri ne sun luati prin intermediul unor taxe total abuzive si nedrepte, iar in momentul in care i-ai dat nu mai auzi in veci nimic de ei! Iar de a beneficia de pe urma lor nu are rost sa mai vb! E vreunul multumit de sistemul din sanatate, politie, justitie, invatamant? Toate la pamant! Banii nostri nu ajung sa fie cheltuiti pt folosul nostru, iar omul deja shtie asta! Banii nostri sunt inghiti de incompetenta si coruptia politicienilor. Aici amintind de firmele lor fantoma, adevarate capuse ce isi trag seva din vestitele contracte cu statul! Aici ar trebui umblat pt a se combate evaziunea fiscala, nu incoltind omul, sau comparandu-l cu restul europeanului si facandu-l "necivilizat"! Dar guvernantii, si toti politicienii in general shtiu toate astea, si incearca sa ne manipuleze in continuare cu expresii si manevre de culise cat mai desucheate, pt a ne tine in continuare gura inchisa si constiinta adormita si a fi buni doar de plata. Sa se scoata taxa auto? Da, e vointa poporului, iar asta se va face cand si la noi va fi democratie si stat de drept cu adevarat. Politicienii nostri se simt lezati de declaratiile omologilor lor din franta, germania, olanda, belgia, si dau vina tot pe acestia, acuzandu-i de "rea vointa"! Pe cand "buba" e in ograda noastra si ai nostri "politicieni" (hoti) shtiu f bine asta, dar mizeaza in coninuare pe faptul ca si acei politicieni vor "inchide ochii" asa cum facem noi... Jalnici am ajuns, daca am ajuns ca sa avem speranta de dreptate in politicienii altora, sa ne apere de nedrepatile alor nostri - "oameni" pe care noi ii platim sa ne faca "bine"! Pana cand nu vom iesi in strada sa le aratam astora ca suntem o forta, ca gandim, ca avem coloana vertebrala, pt ca noi insine sa-i determinam sa ne priveasca si altfel decat ca pe o masa inerta buna doar de plata...nimic nu se va schimba! Ei de ce sa renunte de bunavoie la "vaca de muls"?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru